miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsPas cu pas (de melc), spre "Anul Iuliu Maniu". Inițiativa PNȚMM, răspunsul...

Pas cu pas (de melc), spre „Anul Iuliu Maniu”. Inițiativa PNȚMM, răspunsul Administrației Prezidențiale și proiectul a doi deputați PNL

-

Sunt semne că, la inițiativa PNȚ Maniu-Mihalache, 2023 ar putea fi proclamat „Anul Iuliu Maniu”. Solicitată să miște lucrurile în acest sens, Președinția României a precizat că există o inițiativă legislativă care ar putea rezolva problema. Întrebarea e: va fi dusă ea până la capăt de Parlament sau va fi uitată într-un sertar?

Proclamarea anului 2023 drept „Anul Iuliu Maniu” ar fi un act de justețe istorică și de reparație politică, dat fiind că tocmai s-au împlinit 150 de ani de la nașterea și 70 de ani de la moartea ilustrului om de stat, făuritor al României Mare și victimă a regimului barbar comunist.

Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873, la Bădăcin (județul Sălaj), și a murit în cumplita închisoare de la Sighet (județul Maramureș), ca deținut politic, pe 5 februarie 1953.

Începând din toamna anului trecut, Liviu Petrina, fost secretar general al PNȚCD (în 1990, în tandem cu președintele Corneliu Coposu), actual președinte al Senatului Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache (PNȚMM), a demarat acțiuni pentru ca 2023 să fie proclamat oficial, de statul român, „Anul Iuliu Maniu”.

- Advertisement -

Liviu Petrina a adresat o petiție în acest sens și președintelui Klaus Iohannis. Președinția, prin pixul consilierului de stat Gabriel-Cristian Piscociu, i-a răspuns vineri, 24 februarie, oferindu-i o informație pe care liderul PNȚMM o știa deja: și anume, că doi deputați PNL au inițiat un proiect de lege pentru instituirea „Anului Iuliu Maniu”. Cei doi inițiatori sunt ardeleni: Adrian Cozma (deputat PNL de Sau Mare) și Robert Sighiartău (deputat PNL de Bistrița-Năsăud).

Răspunsul Președinției României

„Domnule Liviu Petrina,

Am primit scrisoarea adresată Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, şi am reţinut apelul dumneavoastră pentru proclamarea anului 2023 «Anul Iuliu Maniu».

- Advertisement -

Faţă de apelul dumneavoastră, vă informăm că la data de 13 ianuarie 2023 deputaţii Partidului Naţional Liberal Adrian-Felician Cozma şi Robert-Ionatan Sighiartău au depus în Parlament o propunere legislativă pentru instituirea anului 2023 ca «Anul Iuliu Maniu». Propunerea legislativă a fost înaintată la Senat la data de 1 februarie a.c., sub numărul BP2/13.01.2023.

Vă mulţumim pentru faptul că aţi ales să vă adresaţi Preşedintelui României şi ne exprimăm speranţa că veţi continua să ne transmiteţi punctele dumneavoastră de vedere ori de câte ori veţi considera necesar.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

* Se conturează coaliția forțelor de dreapta pentru alegerile din 2024. USR ar urma să formeze, probabil cu PMP și Forța Dreptei, un „pol democratic“ care să se opună „mamutului USL 2“ (PSD-PNL)

* S-a lămurit: China e vinovată pentru pandemia de Covid! Virusul a fost scăpat dintr-un laborator al armatei chineze din Wuhan, unde era studiat în scopuri militare, pentru producerea de arme biologice

* Cum a ajuns România, prin coruptul Severin, să facă propagandă rusească într-o comisie a OSCE. „Puterile autocrate reprezintă familia, religia, patria“, războiul e „pornit de Occident”, care e „în moarte clinică“

* Conectați la presa de la Budapesta, maghiarii din Ardeal au devenit comunitatea cea mai filorusă din România. Etnicii români au încredere în UE și Occident, maghiarii în Orban și FIDESZ

* A murit filosoful Mihai Șora, simbol al protestelor #Rezist. Avea 106 ani, 3 luni și 18 zile. „E frig fără tine, iubitule…”

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* VIDEO. Alberto Caraian, PSD-istul care a participat gol pușcă la ședința Consiliului Local, pleacă de la Primărie, dar rămâne la minister! Tot războindu-se cu Clotilde, el a pierdut bătălia cu propriul telefon

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -