Pledoaria rațională a unui preot medic. “Trei false argumente în apărarea Bisericii – lingurița e de argint, vinul e dezinfectant; cel mai bun vaccin e aghiasma; nu ne îmbolnăvim la slujbă fără mască“

1
14241
Slujba de Bobotează oficiată de IPS Teodosie la Constanța: preoți fără mască, mii de oameni înghesuiți unii în alții. Prelatul a spus adesea că la slujbe nu te poți îmbolnăvi și continuă să împărtășească oamenii cu aceeași linguriță, dând asigurări că virusul nu se poate pune cu Dumnezeu. FOTO: ziuaconstanta.ro

Bogdan Chiorean, un admirabil preot și medic care administrează și Centrul de Îngrijiri Paliative “Sfântul Nectarie” din Cluj, cunoscut pentru intervențiile sale de bun-simț, a scris miercuri un mesaj impresionant: un apel la rațiune după ultimele fapte ale IPS Teodosie la Constanța.

Preotul-medic clujean a explicat pe înțelesul tuturor, pe contul său de Facebook, de ce a respecta măsurile de prevenire a infectării și a folosi medicamentele și vaccinurile nu înseamnă a-l mânia pe Dumnezeu. Bogdan Chiorean face de multă vreme un lucru extraordinar: arată că, de fapt, religia și modernitatea nu se exclud și, dimpotrivă, se completează și sunt complementare.

În cazul de față, el a demontat trei dintre tezele puternic vehiculate printre credincioși și, din păcate, susținute adesea chiar de la cel mai înalt nivel – IPS Teodosie este un exemplu în acest sens:

– „Lingurița este de argint, vinul e dezinfectant”;

– „Cel mai bun vaccin e aghiasma mare“;

– „Nu ne îmbolnăvim dacă stăm la slujbă fără mască pentru că ne rugăm“.

Excelentele explicații ale preotului-medic Bogdan Chiorean

3 false argumente în apărarea Bisericii…

În greaca veche, termenul pentru «păcat» este «amartia» – adică «ratarea țintei». E ca și cum ai trage cu arcul, dar nu nimerești nimic. Plastic spus, ești «tot pe lângă».

În încercarea (inoportună și nejustificată) de a apăra instituția divino-umană a Bisericii, ne-am trezit în vremurile astea pandemice cu argumente care mai de care mai ciudate.

  1. Legat de împărtășirea credincioșilor – «lingurița e de argint, vinul e dezinfectant».

Niciodată n-am crezut că Hristos are nevoie să fie apărat atribuind argintului și vinului proprietăți biocide iluzorii.

  1. Legat de vaccin – «cel mai bun vaccin e aghiasma mare».

N-am crezut, de asemenea, că rolul aghiasmei mari poate fi comparat cu un biet vaccin. Mai ales că știam că «Domnul a zidit din pământ leacurile, şi omul înţelept nu se va scârbi de ele. Au nu din lemn s-a îndulcit apa, ca să se cunoască puterea Lui? Şi El a dat oamenilor ştiinţă, ca să Se mărească întru leacurile Sale cele minunate. Cu acestea tămăduieşte şi ridică durerea» (Ecclesiastic 38, 4-7).

  1. Dacă participăm la slujbe fără mască nu ne îmbolnăvim, doar stăm la rugăciune.

Să-L pui pe Dumnezeu la încercare în felul ăsta, e similar episodului în care poporul ales, adăpat în pustie prin minune, punea mai apoi la îndoială «capacitatea” Lui Dumnezeu de a-i și hrăni:

«Şi au grăit împotriva lui Dumnezeu şi au zis: «Va putea, oare, Dumnezeu să gătească masă în pustiu?» Pentru că a lovit piatra şi au curs ape şi pâraiele s-au umplut de apă. Oare, va putea da şi pâine, sau va putea întinde masă poporului Său? Pentru aceasta a auzit Domnul şi S-a mâniat şi foc s-a aprins peste Iacob şi mânie s-a suit peste Israel» (Psalm 77, 22-25)

Biserica e instituția cumințeniei și a ascultării, prin excelență. Duhurile de răzvrătire iau din timpul dedicat rugăciunii.

Răzvrătirea e ratarea țintei“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Guvernul blochează schema ticăloasă a PSD-istului Chiriță de la ANRE, eliminând haosul din piața de gaze. Clienții vor fi trecuți din oficiu la cea mai bună ofertă a furnizorului actual

Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

1 COMENTARIU

  1. Încă mai traieste satana de constanța???..nu l-a luat scaraotchi la el în iad??…acum ca ăsta e un bou nu-i o problemă, dar să vi tu popor de idioți să te expui voluntar la virus, asta e chiar cretinism, incultură, lipsă de respect față de aproapele tău….țară fundamentalista ortodoxă!!!…asta-i romania…O rusine în europa, …!!!…practic ortodoxia e ca regimul comunist, poate mai grav ..!!..si când mai gasesti creaturi ca ăla din constanța ne ducem dracului in evul mediu, mai lipsesc execuțiile pe rug a ereticilor ….si voi spuneti ca sunteti stat european???…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here