Erwan Joliff, francezul stabilit într-o comună din județul Brașov care luptă de ani întregi cu mentalitățile locului, încercând să-i convingă pe români că schimbarea începe în primul rând cu ei, a scris acum câteva zile câteva despre reflecțiile sale pe marginea așteptării pe care o au localnicii ca altcineva să vină să le facă, să le dea și să-i ajute.
Francezul născut în regiunea Bretania și devenit român cu domiciliul în localitatea Cobor este implicat în tot felul de acțiuni de voluntariat. Este voluntar la Pompierii Făgăraș și la Asociația de pompieri SISUR, din zonă, și caută în continuare români dornici să se implice benevol în serviciile de urgență.
Anul trecut și în alți ani, a reparat drumuri din zonă alături de studenți francezi veniți să facă voluntariat în România, iar implicarea sa nu se oprește aici.
A fost ales consilier în Consiliul Județean Brașov, pe lista USR, și de acolo se chinuie să convingă conducerea județului să ajute comunitățile locale.
„Nu vă mai plângeți, nu mai așteptați să facă statul ce vă doriți voi! Implicați-vă”
Joi, Erwan a explicat de ce nu e de acord cu mentalitatea „să facă statul”, pe care o au foarte mulți dintre noii săi conaționali. Francezo-românul face, la un moment dat, un apel la români: „Nu vă mai plângeți, nu mai așteptați să facă statul ce vă doriți voi pentru comunitatea voastră! Implicați-vă acolo unde locuiți, pentru a îmbunătăți situația!”.
Erwan oferă și soluția problemelor, acoperit de realitatea că el însuși poate fi luat drept exemplu: „Cum să îmbunătățim situația țării noastre fără să creștem cheltuielile statului și indirect impozitele noastre și datoria publică? Prin voluntariat… Da, sunt o mulțime de servicii care pot îmbunătăți semnificativ viața comunităților noastre prin voluntariat. Într-o țară plină de patrioți, mândri că s-au născut români, mă mir mereu de replicile pe care le primesc de la oameni cand vorbesc de voluntariat”.
El încheie cu un Post Scriptum adresat celor care cred că, dacă muncești pe gratis, te-ai păcălit: „Niciodată nu m-am simțit «prostul care muncește degeaba» pentru că sunt voluntar…”.
Mai jos, postarea lui Erwan Joliff. Trebuie menționată limba română absolut acceptabilă, având în vedere că e vorba despre un francez care s-a mutat în țară la începutul anilor 2000.
„Oameni buni, patrioții mei, mari iubitori de România și de Dumnezeu și de aproapele, voluntariatul oriunde în lumea asta e semnul sănătății comunităților noastre. Lipsa de implicare în societate este o boală care ne costă mult pe toți”
„«Să facă statul»… așa gândește toata lumea.
Avem cu toții multe pretenții și așteptăm să ni le îndeplinească statul.
Statul nostru drag și frumos e, din păcate, asaltat din toate direcțiile și nu prea are cum să facă față la toate nevoile noastre.
În același timp, nici nu prea suntem darnici când e vorba să-i dăm banii. Considerăm pe bună dreptate că statul nu e cel mai bun administrator al banilor noștri.
Cum să îmbunătățim situația țării noastre fără să creștem cheltuielile statului și indirect impozitele noastre și datoria publică?
Prin voluntariat…
Da, sunt o mulțime de servicii care pot îmbunătăți semnificativ viața comunităților noastre prin voluntariat.
Într-o țară plină de patrioți, mândri că s-au născut români, mă mir mereu de replicile pe care le primesc de la oameni când vorbesc de voluntariat.
Suntem o țară unde suntem toți «rupți» de munca zilnică, de dimineața până seara, și în care nu avem timp de nimic. Cred că s-ar «distra» pe bună dreptate strămoșii noștri văzând că numim «muncă» activitățile noastre zilnice.
Singura comunitate din tot județul în care aud mereu de voluntariat pare să fie cea din orașul Victoria. Cea care a reușit să redeschidă spitalul său municipal și care desfășoară în continuare o serie de proiecte în favoarea comunității locale, datorită implicării cetățenilor din comunitatea respectivă, coordonată de Camelia Bertea. La ei, rețeta voluntariatului e una de succes și este una în care comunitatea locală câștigă.
Oameni buni, patrioții mei, mari iubitori de România și de Dumnezeu și de aproapele, voluntariatul oriunde în lumea asta e semnul sănătății comunităților noastre.
Lipsa de implicare în societate este o boală care costă, și chiar costă mult pentru toți.
Nu așteptați să le facă pe toate statul nostru și implicați-vă pentru comunitățile voastre!
Eu caut în continuare, în tot județul, oameni care vor să ajute semenii lor pe partea de situații de urgență, primul ajutor. Oameni pasionați care vor să salveze vieți. Prin Consiliul Județean vom putea să-i sprijinim prin programele noastre de finanțare anuale. Măcar asta am reușit să obțin în acest mandat ca consilier județean.
La fel cum am reușit prin voluntariat să creez serviciul de pompieri din Cobor și am reușit să reduc timpul de răspuns al serviciilor de urgență în toată zona, puteți și voi să faceți asta pentru comunitățile voastre.
Vă spun sincer că voluntariatul ăsta nu m-a omorât niciodată și mi-a dat o mulțime de satisfacții personale. Adrenalina mi-a dat mereu energia să plec la intervenții și după o zi grea de muncă.
Nu vă mai plângeți, nu mai așteptați să facă statul ce vă doriți voi pentru comunitatea voastră! Implicați-vă acolo unde locuiți pentru a îmbunătăți situația!
Dacă vă interesează partea asta de servicii de urgență, aveți în mine un partener. Luați legătura cu mine și vedem cum putem să vă ajutăm mai departe.
Hai să facem din județul nostru un judet unde înțelegem că responsabilitatea binelui comun este una cu adevărat comună! Să ne mândrim cu asta pe bună dreptate.
Să ne mândrim nu pentru că suntem români, ci pentru implicarea fiecăruia dintre noi, sub o formă sau alta, în comunitățile noastre.
Nu politicienii vor face din țara noastră o țară mare, de care să fim mândri.
Lucrul ăsta îl vom face noi când vom înțelege că din poziția de spectator putem trece la cea de actor.
P. S. În poză sunt eu, cu câțiva ani mai tânăr și fericit c-am putut ajuta. Niciodată nu m-am simțit «prostul care muncește degeaba» pentru că sunt voluntar…
P. P. S. Din propria mea experiență, să știti că cine ajută va fi la rândul lui ajutat. Mulțumesc azi doamnei doctor care mi-a oferit o consultație gratuită de specialitate pentru că știe ce fac pentru comunitate. Și vă garantez că nu e singura care mă «răsplătește».”
Da. Jos palaria. Si sa nu uitam de Carol I (neamt cu numele si cu tata, dar nepotul lui Murat dupa mama, na!), Saligny, Da Villa si Prezan.
Anglofilii, dar tot iubim Franta profunda si pe francezii francezi.
Eu unul am mari sperante pt d-na Armand.
Din pacate am uitat sa ne iubim tara. Trebuie sa vina un refugiat francez sa ne reaminteasca asta. Si uite asa Jean Raspail capata un inteles visceral.