Până și prietenul Boris Johnson l-a abandonat pe Donald Trump. „Felicitări, Joe Biden!”, a scris el, la fel ca majoritatea liderilor europeni

0
1619
Donald Trump - Boris Johnson

Deși contestată vehement de Donald Trump, victoria lui Joe Biden a fost recunoscută și salutată de majoritatea liderilor politici din Europa. Președintele ales al SUA a fost felicitat de liderii Uniunii Europene, Germaniei, Franței, Marii Britanii etc. Chiar și secretarul general al NATO i-a transmis un mesaj lui Joe Biden.

În mesajele cancelarului german Angela Merkel și președintelui francez Emmanuel Macron se simte satisfacția de a fi scăpat de un partener atât de dificil, chiar turbulent, precum Donald Trump. Victoria lui Joe Biden aduce și speranța revenirii la o politică externă predictibilă a SUA, la refacerea unor punți transatlantice care au fost avariate sau rupte brutal de excentricul Donald Trump.

Până și premierul britanic Boris Johnson, prietenul lui Donald Trump (cel care i-a încurajat Brexit-ul), le-a trimis un mesaj de felicitare lui Joe Biden și vicepreședintei sale, Kamala Harris (prima femeie din istoria SUA care obține această funcție).

Și premierul Canadei vecine, Justin Trudeau, a marcat printr-un mesaj victoria lui Joe Biden.

Majoritatea mesajelor au fost exprimate prin Twitter.

Lideri care l-au felicitat pentru victorie pe Joe Biden

 • David Sassoli (italian) – președintele Parlamentului European
 • Ursula von der Leyen (germană) – președinta Comisiei Europene
 • Charles Michel (belgian) – președintele Consiliului European
 • Paolo Gentiloni (italian) – comisarul european pentru Economie
 • Jens Stoltenberg (danez) – secretarul general al NATO
 • Angela Merkel – cancelara Germaniei
 • Olaf Scholz – vicecancelarul Germaniei
 • Heiko Maas – ministrul de Externe al Germaniei
 • Emmanuel Macron – președintele Franței
 • Anne Hidalgo – primărița Parisului
 • Boris Johnson – prim-ministrul Marii Britanii
 • Giuseppe Conte – prim-ministrul Italiei
 • Klaus Iohannis – președintele României
 • Kyriakos Mitsotakis – prim-ministrul Greciei
 • Justin Trudeau – prim-ministrul Canadei
 • Barack Obama – fost președinte al SUA
 • Bill Clinton – fost președinte al SUA
 • Jimmy Carter – fost președinte al SUA

„O zi de neuitat pentru democrație. Mă îmbrăţişez singur”

David Sassoli, preşedintele Parlamentului European: „Cele mai bune urări viitorului preşedinte al SUA, JoeBiden, şi vicepreşedintei Kamala Harris. Lumea are nevoie de o relaţie solidă între Europa şi Statele Unite, mai ales în aceste timpuri dificile. Reiterez disponibilitatea UE de a conlucra (cu SUA – n. red.) pentru a combate Covid-19, schimbările climatice şi pentru a aborda chestiunea inegalităţii în creştere”.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: ”Îi felicit călduros pe Joe Biden și Kamala Harris pentru victoriile lor în alegerile prezidențiale. UE și SUA sunt prieteni și aliați, cetățenii noștri împărtășesc cele mai profunde legături. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu președintele ales Biden”.

Charles Michel, președintele Consiliului European: „UE este gata să se angajeze în favoarea unui parteneriat transatlantic solid. Covid-19, multilateralism, climat şi comerţ internaţional sunt sfidările pe care trebuie să le înfruntăm împreună”.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie: „O zi de neuitat pentru Europa şi pentru democraţie. Mă îmbrăţişez singur”.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Îl felicit pe Joe Biden pentru alegerea sa ca președinte și pe Kamala Harris ca vicepreședinte. Îl cunosc pe Joe Biden ca pe un puternic susținător al Alianței noastre. Conducerea americană este la fel de importantă ca întotdeauna într-o lume impredictibilă. Aştept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu preşedintele ales Biden, cu vicepreşedintele ales Kamala Harris şi cu noua administraţie, pentru a consolida şi mai mult legătura dintre America de Nord şi Europa. O alianţă NATO puternică este bună pentru America de Nord şi bună pentru Europa”.

„Bine ai revenit, America!”

Angela Merkel, cancelarul Germaniei:  „Abia aștept o viitoare cooperare cu președintele Biden. Prietenia noastră transatlantică este de neînlocuit dacă vom stăpâni marile provocări ale vremurilor noastre”.

Olaf Scholz, vicecancelarul Germaniei: „Sunt încântat de deschiderea unui nou capitol în relația transatlantică”.

Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei: „Salut alegerea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite. Vrem să investim în cooperarea noastră, pentru un nou început în relația transatlantică”.

