Rafila, predicție teribilă: la mijlocul lunii februarie, România va avea 70.000 de infectări pe zi! ATI se va umple până la 1 februarie

0
731
Din fericire, deocamdată diagrama evoluției cazurilor și deceselor din valul 5 al pandemiei de Covid confirmă și în România că virusul e mai puțin mortal. Însă pericolul încă n-a trecut

În ziua în care România a stabilit recordul de infectări cu Covid într-o singură zi din această pandemie (19.649 și 49 de decese), medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că în trei săptămâni am putea ajunge la 70.000 de cazuri de infectare pe zi! Potrivit acelorași estimări, secțiile de terapie intensivă din spitale se vor umple până la 1 februarie, adică de acum în 10 zile.

Simulările și predicțiile sunt făcute de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), iar datele au fost prezentate de Alexandru Rafila într-o conferință de presă ținută la Vălenii de Munte.

INSP a calculat că, în a doua săptămână a lunii ianuarie, s-a înregistrat o creștere cu 505% (adică de peste 5 ori!) a numărului de cazuri de infectare cu Covid față de prima săptămână. Pe de altă parte, numărul deceselor a crescut cu 12%.

Singura speranță: ca varianta Omicron să nu fie atât de agresivă precum Delta

Există însă și speranțe care vin dinspre evoluția naturală a virusului și nu dinspre măsurile luate de autorități. În acest moment, explică Rafila, majoritatea cazurilor grave de la ATI sunt generate de varianta Delta a Sars-CoV-2, care încă mai este în circulație. Pe măsură ce Delta va fi înlocuită de Omicron (noua variantă, care e mai contagioasă dar mai puțin periculoasă), situația ar trebui să se îmbunătățească.

Conform ministrului, „scenariul cel mai rău posibil estimat este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Știu că asta va fi știrea, nu înseamnă că se întâmplă obligatoriu așa”.
Predicțiile INSP, făcute pe baza modelelor matematice de evoluție a virusului, sunt că numărul persoanelor internate va fi între 7.800 și 43.000, iar România va înregistra între 60 și 360 de decese zilnic.

Dacă se va confirma scenariul maximal, atunci capacitatea la ATI se va ocupa la începutul lunii viitoare, iar capacitatea maximă a spitalelor va fi atinsă în perioada 8-10 februarie.
Nu a răspuns încă nimeni, de la PSD și PNL, la întrebările pe care reputatul medic Radu Lupescu, care lucrează la Strasbourg și a fost decorat de președintele Franței pentru merite deosebite în lupta cu pandemia. Acesta s-a întrebat retoric, la RFI.ro, cine va răspunde pentru morții care puteau fi evitați dacă se făcea o campanie de vaccinare serioasă, ca-n Occident.

Numărul mic de decese în varianta Omicron raportat în Franța și alte țări s-a produs din două motive. Fie acest val Omicron a lovit în țări cu populație foarte tânără, precum Africa de Sud, fie în țări cu acoperire vaccinală de 90% printre adulți. Nimeni nu știe încă felul în care se va comporta virusul într-o populație nevaccinată, cum e cea din România, unde autoritățile au permis ca persoane neinstruite, tot felul de conspiraționiști și anti-vacciniști, să convingă oamenii să nu se apere de boală.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În plină criză a energiei, șeful ANRE, PSD-istul Chiriță, se bronzează în Caraibe! Îl plătim cu 11.500 de euro pe lună

* PSD-istul Claudiu Manda, pe locul 9 în topul chiulangiilor din Parlamentul European. Soțul Olguței Vasilescu și-a luat apartament la Bruxelles cu 240.000 de euro

* “Rareș Bogdan a pus batistuța pe globul de cristal și a văzut că se va rupe coaliția. Hai să-i curmăm suferința!” Scandal, Ciolacu cere “ședință de urgență”

* Emilia Șercan: Ciucă își apără doctoratul plagiat cu aceleași argumente ca și Ponta în 2012. Sesizarea făcută la UNAp este praf în ochi

* Ludovic Orban, dezvăluiri despre felul în care l-a făcut ministru pe Nicolae Ciucă: „Mi-a fost propus de Iohannis”

* PSD a blocat certificatul verde de frică să nu-i fugă votanții la AUR! „Electoratul PNL era de acord 80%, cel al USR – 88%, la PSD era 50-52%. Au jucat cu ochii în sondaje”

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (68) / Căutat și-n otrava de șoareci

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here