Prima rachetă hipersonică Kinjal Kh-47 doborâtă de ucraineni cu ajutorul sistemului american Patriot. Rușii se lăudau că e „imposibil de doborât”

0
722

Premieră în războiul din Ucraina: rușii au pierdut o rachetă balistică hipersonică de tipul Kinjal Kh-47, pe care o lăudau că are o autonomie de circa 2.000 de kilometri și o viteză Mach 10 (3.400 m/s). Ucrainenii au reușit s-o distrugă în noaptea de 4 mai cu ajutorul sistemului american de apărare aeriană Patriot.

Anunțul doborârii rachetei Kinjal a fost făcut pe cale oficială de comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleșciuk, pe canalul său de Telegram, preluat de postul de televiziune Current Time.

Proiectilul rușilor poate transporta focoase convenționale și nucleare, fiind lansat de pe bombardierele Tu-22M3 sau de pe MiG-uri 31K.

Ucrainenii au pulverizat Kinjal-ul în timpul unui atac efectuat de putiniști asupra Kievului. Conform publicației Defence Express (ediția ucraineană), fragmente din rachetă au căzut pe unul dintre stadioanele din Kiev.

Current Time: „Inițial, Forțele Armate ale Ucrainei au refuzat să comenteze informațiile despre doborârea rachetei Kinjal. Ulterior însă, un reprezentant al Armatei ucrainene, colonelul Iuri Ignat, a declarat într-un comentariu din presă că, pe 4 mai, nu au fost înregistrate rachete balistice deasupra Kievului”.

Informația s-a dovedit a fi totuși reală. Generalul-locotenent Oleșciuk a ținut să precizeze că știrea n-a fost confirmată pentru început în mod oficial, nici publicată, „ca să nu poată fi folosită în vreun fel de inamic”.

„Felicit poporul ucrainean pentru un eveniment istoric! Da, am doborât Kinjal-ul care «nu are egal». S-a întâmplat în timpul atacului nocturn din 4 mai, pe cerul regiunii Kiev. Racheta Kh-47 a fost lansată de un MiG-31 K de pe teritoriul Rusiei. Ucraina va câștiga”, a scris ofițerul ucrainean pe Telegram.

Replica eșuată a Rusiei a venit la o zi după așa-zisul „atentat cu drone” asupra Kremlinului, pentru care rușii i-au acuzat – fără dovezi – pe ucraineni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șoșoacă a aniversat Ziua Victoriei împreună cu ambasadorul rus Kuzmin. Pentru România, momentul din 1945 a însemnat trecerea totală sub control sovietic

* Prietenul lui Ponta e anchetat pentru că le-a dat rușilor (prin fugarul Șor) Aeroportul Chișinău. Iurie Leancă a fost prim-ministru, i-a făcut galerie lui Ponta la prezidențiale și a luat șpagă de la Șor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here