Răspunsul României la somația Rusiei ca trupele NATO să plece din țara noastră: Niet! Prezența NATO este o „reacție la comportamentul tot mai agresiv al Rusiei“

1
23136
Forțele armate americane și ale altor țări din NATO vor continua să sosească în România, răspunde Bucureștiul la amenințările Moscovei

La doar câteva ore după ce Rusia a somat NATO să-și evacueze forțele din România și Bulgaria, Ministerul Afacerilor Externe de la București a răspuns prompt, afirmând că Moscova n-are nicio bază ca să ceară așa ceva și că, oricum, a fost deja refuzată. România adaugă că prezența trupelor NATO, care sunt aici chiar la cererea țării noastre, este cauza „comportamentului tot mai agresiv al Rusiei”.

Niciun stat terț nu are dreptul să ceară NATO să nu-și apere membrii, adaugă Ministerul de Externe român, anunțând că, dimpotrivă, forțele alianței nord-atlantice vor continua să sporească aici proporțional cu agresivitatea regimului lui Putin.

Invazia Ucrainei de către Rusia este iminentă, a spus joi președintele american Joe Biden. Circa 130.000 de militari ruși sunt masați la granițe. Răbdarea și disponibilitatea Moscovei de a negocia o soluție s-au epuizat, estimează analiștii, în principal pentru că Occidentul nu are ce să ofere acum Rusiei. Cererile Kremlinului sunt inacceptabile.

Reuters a transmis vineri că Ministerul de Externe al Rusiei vrea ca NATO să se retragă pe granițele din 1997. Asta înseamnă abandonarea României și Bulgariei, țări pe care Moscova le socotește, alături de restul spațiului ex-sovietic, ca făcând parte din sfera sa „naturală” de influență.

Răspunsul României la cererea Rusiei ca NATO să-și evacueze trupele din țara noastră

Ministerul Afacerilor Externe respinge ca fiind inoportune și lipsite de orice fundament declarațiile Ministerului de Externe al Federației Ruse privind prezența militară aliată pe Flancul Estic al NATO.

MAE reamintește că prezența NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliați și implementate de structurile aliate politice și militare responsabile în acest sens, este o reacție strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federației Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia. Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv.

Solicitarea ca postura forțelor NATO în toate statele Alianței care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerințelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021.

Această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică atât public, cât și în cadrul dialogului NATO cu Rusia și, respectiv, SUA-Rusia. O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto. Aliații au menționat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici.

Alături de aliații săi, România va continua să susțină ferm, cu argumente bazate pe evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanța întăririi Flancului Estic. În acest sens, autoritățile române au salutat anunțurile recente ale SUA și Franței privind intenția de amplasare de trupe în România, ca parte a posturii de descurajare și apărare aliate.

Totodată, România își exprimă speranța că procesul de dialog deschis cu Federația Rusă în această perioadă va continua și va conduce la dezescaladarea situației de securitate, spre beneficiul întregului spațiu euroatlantic.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În plină criză a energiei, șeful ANRE, PSD-istul Chiriță, se bronzează în Caraibe! Îl plătim cu 11.500 de euro pe lună

* PSD-istul Claudiu Manda, pe locul 9 în topul chiulangiilor din Parlamentul European. Soțul Olguței Vasilescu și-a luat apartament la Bruxelles cu 240.000 de euro

* “Rareș Bogdan a pus batistuța pe globul de cristal și a văzut că se va rupe coaliția. Hai să-i curmăm suferința!” Scandal, Ciolacu cere “ședință de urgență”

* Emilia Șercan: Ciucă își apără doctoratul plagiat cu aceleași argumente ca și Ponta în 2012. Sesizarea făcută la UNAp este praf în ochi

* Ludovic Orban, dezvăluiri despre felul în care l-a făcut ministru pe Nicolae Ciucă: „Mi-a fost propus de Iohannis”

* PSD a blocat certificatul verde de frică să nu-i fugă votanții la AUR! „Electoratul PNL era de acord 80%, cel al USR – 88%, la PSD era 50-52%. Au jucat cu ochii în sondaje”

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (68) / Căutat și-n otrava de șoareci

1 COMENTARIU

  1. Sarabanda de declaraţii sforăitoare a vestitului debusolat mintal ţarul roşu comunist al mujicilor Putin Vladimir nu fac altceva decât să oblige mobilizarea forţele NATO din Europa împotriva Moscovei. Intrat în delirium tremens de la vodca pe care o consumă zilnic conform obiceiului strămoşesc al mujicului Putin Vladimir se crede deja buricul pământului. Oare mujicii nu au specialişti psihiatrici pentru al consulta şi interna de urgernţă la un Spital de nebuni din Moscova? Suntem totuşi în mileniul trei unde interesele marilor forţe combatante nu se mai rezolvă prin brutalitatea războaielor ci pe cale diplomatică. În opinia mea nebunul Putin nu va declanşa oroarea războiului dar va continua să latre răguşit la aşazişii lui adversari. Putinului i se potriveşte zicala: Câinele bolnav care latră zgomotos nu muşcă pentru că este un câine neputincios dar face impresie… rea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here