miercuri, mai 8, 2024
AcasăNewsÎnchiderea unor spitale pentru bolnavii non-Covid a dus la explozia deceselor în...

Închiderea unor spitale pentru bolnavii non-Covid a dus la explozia deceselor în România. În octombrie au fost cu 6.400 mai mulți morți decât acum un an

-

Avertismentele repetate ale asociațiilor de bolnavi din România, ignorate de autorități, încep să se confirme într-un mod tragic: asistăm la o explozie a deceselor din alte cauze decât Covid. Institutul Național de Statistică raportează că, în luna octombrie 2020, au murit cu 5.518 oameni mai mult decât în septembrie și cu 6.412 peste luna similară din 2019.

În cifre absolute, e vorba de 27.491 de morți în octombrie 2020, în timp ce în septembrie au fost 21.973, iar în octombrie 2019 – 21.079.

Vasile Ghețău, directorul Centrului Național de Cercetare Demografică, a subliniat la Digi 24 că acest surplus nu e generat direct de pandemie, ci de decizia de a îngreuna accesul bolnavilor la îngrijire medicală prin protocoale excesive și închiderea spitalelor. Situația este realmente dramatică și nu există niciun motiv să credem că va arăta altfel când vor veni datele INS din noiembrie și decembrie.

Bolnavii cu diverse patologii aflați sub tratament și cei care și-au descoperit pe parcursul acestui an afecțiunile s-au văzut în imposibilitatea de a mai ajunge la îngrijirea de specialitate. Numeroase spitale s-au închis, fiind transformate în spitale Covid.

- Advertisement -

În cele rămase deschise, s-au suspendat consultațiile, accesul este restricționat drastic, iar procedurile de internare sunt atât de greoaie încât pacienții trec prin adevărate coșmaruri. La spitalele de urgență se așteaptă cu orele în triaj, adesea în corturi situate în afara clădirilor, iar aparținătorii n-au voie să însoțească bolnavii aflați uneori în stare gravă.

Aceste proceduri aproape că au blocat posibilitatea oamenilor de a benefica de tratament în regim de urgență sau de a începe tratamente vitale pentru viața lor. Ca urmare, asistăm la o situație cum n-am mai avut după Al Doilea Război Mondial.

Vasile Ghețău a explicat la Digi 24: “Acest număr de decese, de 27.500, este neobișnuit de mare pentru luna octombrie dacă privim istoria postbelică demografică a României. 27.000 s-a mai înregistrat în decembrie 2003 și ianuarie 2000. Dacă privim această cifră – 27.500 – și punem alături cifra cu decesele prin Covid-19, adică 2.140, putem ușor remarca faptul că această creștere a mortalității din octombrie nu provine din coronavirus, s-a produs prin alte cauze de deces. Creșterea extrem de dură a deceselor are, așadar alte cauze, una fiind legată de faptul că restricțiile au împiedicat tratamentele spitalicești ale celor bolnavi de alte maladii“.

- Advertisement -

Situația s-a agravat progresiv, așa cum au anticipat și avertizat, din ce în ce mai disperate, asociațiile bolnavilor cronici din România. În ciuda apelurilor, Guvernul nu a operat în 2020 nicio modificare a protocoalelor, pentru a înlesni accesul pacienților, alții decât Covid, la îngrijiri medicale.

Potrivit INS, în 2020 scăderea naturală a populației României va fi de circa 93.000 de oameni! “În acest ritm, vom ajunge la finalul lui 2020 la 19,1 milioane de locuitori, iar la sfârșitul lui 2021, sub 19 milioane!”, a tras Vasile Ghețău încă un semnal de alarmă.

Situația este agravată de prăbușirea natalității, care “reflectă realitatea dură din România, iar pandemia a accentuat evoluția negativă”, a explicat Ghețău.

Potrivit INS, efectele crizei sanitare asupra demografiei în România sunt vizibile. Din luna iunie, decesele continuă să crească în mod constant, comparativ cu lunile corespunzătoare din anul 2019. Prin contrast, căsătoriile au intrat în declin începând cu luna martie, de când pandemia a lovit și România.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -