Primul vaccin împotriva Covid-19 a fost făcut în România, duminică dimineață, la ora 9.00. Serul i-a fost aplicat Mihaelei Anghel (26 de ani) de la Institutul „Matei Balș”, asistenta medicală care pe 27 februarie 2020 a preluat primul pacient infectat cu coronavirus – un tânăr de 25 de ani din comuna Prigoria, județul Gorj.
Asistenta Mihaela Anghel are 26 de ani, lucrează de 4 ani la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București și a stat 15 minute sub observație după ce a făcut vaccinul.
Conform Grupului de Comunicare Strategică (GCS), Mihaela Anghel este asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
„Nu a durut absolut deloc. Este cel mai nedureros vaccin făcut până acum. Românilor le transmit să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze. Simt și sper să fie sfârșitul acestei pandemii”, a spus Mihaela Anghel.
Asistenta a stat 15 minute sub observație după ce a făcut vaccinul. Ea a povestit că un caz care i-a rămas în minte și care a marcat-o este cel al unui bărbat de 31 de ani, care a stat foarte mult timp la Terapie Intensivă, dar nu a putut fi salvat.
50 de de cadre medicale vaccinate la „Matei Balș” în prima zi
Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș”, a declarat sâmbătă că totul este pregătit pentru ca începutul vaccinării din România să se desfășoare conform procedurilor. În ceea ce privește cine va fi primul român din țară vaccinat, el a spus că va fi o surpriză.
„Faptul că la «Matei Balș» se întâmplă în primul rând, cred că pleacă de la acea experiență bogată. Primul pacient cu infecție SARS-CoV-2 a fost tratat aici”, a precizat el.
Medicul a spus că duminică vor fi imunizate peste 50 de cadre medicale: „Toți cei care și-au dorit, cam peste 50, cei care au dorit să se vaccineze în ziua de 27. Sunt niște liste cu împărțirea până pe 31. Pe 27 abia aștept să fiu o persoană vaccinată”.
Adrian Marinescu a precizat sâmbătă că încă nu fusese stabilit cineva fi prima persoană care va fi vaccinată, dar întretimp s-a optat, simbolic, pentru asistenta Mihaela Anghel.
Cele 10 spitale din prima linie
În prima fază a campaniei de vaccinare anti-Covid este vizat personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase din România, care se află în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus.
- Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
- Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
- Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.
Puteam si noi sa vaccinam prima data un roman care are nevoie de el. Anglia -90 de ani, Germania 101 de ani si bineinteles romi nia 26 de ani,asistenta lu.. ? Asta da grija fata de om, ma simt exact ca pe vremea lu ceausescu