Primăria Focșani a cumpărat cu 225.000 de euro o clădire care tocmai fusese vândută de 12 ori mai ieftin!

1
7621
Sorin Vornic - Cristian Misăilă - Marian Oprișan

Atenție la această filieră PSD! În tranzacție sunt implicați atât primarul Cristian Misăilă și viceprimarul Ionuț Mersoiu, cât și consilierii care au aprobat-o, dar și marele beneficiar: Sorin Vornic, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Vrancea.

Tremură cămășile pe membrii caracatiței PSD din Focșani! DNA Galați instrumentează un dosar penal ce-i vizează pe primarul Cristi Misăilă, viceprimarul Ionuț Mersoiu, dar și pe Sorin Vornic, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) din județul Vrancea. Atât ei, cât și membrii Consiliului Local al Primăriei Focșani sunt cercetați pentru felul în care au aprobat, în 2017, cumpărarea unei clădiri la un preț de 11,8 ori mai mare.

„Între Sorin Vornic şi Primăria Focșani există o relație strânsă de afaceri. În decembrie 2017, Primăria Focșani a plătit de aproape 12 ori mai mult pentru o clădire, care fusese vândută cu doar câteva luni înainte la aproape 20.000 de euro”, dezvăluia jurnalistul Constantin Lupu de la publicația „Express Sud-Est”.

Creierul operațiunii e Sorin Vornic, unul dintre „locotenenții” baronului Marian Oprișan și șef peste CCIA Vrancea. Într-un scenariu ca-n filmele cu mafioți, Vornic – „spornic” la escrocherii – a vândut imobilul de 362 de metri pătrați firmei reprezentate tot de el, Servexpocam SRL, cu 88.100 de lei.

După numai două luni, același Vornic, prin firma Servexpocam SRL, a înstrăinat clădirea cu pricina către Primăria Focșani cu 1.040.000 de lei. De 11,8 ori mai scump decât prețuise imobilul în urmă cu două luni! Profit net: 951.900 de lei (205.593 de euro, calculat la cursul leu/euro din acea perioadă).

O verigă importantă: șeful Corpului de Control al Primăriei Focșani. Căci nevasta lui…

DNA Galați către Primăria Focșani: „În interesul soluționării dosarului penal nr. 38/P/2020, vă solicităm să ne înaintați, în cel mai scurt timp posibil, toate actele care au stat la baza adoptării Hotărârii Consiliului Local nr. 417/11.10.2017, respectiv această hotărâre, în copie conformă cu originalul”.

Imobilul achiziționat de Primăria Focșani este situat pe strada Comisia Centrală nr. 80A. Are o suprafață construită de 362 mp și o suprafață de teren de 1.629 mp. În trecut, acolo și-au avut sediul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea, Oficiul Județean pentru Consultanță Agricolă Vrancea și Bursa Locală de Mărfuri.

„Un amănunt demn de menționat este că în conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură lucra, la acel moment, soția lui Marian Lungu, actualul șef al Corpului de Control din Primăria Focșani, un apropiat al primarului Cristi Misăilă. Aceasta ocupa poziția de contabil-șef”, remarcau jurnaliștii de la „Ziarul de Vrancea”.

Cum s-a realizat tranzacția-fantomă în 2017

29 septembrie 2017. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea, reprezentată de Sorin Vornic, vinde dreptul de proprietate a clădirii cu 88.100 de lei firmei Servexpocam SRL, reprezentată tot de el ca asociat unic.

Octombrie 2017. Aleșii locali din Primăria Focșani decid să achiziționeze clădirea proaspăt cumpărată de Sorin Vornic prin firma Servexpocam, amplasată în același loc cu sediul CCIA Vrancea.

Prețul de pornire a fost de 1,2 milioane de lei. L-au agreat ambele tabere: și primarul Misăilă, și Vornic, reprezentantul CCIA Vrancea. În schimb, consilierii au decis să renegocieze suma. Culmea, chiar doi PSD-iști au considerat că prețul e prea mare: Mihai Nedelcu și Valerica Bojoaică (din comisia de negociere).

8 decembrie 2017. E semnat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului, la un notar din Focșani, pentru 1.040.000 de lei, fără TVA. Plata e realizată integral. Tranzacția se face între Primărie, reprezentată de viceprimarul Ionuț Mersoiu – cumpărător, și firma Servexpocam SRL, prin Sorin Vornic – vânzător. Taxele notariale plătite de cele două părți au fost de peste 8.000 de lei. 

