sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaParlamentul Rusiei ia în discuție revocarea actului prin care este recunoscută Lituania...

Parlamentul Rusiei ia în discuție revocarea actului prin care este recunoscută Lituania ca stat independent! E aceeași procedură ca și în cazul Ucrainei înainte de atac

-

Parlamentul Rusiei “analizează” revocarea actului prin care a fost recunoscută existența Lituaniei ca stat independent, informează agenția de stat TASS. Proiectul de lege a fost înaintat de un deputat al partidului Rusia Unită, al lui Vladimir Puțin, și este argumentat prin faptul că Lituania a obținut „ilegal” independența față de Moscova.

Egheni Fiodorov a înaintat miercuri Dumei (camera inferioară a Parlamentului rus) o propunere legislativă de anulare a recunoașterii independenței Lituaniei, pe motiv că acest stat „a părăsit ilegal Uniunea Sovietică”.

Lituania a fost ocupată în 1940 de ruși în baza prevederilor secrete din tratatul Ribbentrop-Molotov, încheiat de Stalin cu Germania nazistă. În martie 1990, după 50 de ani de asuprire, lituanienii au anunțat că vor să devină independenți.

Guvernul de la Moscova a reacționat violent: și-a trimis trupele speciale, care au comis și asasinate în Lituania, a impus o blocadă economică asupra țării și a decretat legea marțială. Lituanienii nu s-au lăsat și au încălcat consemnele regimului de ocupație rusesc, participând la proteste masive. Armata sovietică a invadat capitala Vilnius. Până la urmă, în septembrie 1991, rușii n-au avut încotro și au recunoscut independența Lituaniei. La acel moment, existența noului stat fusese deja recunoscută de peste 50 de țări.

- Advertisement -

Deputatul Evgheni Fiodorov, din partidul lui Putin, invocă faptul că recunoașterea independenței a fost făcută de Consiliul de Stat al URSS și, deci, nu e validă

Acum, regimul Putin pare să urmeze pașii făcuți și în privința Ucrainei, înainte de a ataca acest stat pe 24 februarie. Deputatul Fiodorov a declarat, în momentul depunerii proiectului de lege, că decretul emis de conducerea URSS în septembrie 1991 a fost „ilegal” pentru că a fost adoptat de „un organism neconstituțional”. El a invocat Articolul 67.1 din Constituția rusă, care menționează că Federația Rusă este succesorul legal al URSS pe teritoriul său.

Prin urmare, spune deputatul lui Putin, acest lucru înseamnă că recunoașterea independenței Lituaniei luată de Consiliul de Stat al URSS este nulă.

Într-o notă explicativă a proiectului de lege, el a mai spus că „nu a existat niciun referendum privind secesiunea” Lituaniei din URSS și „nu a fost stabilită nicio perioadă de tranziție pentru examinarea tuturor aspectelor litigioase”.

- Advertisement -

Francis Scarr, jurnalist la BBC Monitoring care urmărește evenimentele din Rusia, a menționat pe contul său de Twitter: „Doar o altă zi în Duma de Stat… Deputatul Rusia Unită Evgheni Fiodorov a depus un proiect de lege pentru a revoca recunoașterea independenței Lituaniei. Opiniile lui Fiodorov sunt extreme chiar și după standardele legislatorilor ruși, așa că nu mă aștept ca acest lucru să ajungă nicăieri”.

Planurile Rusiei de a ataca țările baltice sunt vechi de cel puțin câțiva ani

Însă, notează Newsweek.com, proiectul de lege al lui Fiodorov vine într-un moment sensibil pentru statele baltice, care se află în prima linie a ajutorului acordat de NATO pentru efortul de război ucrainean împotriva Rusiei și sunt îngrijorate de viitoarele intenții ale președintelui Vladimir Putin.

În martie, un fost ofițer rus de rang înalt, Igor Korotșenko, a evocat la postul de televiziune de stat Rossia 1 perspectiva ca Moscova să pună stăpânire pe statele baltice, ca răspuns la rolul NATO în Ucraina. Lituania are o graniță comună cu enclava rusă Kaliningrad.

Un colonel rus invitat în studioul Rossia 1 a explicat cum ar putea armata rusă să ocupe printr-o lovitură fulgerătoare cele trei state baltice (Estonia, Letonia și Lituania). Problema este pusă permanent pe tapet de propaganda rusă după ce Finlanda și Suedia și-au exprimat dorința de a fi primite în NATO.

Generalul american Ben Hodges, fostul comandant al forțelor armate ale SUA în Europa, a avertizat încă din 2020, în mod public, că Rusia studiază posibilitatea unei invazii-surpriză în țările baltice, care ar pute NATO în fața faptului împlinit, și că la Moscova se discută și de un atac asupra României, în cazul în care se reușește ocuparea Ucrainei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Întrebarea cu care un jurnalist ucrainean l-a umilit pe mincinosul de Externe al Rusiei: „Ce bunuri furate din Ucraina a mai reușit să vândă Rusia până acum, în afară de grâu?”

* „Îi urăsc! Cât timp voi fi în viață, voi face orice ca ucrainenii să dispară!” – Afirmații demente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care anunță „inevitabila” folosire a armelor nucleare și „decapitarea în Piața Roșie” a ucrainenilor

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* Oribilul dialog dintre un soldat rus și mama lui: „Eu omor oameni aici, mamă!“ / „Ești sigur că sunt oameni? Hoholi!“ / „Batem prizonierii până le rupem oasele. N-am nicio remușcare” / „Și eu, dacă aș fi acolo, m-aș bucura!”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* Rușii au ucis deliberat un jurnalist francez în Donbass, apoi l-au prezentat drept „mercenar străin” care le aducea muniție militarilor ucraineni!

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* „România e singura țară în care planul KGB a reușit. Revoluția a fost furată, lustrația nu s-a făcut deloc, iar corupția este enormă” – Thierry Wolton, scriitor și istoric francez

* Dezvăluirile lui Câcău (șef de filială județeană AUR, demisionar): „George Simion a organizat petreceri la care s-au săvârșit acte de preacurvie” / „Dictator”, „fariseism grotesc”, „limbaj vulgar”, „comportament violent”

* Un fruntaș USR îi aplică „plăcuța suedeză” lui Cioloș: „Ai înțeles un căcat din politică. Să te uităm cât mai repede. M…e Cioloș!”

* Decizie istorică: din 2035, în UE se vor mai vinde doar mașini electrice! Parlamentul European a votat interzicerea mașinilor pe benzină, motorină sau gaz

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -