sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina„Prigojin și Kadîrov văd oportunități." Informator din FSB: la Moscova există temeri...

„Prigojin și Kadîrov văd oportunități.” Informator din FSB: la Moscova există temeri că un război civil în Rusia e inevitabil, pe măsură ce în Ucraina se produc înfrângeri, iar oligarhii capătă tot mai multă putere

-

Imperiul lui Putin începe să se surpe din interior, pe măsură ce Rusia continuă să sufere înfrângeri și pierderi umane teribile în Ucraina, sesizează experți și jurnaliști specializați în spațiul ex-sovietic. Timpul trece, războiul ia o turnură nefavorabilă și condițiile din Rusia devin tot mai dificile, astfel că prestigiul și autoritatea dictatorului de la Kremlin scad. Pe acest fundal, lorzi ai războiului care au deja armatele lor personale încep să sesizeze oportunități pentru propriile ambiții politice de mărire.

Generalul american Ben Hodges, fostul comandant al forțelor SUA în Europa (perioada 2014-2018), a distribuit o analiză a Newsweek în care se menționează că popularitatea lui Evgheni Prigojin, deținătorul grupării de mercenari Wagner, a început să devină periculoasă pentru liderul de la Kremlin. Ofițerul american a adăugat propriul comentariu personal la acest articol: „Parte a motivului pentru care sunt încrezător că Ucraina va câștiga acest război. Kremlinul va afla în curând că e rău să pierzi în Ucraina, dar și mai rău e să pierzi în Rusia. Forțele rusești vor trebui în curând să-și mute atenția și resursele înapoi, în Rusia. Prigojin și Kadîrov sesizează oportunități”.

Viziunea e împărtășită de Serghei Markov, fost consilier al lui Vladimir Puțin, care a ajuns să-l descrie pe Evgheni Prigojin drept „vocea poporului” și omul care „spune adevărul”. Rușii sunt nemulțumiți de pierderile crescânde de pe front, de războiul care staționează în cel mai bun caz, de recesiunea în care a intrat țara, de controlul tot mai dur al statului asupra vieților lor. Prigojin critică dur și în mod deschis conducerea armatei, ceea ce-l face un fel de erou popular. Oamenii de rând nu îndrăznesc să ridice vocea pentru că sunt imediat arestați și condamnați. Oligarhul are însă alt statut și rușii își văd reflectate gândurile de afirmațiile publice ale lui Prigojin.

- Advertisement -

Prigojin și-a crescut popularitatea prin criticile dure lansate la adresa generalilor ruși și a oligarhilor, deși el însuși este unul dintre îmbogățiții sistemului corupt din Rusia

Newsweek.com scrie că în Rusia a apărut un curent care-i crește faima oligarhului Prigojin până la punctul în care el, fost pion al președintelui supranumit și „bucătarul lui Puțin”, a devenit o amenințare potențială la adresa puterii liderului de la Kremlin.

Succesele Ucrainei au adăugat o presiune în plus pe Putin, iar unii experți sugerează că fondatorul organizației Wagner – armată privată care în ultimii 10 ani i-a folosit lui Puțin pentru a interveni militar acolo unde Rusia n-o putea face oficial – a devenit suficient de puternic și de popular încât să-și amenințe chiar stăpânul.

Nu se știe, în acest moment, cât din criticile lui Prigojin mai reprezintă o pârghie prin care Putin pune presiune pe generalii săi și cât reprezintă chiar poziționările politice personale ale oligarhului, care începe să-și facă propriul joc.

- Advertisement -

Prigojin a criticat foarte dur competența generalilor și loialitatea oligarhilor din cercul de intimi ai lui Putin. Atacurile lui și ale celuilalt lord al războiului, cecenul Kadîrov, au dus – după toate aparențele – la demiterea lui Alexandr Lapin, general decorat și cu aură de erou după masacrele comise în Siria, dar care acum a fost acuzat de lașitate de Prigojin și Kadîrov. Generalul Lapin a fost găsit vinovat de înfrângerile de la Liman și a fost destituit în ciuda unei campanii de spălare a imaginii derulate chiar la televiziunea de stat.

Fost consilier al lui Putin: „Evgheni Prigojin devine vocea poporului. Pentru că el spune adevărul”

Serghei Markov, fostul consilier al lui Putin, l-a lăudat public pe Prigojin sâmbătă, într-o postare pe contul său de Telegram, pentru că patronul Wagner le-a cerut oligarhilor să finanțeze eforturile armatei ruse de a lupta împotriva Ucrainei.

E vorba, așa cum se poate vedea din discursul lui Prigojin, de o atitudine pur politicianistă și demagogică, oligarhul afirmând lucruri care dau bine în fața poporului: „Evgheni Prigojin a spus că oligarhii ruși ar trebui să ajute mai mult țara, să ajute la operațiunea militară specială. Oligarhii ruși, de fapt, nu și-au câștigat miliardele, ci le-au sustras cu iscusință atunci când au împărțit proprietatea comună sovietică”, a scris Markov. „Acum, ei încearcă să-și schimbe cetățenia în israeliană, armeană sau uzbecă și să fure aceste miliarde acolo. Deci Evgheni Prigojin devine vocea poporului. Pentru că el spune adevărul”, a încheiat fostul consilier al lui Putin.

Și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) observase, încă de acum o lună, cum Prigojin începe să acumuleze tot mai multă putere în Rusia, iar gruparea Wagner ar putea deveni “o amenințare la adresa domniei lui Putin”.