Firmă cu datorii multe și cu profit mare doar în urma vânzării imobilului

Firma Servexpocam a fost înființată în 1994. Conform celor de la Registrul Comerțului, din 2005 până în prezent, cel mai mare profit al societății s-a înregistrat exact în anul vânzării acelui imobil către Primăria Focșani: 679.652 de lei.

Doar în 2007 s-a mai contabilizat profit: 9.330 de lei.

În rest, balanța a fost fie pe minus, fie pe zero. Iar datoriile acumulate au atins la un moment dat cifra de 483.112 lei.

În 2018, după vânzarea imobilului, firma reprezentată de Sorin Vornic și-a stins datoriile aproape în integralitate: din suma de 483.112 lei mai rămăsese doar 29.772 de lei. Așadar, datorii private plătite din bani publici!

Mai e un aspect: până în 2007, la acea firmă au figurat 3 angajați. Din 2018 însă a apărut doar unul: Sorin Vornic.

În 2008, Vornic a fost numit director adjunct al Romexpo, cel mai mare organizator de târguri și expoziții din țară. S-a scăldat în ape de stânga: când n-a mai vrut să fie în PSD, s-a înscris în defunctul Partid Conservator (PC) al lui Dan Voiculescu.

Sorin Vornic, oficialul

„Și-a adus paznicul de la Cameră și șoferul de la firmă să voteze pentru el”

Potrivit ziarului „Express Sud-Est”, Sorin Vornic nu e la prima ispravă de acest gen. În calitatea sa de administrator al societății Vorom International Exim SRL, a solicitat Primăriei Focșani să-i vândă un teren de 347 de metri pătrați.

„Vornic deține acest teren în concesiune încă din anul 2006 şi pe el se află o construcție cu destinația de depozit, în zona supermarket-ului Kaufland. Conform raportului de expertiză tehnică şi evaluare pentru terenuri, prețul propus pentru vânzare este de 81 de euro/mp, ceea ce înseamnă că Sorin Vornic se face proprietar pe terenul respectiv după ce va plăti municipalității 28.107 euro”.

Cum a ajuns Vornic mare șef peste CCIA Vrancea? O aflăm tot de la jurnaliștii ziarului „Express Sud-Est”: „Sorin Vornic a ajuns șef al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea cu ajutorul nemijlocit al tovarășului de afaceri Marian Oprișan și în urma unui scandal notoriu, care a ținut prima pagină în presa anului 2006. După cum era de așteptat, miza prea mare pentru scaunul de președinte executiv al CCIA Vrancea i-a făcut pe competitori să se încaiere în timpul votului pentru președinția Camerei, încercând fiecare dintre ei să-și argumenteze poziția prin puterea pumnului. Scandalul, scria presa pe atunci, putea să degenereze într-o bătaie cu strigături în momentul în care Sorin Vornic și-a adus paznicul de la Cameră și șoferul de la firmă să voteze pentru el. Cei prezenți la vot au amenințat că părăsesc sala dacă combatanții se mai păruiesc între ei”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

FOTO+VIDEO. Sorina, la un an de America. „Familia Șărămăt o învăța să ne dea foc la casă și să fugă” / „Bătăi cu cureaua pe pielea goală și cu urzica” / „A fost pregătită de asistenta maternală «să țipe, să se tăvălească pe jos, să se țină de balustradă, să facă pe ea»” / „Au învățat-o să toarne o cafea în capul doamnei psiholog”

„Îmi stropesc patul cu lacrimile mele. Viaţa mea de iad s-a apropiat!”. Lovită de Covid-19, necredincioasa Ozana citează din psalmii lui David

1 COMENTARIU

  1. […] Tremură cămășile pe membrii caracatiței PSD din Focșani! DNA Galați instrumentează un dosar penal ce-i vizează pe primarul Cristi Misăilă, viceprimarul Ionuț Mersoiu, dar și pe Sorin Vornic, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) din județul Vrancea. Atât ei, cât și membrii Consiliului Local al Primăriei Focșani sunt cercetați pentru felul în care au aprobat, în 2017, cumpărarea unei clădiri la un preț de 11,8 ori mai mare, potrivit ziaristii.com . […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.