Panică în Oltenia! Italianul infectat cu coronavirus a aterizat la Craiova și a stat 4 zile în Gorj, unde are afaceri. La plecare și-a pupat rudele

0
1636
Soacra italianului infectat cu coronavirus. Femeia locuiește în satul Peșteana, comuna Bâlteni, județul Gorj

Italianul de 71 de ani, întors recent din România în Italia și diagnosticat cu coronavirus, a fost în țara noastră în perioada 18-22 februarie. El a aterizat la Craiova (județul Dolj) și a plecat cu o mașină în județul vecin de la nord, Gorj, unde are afaceri și unde locuiesc rudele soției sale române.

Detalii despre traseul și întâlnirile italianului

  • 18 februarie. A aterizat la Craiova, a trecut cu mașina prin satul Peșteana Jiu din comuna Bâlteni, județul Gorj, apoi a plecat la Târgu-Jiu, unde deține un apartament.
  • 19-21 februarie. A avut întâlniri cu parteneri de afaceri, la restaurante din Târgu-Jiu. S-a deplasat și în comuna Drăguțești, unde deține un abator. A fost, de asemenea, la Slivilești, unde a participat și la o vânătoare, întâlnindu-se și cu primarul comunei.
  • 22 februarie. A plecat din Târgu-Jiu la aeroportul din Craiova, pentru zborul spre Italia. A oprit din nou la Peșteana Jiu, unde a stat circa o jumătate de oră la casa soacrei sale. La plecare i-a îmbrățișat și pupat pe cei din familia soției sale.
În această zona a Gorjului, pe hartă sunt marcate localitățile în care a fost italianul săptămâna trecută: Peșteana Jiu (com. Bâlteni), Târgu-Jiu, Slivilești, Drăguțești

Italianul de 71 de ani și mult mai tânăra sa soție româncă au un băiat de 10 ani, care și-a însoțit tatăl în România, dar a stat mai mult la bunica sa din Peșteana.

După ce s-a aflat situația italianului, câțiva medici s-au deplasat acasă la rudele acestuia, pentru a le preleva probe biologice. Acestea au fost trimise la București, la Institutul „Matei Balș”, pentru a fi analizate.

Comunicări de la Ministerul de Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat că italianul a aterizat pe aeroportul din Craiova pe 18 februarie.

În perioada în care italianul a fost în România, acesta a locuit în județul Gorj, unde a luat contact cu soacra sa și cu alte persoane. „La acest moment, s-a declanșat o anchetă epidemiologică, urmând a fi identificate cu exactitate toate persoanele cu care cetățeanul italian a intrat în contact. De asemenea, pentru fiecare dintre aceste persoane vor fi luate măsurile necesare, în funcție de gradul de expunere”, precizează MAE.

Câteva date despre italian

  • Bărbatul are cetățenie italiană și a fost în România în perioada 18-22 februarie.
  • În această perioadă, bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.
  • Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație. Va fi declanșată o anchetă epidemiologică și vor dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz.
Primarul din Bâlteni (în prim-plan, în dreapta imaginii)

Streinu Cercel: Risc mic ca italianul să fi fost contagios pe teritoriul României!

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, a declarat la Digi 24: „Riscul de a transmite pe teritoriul României este foarte mic (…) Știm cu toții că această perioadă (de incubație – n. red.) este de până la 14 zile. S-a aflat, într-adevăr, pe teritoriul României în perioada de incubație, dar fără să aibă potențial de transmitere. Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei, ca atare riscul să fi fost contagios pe teritoriul României este foarte mic”.

Italianul de 71 de ani, cu reşedinţa în oraşul Cattolica (regiunea Emilia Romagna), diagnosticat cu coronavirus, se află în acest moment internat la spitalul din Rimini, secţia de boli infecţioase, dar starea sănătăţii lui nu este gravă, scrie presa italiană.

Potrivit publicaţiei „Il Resto del Carlino”, care citează surse din cadrul regiunii Emilia Romagna, bărbatul s-a prezentat luni la spitalul din Cattolica, la „Urgenţe”, având simptome de febră şi tuse. Acesta a declarat că s-a întors în weekend din România. Bărbatul a fost transferat la spitalul „Infermi” din Rimini, unde a fost confirmat ca pozitiv la testul cu coronavirus.

Bărbatul lucrează în domeniul hotelier, scrie „Corriere di Bologna”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.