Îl arde tare pe dom’ doctor! A reînceput bombardamentul postărilor sponsorizate pe Facebook, cu „știrea“ că Lucian Bode n-a plagiat

2
1063
De aproape două săptămâni, mai multe conturi care se prezintă ca fiind „de media“ promovează articole apărute pe diverse site-uri cu vestea că Bode n-a plagiat. Administratorii rămân ascunși, iar PNL nu-și asumă această campanie

După câteva luni de pauză, pe Facebook a reînceput bombardamentul postărilor sponsorizate care vizează „reperarea“ onoarei pierdute a lui Lucian Bode, ambițiosul ministru de Interne al Guvernului Ciucă și secretarul general al PNL. O avalanșă de știri promovate, care apar ca fiind plătite de diverse conturi fantomatice cu aparența unor site-uri de știri (fără să fie însă așa ceva), anunță utilizatorii că Lucian Bode n-a plagiat în lucrarea de doctorat.

Problema pare extrem de importantă pentru cineva care e dispus să pună în mișcare această mașinărie și să sponsorizeze sistematic știri pe tema dată, deși nu e una de actualitate și nici măcar de interes pentru publicul larg.

Au trecut 15 zile de când Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a dat verdictul de neplagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode. Concluzia este în contradicție cu deciziile Comisiei de Etică de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, instituția unde și-a dat doctoratul Bode. În urma verdictului CNECSDTI, președintele acestui for, profesorul Dacian Dragoș, și-a dat demisia din funcție, explicând că hotărârea „contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea mea“.

Până acum, două comisii ale UBB (din care una având în componență și experți din străinătate) au stabilit că Bode a plagiat, iar două tribunale (unul din Sălaj și altul din Cluj) i-au respins liderului PNL cererile de a anula în instanță verdictele specialiștilor.

Studiu de caz: efortul de reabilitare a lui Bode a început pe 24 mai. Conturile inactive de aproape 3 ani au fost trezite brusc la viață, promovând articolele altor site-uri cu vestea că fruntașul liberal n-a plagiat. Într-un caz, pe un cont s-au pus 6 postări în 9 minute, apoi s-a așternut iar tăcerea

Ziaristii.com vă prezintă mai jos sistemul prin care este promovat ocult PNL-ul, imitându-se presa reală. Am luat ca model 3 dintre așa-zisele conturi de știri care promovează insistent, de zile întregi, articolele a diverse site-uri cu titluri aproape identice, având în componență fraza-cheie „Bode nu a plagiat“.

  1. Contul „Știri 365“ este prezentat pe Facebook ca fiind „ziar“ și are chiar un link, Stiri365.net.
    Dacă intri pe respectivul site, dai de ceva foarte rudimentar, mai degrabă un blog a cărui ultimă știre datează din 16 noiembrie 2020, un atac violent la Cioloș și Vlad Voiculescu (la acea vreme aliați cu PNL în campania electorală pentru alegerile parlamentare). Titlul este elocvent: „Cum au deschis Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu poarta incompetenței manageriale în spitale“.
Ultima știre a site-ului Stiri365.net este din 16 noiembrie 2020

Precedenta știre e din 25 septembrie 2020, cu un atac la celălalt inamic politic al PNL: „PSD încearcă să pună în mișcare un uriaș aparat de vot, prin angajații STB și ai companiilor municipale, cu liste, tabele și control la sânge al voturilor“.

Timp de 3 ani, site-ul și contul aferent au fost băgate în adormire, iar pe 24 mai 2023 „Știri 365“ a reînviat pe Facebook, cu trei postări consecutive, din care una, o preluare de la site-ul BZI.ro, este de atunci promovată insistent, contracost: „Consiliul Național de Etică a decis că ministrul Lucian Bode nu a plagiat!“.

  1. Contul „Online report“ – aceeași rețetă de mai sus. Pentru a păstra aparența de cont care promovează un site de știri, există un link către On-report.com. Dacă intri la adresa respectivă, descoperi că ultima știre e din 25 septembrie 2020: „Copiii dintr-o școală din România primesc burse doar de 6 lei pe lună!“.
Ultima știre a site-ului On-report.com e din 25 septembrie 2020

Nici contul n-a dus-o mai bine până în – coincidență! – 24 mai anul acesta. După doi ani de inactivitate (ultima postare a fost pe 28 ianuarie 2021), brusc apar, la fel ca și în cazul „Știri 365“, trei postări una după alta, pe 24 mai. Una promovează un atac al lui Ciprian Ciucu la Nicușor Dan, o alta – ceva care vizează USR și Forța Dreptei, iar în cea de-a treia – cea mai promovată pe rețeaua de socializare – e vorba de o știre dată pe Alephnews.ro, cu titlul „Consiliul Național de Etică: «Lucian Bode nu a plagiat». Lucrarea ministrului conține doar greșeli de citare“.