Prigojin n-ar reuși să câștige susținerea elitelor politico-economico-militare ale Rusiei, consideră istoricul și rusologul român Armand Goșu. Probabil că succesorul lui Putin ar urma să se aleagă din altă zonă, dar e greu de estimat cine l-ar putea înlocui pe actualul „țar” deoarece Putin a avut grijă, în ultimii 20 de ani, să extermine fizic orice potențial adversar la tronul său.

Cercetător: „Probabil că Prigojin va urmări să-și extindă influența în politica federală. În acest sens, Putin va fi obligat să negocieze cu el. În caz contrar, Putin riscă să își înstrăineze un aliat puternic”

Dar acest lucru înseamnă și că prăbușirea sa poate aduce Rusia pe marginea prăpastiei. Avem de-a face, în acest caz, cu scenariul clasic al clanurilor mafiote. Prigojin a început ca un umil slujitor al lui Putin, pe care l-a servit cu credință foarte mulți ani. Dar când stăpânul a început să îmbătrânească și să dea semne de slăbiciune, locotenentul său își arată colții. Prigojin este într-o postură privilegiată de putere în acest moment. Este popular printre ruși, dar nu poate fi lichidat fizic pentru că el conduce Wagner, forță militară de mercenari care ține un sector al frontului în Ucraina și care are unități în numeroase alte țări din Africa și Asia. Puterea și influența lui Prigojin sunt foarte mari.

Ivan Klyszcz, cercetător la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate, a comentat situația: „Probabil că Prigojin va urmări să-și extindă influența în politica federală. În acest sens, Putin va fi obligat să negocieze cu el. În caz contrar, Putin riscă să își înstrăineze un aliat puternic care s-ar putea într-adevăr întoarce împotriva lui sau cel puțin să înceteze să mai coopereze“.

În ultimele luni, pe măsură ce operațiunea specială a lui Putin în Ucraina s-a împotmolit și dovezile corupției și ale incompetenței din armata regulată rusă s-au acumultat, Prigojin s-a poziționat de partea naționaliștilor ruși, urcând pe valul frustrărilor, semnalează publicația rusă independentă Meduza.

Surse din FSB: „Serviciul (FSB) nu este pregătit pentru teroarea internă, iar Prigojin și Kadîrov cred că a venit timpul lor, că a sosit momentul să strălucească”

El însuși fost pușcăriaș, apoi patron de restaurant unde veneau Putin și alți potentați să mănânce la Sankt Petersburg, Prigojin e acum oligarh crescut din corupția și relațiile cu sistemul public. Asta nu-l împiedică să-i critice dur pe ceilalți oligarhi: „Nu a avut loc nicio mobilizare a elitelor. Oligarhii și alți reprezentanți ai elitei au trăit întotdeauna într-un confort fără limite și continuă să o facă. Până când copiii lor nu vor merge la război, țara nu va fi mobilizată pe deplin“.

E-mailuri scurse din cadrul FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) relevă faptul că există temeri majore, în rândurile serviciilor secrete de la Moscova, privind un război civil „inevitabil”, pe măsură ce disensiunile cresc: „Serviciul (FSB) nu este pregătit pentru teroarea internă, iar Prigojin și Kadîrov cred că a venit timpul lor, că a sosit momentul să strălucească. Amândoi își dau seama că, dacă încetează să se mai lupte și încep un dialog, amândoi vor înceta să mai fie necesari pentru Putin“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O rușine națională: Ilie Năstase. Infractor, agresor, recidivist, mitocan. Spune că pleacă din țara care nu-l merită, dar care l-a făcut general și senator prin impostură. Șantajează, minte și înjură ca un birjar

* Regimul Iohannis-PSD e plesnit de Comisia Europeană: pensiile militarilor sunt pensii speciale și trebuie reformate până la sfârșitul anului!

* Ciucă și Ciolacu, prinși cu o mare minciună: nici n-au negociat cu Comisia Europeană creșterea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii!

* STENOGRAME. Circ și revoltă anti-Ciucă la ședința conducerii PNL pe tema pensiilor: „Ce sunt, papagal?”. Au promis creșteri de 15%, premierul Ciucă le mărește cu doar 6,2% pentru că așa i-a zis „Marcel”

* Statele UE caută soluții să ajute și corupta Românie să intre în Spațiul Schengen: se discută formarea unei comisii de monitorizare după modelul MCV

Cristoiu a descoperit cine-l susține pe Zelenski: „femei nemăritate sau divorțate, care speră ca el să divorțeze și să se însoare cu ele”. De Putin „nu le place pentru că-i bătrân”

VIDEO. Frăția putinistă dintre Radu Moraru și Diana Șoșoacă trece la un nou nivel: cei doi cântă și dansează ca doi îndrăgostiți! 145 de secunde penibile, 20 de poze caraghioase

* Ucraina a eliberat deja 55% din teritoriul ocupat de Rusia după 24 februarie. „Îi vom bate până la capăt cu pietre, lopeți, praștii, vom lupta până când îi vom termina pe ultimii nenorociți și îi vom da afară de pe pământul nostru”

* Putin și-a șocat acoliții: „Este timpul să zguduim NATO”, pentru a stopa înarmarea Ucrainei!

* Un scandal amoros schimbă delegația TVR pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Olaianos, înlocuit de Bocanaciu

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -