O jurnalistă CNN ilustrează talibanizarea Afganistanului de la o zi la alta. Și-a acoperit corpul și faţa pentru a putea relata

0
861
Clarissa Ward, în cele două ipostaze

După ce talibanii au cucerit capitala Kabul, drepturile oamenilor din Afganistan, în special ale femeilor, au început să fie limitate din nou. O jurnalistă CNN, Jessica Ward, s-a adaptat la noua realitate, schimbată radical de la o zi la alta.

Pentru a putea relata din teren, Jessica Ward, corespondent-şef internaţional al CNN, a trebuit să-şi acopere faţa, dar și corpul. Nu mai e loc pentru tricouri cu mâneci scurte.

Transformarea bruscă a jurnalistei americane a fost consemnată, pe Facebook, de Cosmin Stan, reporter Pro TV. Acesta punctează:

„Afganistan se întoarce exact unde era acum 20 de ani. Azi, în prima zi a noului Emirat Islamic al talibanilor, în vreme ce aproape toți occidentalii erau deja evacuați, ea transmitea de pe străzile capitalei Kabul, înconjurată de talibani, care dețin acum controlul. S-a îmbrăcat adecvat pentru noul regim (se vede în cele două foto diferența față de ziua de ieri), dar își face meseria în continuare ca la carte!”.

Au reapărut scenele de cruzime

Acoperirea obligatorie a feţei este una dintre multele reguli dure impuse femeilor de către talibani.

În ultimii 20 de ani, femeile îşi recuperaseră multe drepturi în Afganistan, printre care dreptul la educţie şi dreptul la muncă.

Toate oraşele importante ale Afganistanului, culminând cu capitala Kabul, au fost cucerite la puţin timp după ce trupele armate ale SUA şi NATO s-au retras din teritoriul în care au stat peste 20 de ani.

Preşedintele ţării, Ashraf Ghani, a fugit din Afganistan, cu destinația Uzbekistan sau Tadjikistan.

Nenorocirile au început să facă parte din nou din viața afganilor. Au reapărut lapidarea și amputarea membrelor. Un bărbat a fost obligat să meargă desculț până la leșin pentru că asculta muzică “non-islamică”, iar bărbații vopsiți sunt târâți pe străzi cu frânghii de gât.

Cele mai înspăimântate sunt femeile, care se așteaptă la o viață dură sub regimul taliban. Prețurile la burqa au crescut de 10 ori. O femeie a fost ucisă din cauza hainelor “indecente”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Patroana firmei pirotehnice de la Colectiv a fost găsită moartă în casă. Era condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare și avea de plătit 480.000 de euro

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* Maia Sandu reformează Moldova cu viteza fulgerului: Parlamentul a adoptat deja și legea controlului averilor pentru părinții, socrii și copiii demnitarilor

* După ce a umblat prin oraș cu icoane și cruci „să alunge duhurile necurate”, Gigi Becali a fost învins de Rapid printr-un autogol. Și era și operat la mână…

A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie: Gerd Müller. Suferea de Alzheimer și demență senilă

* „Președintele Afganistanului a fugit cu patru mașini și un elicopter pline cu bani. Nu au încăput toți, o parte din bani au rămas pe asfalt”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.