Tensiunea crește în Republica Moldova, iar Putin caută pretexte pentru a anexa Transnistria după modelul din 2014 cu Crimeea, scrie CNN într-o analiză publicată duminică. Există temerea, exprimată de politicieni și analiști europeni, că Rusia se pregătește pentru o lovitură de stat care să vizeze și Guvernul de la Chișinău, nu doar anexarea Transnistriei.
Analiza făcută de jurnalistul Rob Picheta scoate în evidență faptul că acțiunile de acum ale Rusiei seamănă cu cele făcute înainte de anexarea Crimeei, în primăvara lui 2014, iar apoi în iarna 2021-2022, înaintea invadării Ucrainei.
Putin a anulat un decret dat tot de el, în 2012, prin care recunoștea independența Moldovei și sublinia că problema Transnistriei nu se va rezolva decât pe cale pașnică. Acest gest al președintelui rus vine după ce Maia Sandu, președinta Moldovei, a dezvăluit un plan de lovitură de stat prin care agenți sub acoperire ai Moscovei urmau să provoace violențe în Chișinău, ocupând instituțiile publice și forțând schimbarea Guvernului.
Deloc surprinzător, la două zile după dezvăluirile Maiei Sandu – care în limbaj de specialitate se numesc „debunking“ (demascare) – Ministerul rus al Apărării a contraatacat, acuzând că, dimpotrivă, Ucraina e cea care „pregătește o provocare armată“ împotriva Transnistriei „în viitorul apropiat“.
Următorul pas a fost un avertisment lansat acum două zile de Ministerul de Externe de la Moscova, cum că orice acțiune împotriva Transnistriei va fi percepută de Rusia ca un atac asupra propriului său teritoriu.
Transnistria este parte integrantă a Moldovei, iar Rusia are trupe staționate ilegal în această zonă încă de la proclamarea independenței de statul moldovean, pe 27 august 1991. Mai mult decât atât, Rusia a făcut în 1992, în Moldova, ce avea să facă în 2014 în Ucraina, implicându-se direct într-o acțiune separatistă pe teritoriul Transnistriei. În războiul din 1992, milițiile separatiste au fost înarmate și sprijinite activ de Armata a 14-a rusă staționată în zonă. Moscova nu a dat niciodată curs cererilor Moldovei de a-și retrage trupele de pe teritoriul acestei țări, menținând în Transnistria o zonă gri, ieșită de sub autoritatea Guvernului de la Chișinău.