Pe măsură ce nemulțumirile se acumulează în Rusia, regimul de la Kremlin strânge șurubul și mărește duritatea represiunii. Putin a ordonat FSB-ului să mărească gradul de supraveghere a societății rusești și să ia măsuri împotriva spionilor, trădătorilor și sabotorilor, scrie Euractiv.com.
O nouă directivă dată luni de Putin către Serviciul Federal de Securitate (FSB), urmașul KGB, cere atenție sporită și la monitorizarea granițelor, pentru a preveni intrarea spionilor. Liderul de la Kremlin a invocat “apariția unor noi amenințări” și, prin urmare, „este necesară suprimarea severă a acțiunilor serviciilor speciale străine, identificarea rapidă a trădătorilor, spionilor și sabotorilor”.
În spatele acestei intensificări a represiunii nu stă doar teama că populația deja majoritar ostilă războiului s-ar putea revolta, dar și posibila pregătire a unei noi mobilizări, despre care se vorbește tot mai intens în Rusia în ultimele săptămâni. Este vehiculată data de 1 ianuarie 2023 drept momentul în care Putin ar putea comanda oficial încă un val de recrutări, deși numeroase surse spun că, de fapt, mobilizarea nu s-a oprit nicio clipă după luna octombrie, având însă o formă mascată.
Numărul morților înregistrați de Rusia în 10 luni de război se apropie de 100.000. Pe măsură ce pe front ajung bărbați neinstruiți, mobilizați recent, pierderile zilnice cresc și mai mult. Acest lucru a început să aibă impact la masa populației, care și-a schimbat părerea de astă-vară, iar acum este în majoritate contra continuării războiului cu Ucraina.
Marți, la Ziua Serviciilor de Securitate din Rusia, Putin a spus că „trebuie intensificată activitatea prin intermediul serviciilor de frontieră și al Serviciului Federal de Securitate“.
El a cerut FSB-ului ca „utilizarea potențialului operațional, tehnic și de personal” să fie la capacitate maximă, pentru ca nimic în societatea rusă să nu miște.
La cârma FSB este Aleksandr Bortnikov, unul dintre fidelii lui Putin. Acesta a primit permanent noi atribuții, FSB-ul având azi în Rusia puteri mai mari chiar decât avea KGB-ul în perioada sovietică. Putin însuși este colonel KGB și fost comandant al serviciului secret în perioada 1998-1999, înainte să fie numit de Boris Elțîn premier și succesor al său în fruntea statului.