Premierul Nicolae Ciucă a făcut miercuri, la aproape două săptămâni după numirea în funcție, primul său gest major de frondă în fața PSD, refuzând categoric introducerea așa-zisei „taxe de solidaritate” pentru marile companii. În căutare de bani, PSD și UDMR au pus ochii pe portofelele privaților, insistând să se impună de urgență un nou bir de 1% pe cifra de afaceri a tuturor firmelor care rulează mai mult de 100 de milioane de euro pe an. Ciolacu a bătut din picior în studioul Antenei 3, afirmând că banii strânși – circa 1 miliard de euro – se vor duce la Sănătateși Educație. Ciucă a respins soluția, iar Ciolacu a dat miercuri înapoi.
Dacă PSD și UDMR au încercat să impună sintagma „taxă de solidaritate”, patronii companiilor au numit-o „amendă pentru cei care-și plătesc corect taxele”. Ciolacu a argumentat că România strânge la buget cele mai puține procente din PIB, comparativ cu restul Europei. Dar motivul a uitat să-l spună: gigantica evaziune fiscală și munca la negru încurajate și protejate chiar de partidul său.
PSD susținea că „amenda” dată privaților va fi folosită în Sănătate și Educație. La fel promiseseră Ponta și Dragnea că vor face autostrăzi din supraacciza la carburanți
Promisiunea că banii merg „la Sănătate și Educație” nu convinge pe nimeni. Înaintea lui Ciolacu, alți doi lideri PSD, Ponta și Dragnea, au impus supraacize de 7 cenți pe litru la carburanți promițând că de banii strânși se vor face autostrăzi. La buget s-au colectat miliarde de euro în plus din acea supraacciză, dar banii au dispărut fără să se facă de ei măcar un metru de autostradă.
Nicolae Ciucă nu s-a lăsat impresionat de desfășurarea de forțe a PSD și a Antenei 3. Miercuri, după ședința coaliției, premierul a anunțat: „Exact ce am asumat în programul de guvernare – anul acesta nu vom introduce noi taxe”. Florin Cîțu, președintele PNL, a fost și el vehement împotria taxei suplimentare impuse companiilor. Acesta a spus că nu e normal ca statul să „penalizeze” multinaționalele, în condițiile în care acestea au plătit în avans anul trecut taxele la bugetul de stat într-un moment de criză maximă, în primăvară, „când economia a fost închisă”.
Cîțu, alături de premier: „Aceste companii pe care noi vrem să le penalizăm azi au plătit în avans taxele, în aprilie 2020, ca să avem bani la buget, să plătim pensiile și salariile”
Cîțu a explicat că există deja o directivă, la nivel internațional, care din 2023 va crește taxele pentru multinaționale. „Știți foarte bine că există o directivă care va crește impozitarea companiilor în toată lumea la 15%, o directivă care cred că va fi din 2023. Ceea ce nu văd eu, și aici e vorba de principiu, în perioada aceasta de criză, 2020-2021, să știți că aceste companii pe care noi astăzi vrem să le penalizăm prin această taxă au plătit și în avans, în aprilie 2020, pentru a avea noi bani la buget, când economia a fost închisă. Nu au fost alte companii, nu a venit nimeni cu bani de acasă (…) și au fost companii multinaționale, aceste companii care au plătit bani în avans la buget tocmai pentru a avea bani să plătim pensii și salarii. Eu cred că nu este un comportament normal din partea statului român să vină astăzi să penalizeze aceste companii pentru că nu am înțeles de ce. Care ar fi destinația acestor surse și de ce ar trebui să facem acest lucru acum? Aștept în continuare explicații, vedem, discutăm cu mediul de afaceri. Cel mai bine, așa ar trebui făcute lucrurile, să discutam cu mediul de afaceri și să știți că mediul de afaceri este înțelegător (…), lucrurile se pot face, dar trebuie să discuți cu cei pe care vrei să-i penalizezi”.
Confruntat pentru prima oară cu opoziția fermă a PNL, Ciolacu a renunțat la atitudinea arogantă și vehementă din ajun și a dat înapoi: „Există această discuție, dar noi am prins în programul de guvernare foarte clar că vom vorbi anul viitor dacă se impun noi taxe sau nu. Oricum, orice taxă pe care hotărăște coalița să fie prinsă și modificat Codul Fiscal are un termen de 6 luni până intră în vigoare, conform legii“. Întrebat dacă în 2022 se va decide introducerea noii taxe pentru 2023, Ciolacu a replicat: “Nu știu. E posibil să nu fie nevoie de o astfel de taxă”.
După toate probabilitățile, și această nouă încercare a PSD de a suprataxa companiile care sunt profitabile va avea soarta celei precedente. În 2017, dornic să se răzbune pe multinaționalele care „și-au scos angajații în stradă” să protesteze împotriva corupției, Dragnea a avut o idee asemănătoare (taxă 2% din fondul de salarii). După mai multe tentative, ideii i-a pus cruce al doilea premier PSD, Mihai Tudose, cu memorabila frază: „Le trecem la capitolul «discutate și uitate»”.