Emmanuel Macron, președintele Franțe: „Americanii și-au ales președintele. Felicitări, Joe Biden și Kamala Harris! Avem multe de făcut pentru a depăși provocările de azi. Haideți să lucrăm împreună!”

Anne Hidalgo, primărița Parisului: „Bine ai revenit, America! Felicitări lui Joe Biden şi Kamalei Harris pentru alegerea lor. Într-un moment în care ne pregătim de a cincea aniversare a Acordului de la Paris, această victorie simbolizează nevoia noastră de a acţiona împreună mai mult ca niciodată, având în vedere urgenţa climatică”.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Felicitări lui Joe Biden pentru alegerea sa ca preşedinte al Statelor Unite şi Kamalei Harris pentru succesul său istoric. Statele Unite sunt aliatul nostru cel mai important și abia aștept să lucrăm împreună la prioritățile comune, de la schimbările climatice la comerț și securitate”.

Giuseppe Conte, premierul Italiei: „Felicit poporul american şi instituţiile sale pentru dovada lor excepţională de vitalitate democratică. Suntem gata să lucrăm cu preşedintele ales Joe Biden pentru a consolida relaţia transatlantică. Statele Unite pot conta pe Italia drept un aliat solid şi un partener strategic”.

Klaus Iohannis, președintele României: „Felicitări președintelui ales Joe Biden pentru victoria sa. Aștept să consolidăm și mai mult parteneriatul nostru strategic solid și dinamic, în toate componentele sale. România va continua să lucreze pentru întărirea securității, prosperității și rezilienței comunității noastre transatlantice”.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Felicitări preşedintelui ales al SUA, Joe Biden! Joe Biden a fost un prieten adevărat al Greciei şi sunt sigur că, sub conducerea lui, relaţia dintre ţările noastre va deveni şi mai puternică”.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Felicitări pentru Joe Biden şi Kamala Harris. Joe, ne cunoaştem de mai bine de 40 de ani, relaţia noastră este călduroasă şi ştiu că tu eşti un mare prieten al Israelului. Sper să pot, cu voi doi, să aprofundez şi mai mult alianţa specială care leagă Statele Unite de Israel. Mulţumesc, Donald Trump, pentru prietenia pe care aţi arătat-o faţă de Israel şi faţă de mine personal, pentru recunoaşterea Ierusalimului şi pentru Înălţimile Golan, pentru poziţia dumneavoastră faţă de Iran, pentru acele acorduri de pace istorice şi pentru că aţi dus alianţa americano-israeliană pe culmi de neegalat”.

Justin Trudeau, premierul Canadei: „Felicitări, Joe Biden şi Kamala Harris! Ţările noastre sunt prieteni apropiaţi, parteneri şi aliaţi. Avem o relaţie unică pe scena mondială. Abia aştept să muncim împreună şi să construim împreună cu voi doi, să putem aborda împreună cele mai mari provocări ale lumii”.

Barack Obama, fost președinte al SUA: „Nu aș putea să fiu mai mândru decât să-i felicit pe viitorul nostru președinte, Joe Biden, și pe Prima Doamnă, Jill Biden. Suntem norocoși că Joe a primit ce i se cuvenea, funcția de președinte, și are deja atitudinea unui președinte, pentru că atunci când va intra în Casa Albă în luna ianuarie, se va confrunta cu o serie de provocări extraordinare prin care niciun alt președinte nu a mai trecut: o pandemie în expansiune, o economie și un sistem de justiție inegale, o democrație și un climat politic în pericol”.

Bill Clinton, fost președinte al SUA: „America și-a spus cuvântul și democrația a câștigat. Avem acum un președinte și un vicepreședinte ales, care ne vor sluji și ne vor uni pe toți, ca popor. Felicitări lui Joe Biden și vicepreședintelui Kamala Harris pentru victorie”.

Jimmy Carter, fost președinte al SUA: „Alături de Rosalynn (soția lui Carter – n.red.), îi felicităm pe prietenii noștri – președintele ales Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris. Suntem mândri de campania electorală atât de bine derulată și privim spre viitor pentru a vedea schimbările în bine pe care le vor aduce națiunii noastre”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU. Cristian Diaconescu despre alegeri și vize: ”Cu Biden, avem o șansă care nu se mai întoarce în 20 de ani”

Restricții anti-Covid dure, începând de luni: toate școlile închise, masca obligatorie peste tot, magazinele închise după ora 21.00

Imagini zguduitoare: coadă de dricuri la morga din Craiova. Marți, 13 din cele 15 decese au fost asociate Covid-19

Demontarea unei mari minciuni. Alegerile NU au accelerat pandemia! Comparație cu țările în care nu s-a ieșit la vot

Profesor dat afară pentru că a refuzat să predea online. Altuia, din același motiv, i-a fost micșorat salariul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.