Tom Gallagher: „UE a jucat un rol important în a împiedica România să devină un stat cleptocrat”

1
1376

Aderarea la Uniunea Europeană a salvat România de la transformarea într-o cleptocrație, spune profesorul britanic de politologie Tom Gallagher, citat de G4Media.ro, într-o analiză făcută la împlinirea a 15 ani de la intrarea țării noastre în organizație. Tocmai supravegherea Comisiei Europene a constituit frâna necesară pentru a împiedica derapajul unei clase politice profund corupte.

Profesor emerit la Universitatea Bradford, din Marea Britanie, Tom Gallagher (67 de ani) este un specialist al problemelor din spațiul ex-comunist și mai ales al zonei balcanice. Este autorul cărților „Balcanii în noul mileniu” și „Furtul unei națiuni. România de la comunism încoace”.

Gallagher a menționat, vorbind despre bilanțul României la 15 ani după aderare: „Nu am nicio îndoială că UE a jucat un rol important în a împiedica România să devină un stat cleptocrat. Este foarte probabil ca supravegherea Comisiei Europene să fi ținut în frâu apetitul unei elite politice care nu se caracterizează prin vocația sa reformistă“.

Expertul avertizează serios că PNRR este pus în pericol de această clasă politică de tip mafiot care controlează azi România și că felul în care va decurge gestionarea celor 29,2 miliarde de euro va defini sinceritatea angajamentului luat de țara noastră și de Bulgaria față de UE atunci când au aderat, în 2007.

„Dacă o parte substanțială din cele 30 de miliarde de euro se pierde în corupție sau se irosește din lipsă de proiecte viabile, va trebui trasă concluzia că relația României cu Bruxelles-ul nu a funcționat“, a spus Gallagher.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ponta a încercat să dea o țeapă cu gecile de campanie, dar a pierdut procesul. Partidul său trebuie să plătească un milion de euro!

* Dîncu zice că PSD și PNL ar putea candida pe liste comune în 2024, precum USL în 2012! „Participăm împreună la alegeri dacă vom câștiga în cultura colaborării”

* Irinuca arată cât de bărbătește i-a dat papucii Dragnea: Mi-a trimis un SMS și pe urmă m-a blocat

Dorințele bolnave ale actorului Mihai Mălaimare: ieșirea României „din ghearele UE”, interzicerea votului pentru românii din diaspora, naționalizarea averilor

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* Circarii din Parlament scapă nepedepsiți. Sancțiuni simbolice pentru comportamentul deviant al aleșilor

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (56) / La șosea

* Negocieri de formă, Rusia vrea război! Amenință că tratativele cu SUA pot fi sistate „abrupt”. Poftește la prada numită Ucraina. „Moscova nu va face niciun fel de concesii”

* Un faimos cântăreț de jazz din Kârgâzstan a fost bătut și torturat fiindcă ar fi participat la protestele din Kazahstan „pentru 200 de dolari”!

* Radu Paraschivescu, dezlănțuit: „Singura certitudine pe care o am este că Srdjan Djokovici este un idiot!”

* VIDEO. Simona Halep începe anul cu un turneu câștigat la Melbourne, înainte de Australian Open. Este primul triumf după 16 luni

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here