„Prietenul” Erdogan îi cere lui Putin să dea Crimeea înapoi Ucrainei! „Anexarea a fost ilegitimă și ilegală. Turcia va sta alături de Guvernul ucrainean și de tătarii din Crimeea”

0
4151
Erdogan - Putin

Surpriză pentru Putin: Erdogan îi cere să returneze Ucrainei peninsula Crimeea! Turcia susține integritate teritorială a Ucrainei și respinge anexarea ilegală a Crimeei, a declarat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția Anadolu.

Într-un mesaj video transmis la Summitul Platforma Crimeei, eveniment organizat pentru a coordona răspunsul internațional la anexarea ilegală a peninsulei de către Rusia în 2014, Recep Tayyip Erdogan a spus răspicat: „Returnarea Crimeei către Ucraina, din care este o parte inseparabilă, este o cerință esențială a dreptului internațional”.

„Sultanul” de la Ankara a adăugat: „Turcia nu recunoaște anexarea Crimeei și a declarat deschis din prima zi că acest pas (anexarea – n. red.) este ilegitim și ilegal. Aceasta este o poziție de principiu care nu are doar fundamente juridice, ci și morale”.

Președintele Turciei a mai spus că protejarea integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a unității sale politice, este „critică” atât pentru securitatea și stabilitatea regională, cât și cea globală.

Problema sensibilă a lui Erdogan: tătarii din Crimeea

Recep Tayyip Erdogan a vorbit și despre tătarii din Crimeea, precizând că protejarea acestor „compatrioți” se numără printre „prioritățile” Guvernului său.

Erdogan a reiterat solicitarea Ankarei ca Nariman Dzhelyal, președintele executiv al Uniunii Tătarilor din Crimeea, și cel puțin alți 45 de tătari din peninsulă, arestați de autoritățile ruse de ocupație anul trecut, să fie eliberați.

„Tătarii crimeeni, care au suferit mari dureri de-a lungul istoriei, luptă pentru o viață pașnică în țara lor. Turcia va continua să stea alături de Guvernul ucrainean și de tătarii crimeeni în acest proces”, a menționat ferm președintele turc.

Acesta a promis că Ankara își va continua rolul de mediator între Rusia și Ucraina pentru „a asigura pacea în regiune”.

Afirmațiile președintelui turc vin după două întâlniri recente cu Vladimir Putin, la Teheran și la Soci.

De asemenea, precizările lui Erdogan au fost făcute chiar în ziua în care, cu câteva ore mai devreme, ministrul turc de Externe, Mevlut Çavusoglu, a acuzat – stârnind confuzie – că „state membre NATO” doresc prelungirea războiului din Ucraina, fără a preciza despre ce state ar fi vorba.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* FSB pretinde că a și găsit vinovatul pentru uciderea Dariei Dughina: Natalia Vovk, o ucraineancă de 43 de ani, membră a regimentului Azov, intrată în Rusia împreună cu fetița sa de 12 ani

* Cum ar fi fost fabricată „asasina” Dariei Dughina. „Rusia a încercat să netezească pixelii neuniformi din imagine și să insereze o altă fotografie în certificat”

* „Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

* DOCUMENT. 17 înalți oficiali americani, scrisoare către Joe Biden: „SUA trebuie să înarmeze Ucraina ACUM, înainte să fie prea târziu. Războiul e într-un punct decisiv. Dacă Putin câștigă în Ucraina, aliații noștri estici sunt în pericol”

* Trădare la vârf: un general ucrainean din GRU a trimis Rusiei informații secrete. Încolțit, a încercat să-i împuște pe anchetatori

* VIDEO. Principalul propagandist al lui Putin recunoaște, în premieră, că Rusia are mari probleme cu producția de armament și cu mobilizarea populației

* Încă un disident anti-Putin „s-a aruncat de la etaj”! Dan Rapoport avea 52 de ani și se refugiase în SUA pentru că-l sprijinise pe Navalnîi

* „Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

* De ce refuză coaliția PSD-PNL-UDMR să ia măsuri reale împotriva scumpirii energiei: Guvernul va încasa 8,6 miliarde de euro în plus de pe urma creșterii prețurilor

* Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin. Va reacționa Biserica Ortodoxă Română?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here