Prima confirmare la nivel înalt a implicării Rusiei în alegerile din SUA. Oligarhul Prigojin: „Am intervenit, intervenim și vom continua să intervenim”

1
798
Evgheni Prigojin

Oligarhul Evgheni Prigojin, supranumit și „bucătarul lui Putin”, a oferit luni prima confirmare oficială, după 6 ani de dezmințiri și negări vehemente ale Moscovei, privind imixtiunea Rusiei în alegerile din Statele Unite. Prigojin a recunoscut că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 și 2020, spunând că va continua să facă acest lucru și în continuare „pentru că știm cum se face”, relatează Reuters.

FBI și CIA au atras atenția, încă din 2016, că Rusia a intervenit direct și masiv, pe multiple căi, pentru a influența rezultatul alegerilor din Statele Unite. La acel moment, Rusia a lucrat pentru Donald Trump, candidatul republicanilor.

Puterea de la Moscova a negat oficial acuzațiile, acuzând că ar fi vorba despre închipuiri, invenții, scenarii ale democraților furioși că au pierdut.

Anchetele derulate în SUA au scos la iveală însă atacuri informatice ale hackerilor ruși, documente confidențiale sustrase de aceștia din computerele politicienilor democrați, legături directe ale unor persoane din anturajul lui Trump cu agenți ai Rusiei și o foarte masivă acțiune pe rețelele de socializare, cu armate de troli și publicații online finanțate de Moscova care diseminau masiv fake news, derutând alegătorii.

Ulterior, acțiunea s-a repetat și la alegerile din mai multe țări europene, Rusia atacând societatea din SUA și Uniunea Europeană cu narative conspiraționiste în timpul pandemiei.
Totul a fost negat de ruși până luni, când Prigojin a confirmat că Rusia se amestecă în politica internă din SUA.

Într-un comentariu făcut pe V-Kontakte, echivalentul rusesc al Facebook, Evgheni Prigojin a mărturisit: „Am intervenit (în alegerile din SUA – n. red.), intervenim și vom continua să facem acest lucru. Cu atenție, cu precizie, cu operativitate și în felul nostru, așa cum știm să facem”.

Afirmația a fost făcută chiar înaintea alegerilor pentru Parlamentul american de la jumătatea mandatului 2020-2024. Apoi, Prigojin a adăugat enigmatic: „În timpul operațiilor noastre punctuale, vom îndepărta ambii rinichi și ficatul în același timp”.

Este a doua oară, în ultimele luni, când Prigojin recunoaște implicarea sa în operațiuni până acum negate vehement. Timp de 8 ani, între 2014 și 2022, el a refuzat orice asociere cu gruparea de mercenari Wagner, care întreprinde pentru Putin operațiuni unde Rusia nu-și poate trimite trupele oficial. A făcut-o în Donbass din 2014 încoace, în războiul civil din Siria și în numeroase țări africane unde susține diverși lorzi ai războiului ori dictatori (Libia, Mali, Mozambic, Republica Centrafricană etc.).

În septembrie, Prigojin a aruncat masca și a recunoscut public că e fondatorul Wagner Group, apoi a mers personal în închisorile din Rusia și le-a vorbit deținuților, pe care încerca să-i convingă să se înroleze și să vină pe front.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șoșoacă, Severin, Prodanca și soția sputnikă a lui Gelu Voican Voiculescu au sărbătorit la Ambasada rusă, alături de obraznicul ambasador Kuzmin

* Muzeografa care a trudit la doctoratul ministrului Tîlvăr: „Am muncit enorm. I-am făcut teza de la zero!”. DNA a clasat cazul după ce le-a dat acuzaților declarațiile femeii

* Ușurel, „patrioților”! Olandezii știu că voi, cei care cereți zgomotos „să se facă dreptate” în problema Schengen, vă aflați la butoanele corupției

* Victorie mare pentru România după 4 ani de lupte duse de USR: au intrat în vigoare legile „Fără penali în funcții publice”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

* VIDEO. Maia Sandu, disperată, la București: „Avem nevoie de ajutor să supravieţuim ca parte a lumii libere” / „Sunt gata să ne dea foc la țară!” / „Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli”

* Șeful armatei Ucrainei: „Am distrus de două ori mai multe avioane rusești decât a pierdut URSS în 10 ani în Afganistan – 278 față de 118”

* Fonfleul anului: „Elon Musk și Angelina Jolie la Castelul Bran, de Halloween”. Cum a reușit un site obscur să atragă televiziunile într-o minciună de proporții gigantice

* Bravo, CFR Cluj! Rușine, FCSB! Echipa lui Dan Petrescu s-a calificat, cea a lui Gigi Becali e cea mai slabă din Conference League

1 COMENTARIU

  1. Minciuni. Probaganda rusească încearcă să asmute politicienii din SUA, cum că ei au participat la algerile din SUA din 2016 sau 2020. Fals. Singurii care s-au implicat deosebit de agresiv în alegerile din SUA sunt chinezii. Chinezii cochetează cu spurcăciunile de la partidul comunistoid, zis și democrat, pentru că-l au la mînă pe schizofrenicul Biden, pe care, împreună cu fiul lui, China i-au șpăguit regește. Toată familia Biden ar trebui băgată pe vecie la închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here