Președintele Zelenski e ferm: Aderarea Ucrainei la UE și cea la NATO rămân obiective prioritare, prevăzute de Constituție. Ambasadorul de la Londra, pus să retracteze

2
1846
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Aderarea la UE și cea la NATO rămân priorități ale Ucrainei și sunt prevăzute în Constituție, a transmis președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (44 de ani). Și ambasadorul ucrainean la Londra, care a declanșat iureșul printr-o declarație neghioabă, a bătut în retragere, dând vina pe o neînțelegere.

Vadim Pristaiko, ambasadorul Ucrainei la Londra, „trebuie să explice ce a vrut să spună” atunci când s-a referit la posibilitatea ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO, a transmis purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski, citat de agenția Reuters.

Pristaiko declarase într-un interviu, potrivit BBC,  Ucraina ar putea renunța la ambițiile sale privind aderarea la NATO pentru a evita războiul cu Rusia.

Declarația lui Pristaiko a surprins, dat fiind că o asemenea decizie ar reprezenta o concesie majoră făcută lui Vladimir Putin după săptămâni de tensiuni declanșate de mobilizarea a peste 100.000 de soldați ruși la granița dintre Ruisa și Ucraina.

Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat la BBC că Ucraina este dispusă să fie ”flexibilă” cu privire la obiectivul său de aderare la alianța nord-atlantică, având în vedere că Vladimir Putin a declarat că o astfel de mișcare ar declanșa războiul.

„Am putea – mai ales dacă suntem amenințați așa, șantajați cu asta și împinși la acest lucru”, ar fi declarat ambasadorul Pristaiko atunci când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția față de aderarea la NATO.

La summitul NATO din 2008, de la București, aliații au promis Ucrainei, fostă republică sovietică, că va avea posibilitatea de a adera la cea mai puternică alianță politico-militară, la un moment dat, amintește Reuters.

A revenit și Pristaiko

Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Pristaiko, a revenit asupra declarației sale de luni dimineața, despre posibilitatea ca țara sa să renunțe la aderarea la NATO pentru a evita războiul cu Rusia. Acesta și-a clarificat afirmațiile după ce președintele Volodimir Zelenski a intervenit, transmițând că aderarea la NATO și cea la UE rămân priorități ale fostei republici sovietice.

Vadim Pristaiko, ambasadorul Ucrainei la Londra

În intervenția rectifictoare, ambasadorul Vadim Pistaiko a precizat că Ucraina „nu-și va reconsidera poziția cu privire la dorința de integrarea în alianța nord-atlantică”, transmite Reuters.

Întrebat dacă Ucraina și-ar putea reconsidera ambițiile privind aderarea la NATO, ambasadorul a răspuns pentru BBC, în limba engleză: „Nu (nu asta am vrut să spun – n. red.)… și sunt bucuros că am ocazia să-mi clarific poziția”.

Diplomatul a susținut că relatarea BBC din cursul dimineții „a fost rodul unei neînțelegeri”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

* SUA: Putin a decis să invadeze Ucraina „în zilele următoare, probabil miercuri”. Va fi atacată și capitala Kiev, pentru a fi impus un guvern pro-rus

* FSB a primit misiunea să organizeze „lovituri de stat” în toate marile orașe ucrainene imediat după declanșarea invaziei rusești, scrie „The Guardian”

* TVR a scăpat de „propagandistul roșu”, Ionuț Cristache. Mutat de la ora 21 la 17, acesta nu și-a atins ținta de audiență și, prin urmare, nu i-a fost prelungit contractul

* Dragnea: În spatele lui George Simion și al AUR se află Ghiță și Burci. „Ambele personaje au legături cu serviciile. Poate e doar o coincidență…”

* Cum a scăpat de pușcărie Valeriu Zgonea (PSD) în ciuda dovezilor evidente ale traficului de influență. Rolul decisiv al CCR și al „legilor lui Dragnea”

* Comisia Europeană dă șah-mat PSD-ului în subiectul pensiilor: „Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR”

* Liiceanu face zob cooperativa Gâdea – Antena 3: daune morale de 20.000 de euro, după un proces de calomnie! „Vidanjorul lui Voiculescu” afirmase, abject, că filosoful și-a bătut soția când era însărcinată

* PSD l-a rezolvat și pe Nelu Barbu de la B1 TV: jupân la Registrul Auto Român, cu 2.500 de euro pe lună! E a 8-a sinecură a sa în 5 ani. Dăncilă îl trimisese consul la Shanghai, Orban l-a revocat

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (86) / Secretul din pădure

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here