Ghiță TV, amendat pentru propagarea minciunii că spitalele ar mitui rudele celor decedați ca să-i declare morți de Covid-19  

4
8470
La România TV, prezentarea dovezilor este facultativă atunci când se fac acuzații grave. În pandemie, postul a făcut jocul PSD și al propagandei ruse, difuzând teorii conspiraționiste culese de pe Facebook

România TV, postul de televiziune al lui Sebastian Ghiță, a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului cu suma de 5.000 de lei pentru că a împrăștiat fake news, scrie site-ul paginademedia.ro.

RTV a făcut emisiuni în care s-a afirmat că spitalele ar plăti rudele celor decedați pentru ca să-i declare morți de Covid-19.

“Fabrică” de fake news, RTV – poreclită și “Ghiță TV” – a difuzat poveștile despre așa-zisa “cumpărare a morților” fără să prezinte nicio dovadă și fără să încerce măcar să verifice dacă e ceva real.

“Argumentele” prezentate de Laura Duță și Radu Șerbănescu, “jurnaliștii” de la Ghiță TV: “spitale cunoscute”, “informații primite la redacție”, “noi suntem doar jurnaliști”

Întreaga emisiune, în care s-au preluat temele ventilate de PSD și propaganda rusă în mediul online – în special pe Facebook –, s-a bazat pe afirmații evazive și generale. “Spitale cunoscute” (nu s-a pronunțat niciun nume concret) ar “oferi bani” rudelor unor persoane decedate pentru ca morții să fie declarați cu Covid-19.

„Eu am văzut un reporter care spune: «Mai multe spitale cunoscute din România au oferit bani»Jurnalista promite că le va probaUnde s-au probat? Sunt acuzații făcute cu subiect și predicat de reporterTrebuie să aduci probe, când acuzi pe cineva la televizor. E grav”, a afirmat Radu Herjeu în ședința CNA, conform paginademedia.ro. Toți membrii instituției au fost de acord cu punctul de vedere al lui Herjeu.

Roxana Niculescu, reprezentanta RTV, a continuat să susțină fake news-ul chiar și în fața CNA: „Informațiile și mărturiile din emisiune au fost date pe surse. Afirmațiile se vor proba la Parchet, unde a fost deschis un dosar în această speță”.

Angajata lui Ghiță a fost pusă la punct de Herjeu: „Problema este că atunci când o prezinți la televizor astfel de lucruri, fără probe, există un articol care sancționează asta. Probele nu se dau la Parchet, ci la televizor. Voi sunteți televiziune, nu Parchet”. Dorina Rusu, de asemenea membră a CNA, a adăugat: “Mi se pare improbabil ca un spital sau doctor să dea bani pentru ca un pacient să fie declarat decedat de covid. N-au fost prezentate probe“.

Emisiunea RTV în care s-au difuzat pe post zvonurile lansate de postacii PSD și ai propagandei rusești l-a avut ca moderator pe Radu Șerbănescu, iar reportera care a făcut “dezvăluirile incendiare” de pe Facebook se numește Laura Duță.

Ce au spus “jurnaliștii” de la postul lui Sebi Ghiță și cum au încercat ei să scape de responsabilitatea celor afirmate, puteți citi mai jos:
Radu Şerbănescu, moderator:

Mergem acum la colega mea, Laura Duţă, care a venit cu dezvăluiri incendiare în exclusivitate despre banii pe care rudele morţilor cu Covid i-ar fi primit de la spitale celebre ca să scrie că victimele aveau noul coronavirus.

La mijloc este o întreagă afacere.

Rudele au primit până la 2.000 de euro iar miza era de fapt suma pe care o primea spitalul pentru pacienţii de coronavirus.

Laura Duță, reporter:

Mai multe spitale – trei, spuneam eu în această dimineaţă – cunoscute din România au oferit bani aparţinătorilor celor care au murit în spitale pentru a se trece în certificatele constatatoare ale decesului cauza COVID-19 chiar dacă au murit din alte cauze, cum ar fi infarct.

Un spital renumit din Bucureşti oferă 3.000 ca să stai 2 săptămâni în spital să fii declarat bolnav cu COVID. Sunt informaţii pe care le-am primit în redacţie, informaţii extrem de importante.

Noi, până la urmă, suntem doar jurnalişti am încercat cumva să aflăm mai multe şi să probăm aceste imformaţii“.

Zvonurile au fost verificate și de reporterii Ziaristii.com: niciunul dintre cei care le susțineau pe Facebook n-a putut furniza detalii când a fost întrebat nominal

Ziaristii.com a încercat în mai multe rânduri, în ultimele luni, să documenteze astfel de cazuri vehiculate în special pe Facebook. Inclusiv așa-zisul caz cu persoana moartă de infarct și pentru care s-ar fi dat bani ca să fie trecută decedată de Covid-19 a fost în atenția reporterului. Niciodată, însă, nu s-a putut ajunge la sursa primară a zvonului. Cei care le susțineau vehement pe Facebook fie nu mai răspundeau, fie mărturiseau, când erau contactați, că au auzit de la cineva care știe de la altcineva. Inevitabil, când erau rugați să furnizeze datele de contact ale “prietenilor, rudelor, cunoscuților” care “pățiseră chiar ei așa ceva”, răspundeau că respectivii nu doresc să își prezinte public cazul.

Întreaga construcție a acestui zvon este, dealtfel, bazată pe o eroare primară: rudele celor morți nu sunt niciodată întrebate, în România, ce boală vor să se treacă pe certificatul de deces. Responsabilitatea de a completa certificatul îi revine medicului, iar acesta trece cauza morții, nu rudele sau prietenii celui care a încetat din viață.
Așadar, spitalele n-ar fi avut niciun motiv să ofere bani pentru ca “rudele să declare decedații morți de Covid”, deoarece nu rudele “declară” dacă omul a murit de răceală, de bătrânețe sau pentru că a căzut din pom, de exemplu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

FOTO+VIDEO. Sorina, la un an de America. „Familia Șărămăt o învăța să ne dea foc la casă și să fugă” / „Bătăi cu cureaua pe pielea goală și cu urzica” / „A fost pregătită de asistenta maternală «să țipe, să se tăvălească pe jos, să se țină de balustradă, să facă pe ea»” / „Au învățat-o să toarne o cafea în capul doamnei psiholog”

4 COMENTARII

  1. O nebunie.
    Se putea sa nu manance rahat Latrinele?
    Este vorba de acel ajutor de inmormantare de 3000-4000 lei care inainte se acorda numai pentru decedatii pensionari.Acum se aplica si celor decedati de covid.
    Nu se dau bani in mana. Se trimit direct catre Firma de Pompe Funebre care stabileste cu familia decedatului serviciile pe care trebuie sa le presteze in cuantumul acestei sume.

  2. Tovaraselul lor ,herjeu,Mitokanul care din functia sa de „judecator” media injura si facea ceva pe sutele de mii de manifestanti anti-hotie pesede,acum face pe „durul” si le explica „frumos” de ce nu e bine sa minta!?!?Cu asa amenda îsi rade in barba sarbul ghita si merge tot inainte,cat sunt slugile lor sefi la CNA,nu??😬🤨😈

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here