  1. Contul „Știri de azi“: ați ghicit!, respectă întru totul modelul celor două de mai sus. E prezentat drept „site web media/de știri“, are un link către site-ul Stirideazi.net unde ultimul articol publicat este din 17 noiembrie 2020 (un atac la adresa USR), iar contul a fost reactivat brusc, după doi ani și jumătate de somn, tot pe 24 mai 2023. Cel responsabil cu acest cont a fost ceva mai harnic și a avut 6 postări în 9 minute, după care activitatea a încetat la fel de brusc cum începuse.
Ultima știre a site-ului Stirideazi.net e din 17 noiembrie 2020

Regina celor 6 postări este, desigur, tot știrea cu secretarul general al PNL. Un articol publicat pe Realitatea.net, cu titlul „Consiliul Național de Etică: Lucian Bode NU a plagiat. Decizia, luată cu un scor zdrobitor“ este de atunci promovat masiv pe Facebook.

Ziaristii.com a dezvăluit anul acesta, pe 13 ianuarie, mecanismul de kompromat pus la cale de PNL împotriva Emiliei Șercan, folosind exact aceeași rețetă precum cea descrisă mai sus și având aceeași temă sensibilă pentru Bode: plagiatul acestuia. Un site-fantomă cu nume pompos, Dezvaluiri.net, publica articole laudative la adresa fruntașului liberal și așa-zise „anchete“ nesemnate în care era calomniată jurnalista de investigații care a scris prima despre doctoratele plagiate ale lui Ciucă și Bode. Articolele erau apoi promovate masiv pe Facebook.

După ce Ziaristii.com a scris despre această campanie murdară, neasumată de PNL și de Bode, site-ul a dispărut brusc. La fel s-a întâmplat și cu reclamele de pe rețeaua de socializare.

La 4 luni după acel episod, rețeta a fost puțin modificată și scoasă din nou de la naftalină.

PSD și PNL cheltuiesc anual milioane de euro din bani publici pentru „presă și propagandă“. PSD e total opac, refuzând să ofere orice informații pe această temă, deși legea obligă partidele să spună clar cum au cheltuit banii. PNL dă doar niște informații vagi, invocând clauze de confidențialitate încheiate cu niște regii de publicitate cărora le dau respectivele milioane de euro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD își asmute hăitașii asupra profesorilor. Ciutacu urlă la greviști: „După ce ieșiți din grevă, să nu cumva să ratați cele trei luni consecutive de concediu plătit! Meritați să vă odihniți“

* Pentru Interne s-au găsit bani pe loc! Bode anunță măriri de salarii și sporuri chiar din iunie pentru polițiști, după o singură discuție cu sindicatele purtată pe 30 mai

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* O profesoară regretă că o admira pe Dana Budeanu, după ce o mamă a imitat-o pe „vedetă“ și i-a spus „marș, fă, la ore!“. Budeanca vorbise la fel

* Guvernul PSD-PNL trece la represalii: a modificat legea pe furiș, prin ordonanță de urgență, în a treia zi de grevă, astfel încât profesorilor să le fie afectată vechimea în muncă dacă participă la protest

* „Bugetul e țăndări. Aceste găști de amatori trebuiau ținute departe de trezoreria statului“. Cele 6 erori majore comise de PSD când a făcut bugetul pe 2023, analizate de profesorul Cristian Păun

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* Fenomenul FC Sevilla: a câștigat și cea de-a 7-a sa finală în Europa League! Prima finală europeană pierdută de Jose Mourinho, după 5 succese. Montiel – decisiv și pentru Argentina, și pentru Sevilla

2 COMENTARII

  1. Dottore, dottore Bodea esti un neica nimeni ca si Velea cocotat de PNL ministru.Nu te vad angajat sau lucrand macar o zi la o corporatie serioasa ptr ca acolo trebuie sa: MUNCESTI, SA FII COMPETENT si CINSTIT.Acolo nu merge doar cu datul din gura si cu sprijinul pe baza de relatii si cumetrii infecte .Sper ca la rotaie sa nu mai apari pe lista ministrilor Guvernului Ropmasniei rusine ce esti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here