Orban: „O țară întreagă e luată ostatică de un premier iresponsabil. Blocajul e determinat de habarnismul Vioricăi Dăncilă”

1
401
Ludovic Orban, PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat-o pe Viorica Dăncilă, într-un comunicat, de blocarea activității guvernamentale, prin „refuzul de a solicita votul Parlamentului asupra remanierii guvernamentale, ca urmare a schimbării configurației politice a Guvernului”.

„Responsabilitatea pentru disfuncționalitățile care vor apărea este strict a premierului Dăncilă, care este obligată în mod expres de Constituție să ceară votul în Parlament. Responsabilitatea premierului stă și în faptul că nu s-a asigurat că miniștrii demisionari desemnează secretari de stat pentru a exercita atribuțiile curente ale titularului de portofoliu. Este un blocaj determinat de incompetența și habarnismul Vioricăi Dăncilă”, spune președintele PNL.

Comunicat Ludovic Orban

„Premierul Dăncilă poartă deplina responsabilitate pentru blocarea Guvernului, refuzând să se prezinte în Parlament”

„Guvernul condus de premierul Vasilica Viorica Dăncilă pune în pericol interesele fundamentale ale românilor în domenii de activitate esențiale pentru viața de zi cu zi. De o săptămână de zile refuză să se conformeze prevederilor constituționale care o obligă să solicite votul Parlamentului asupra remanierii guvernamentale, ca urmare a schimbării configurației politice a Guvernului.

Practic, o țară întreagă este luată ostatică de un premier iresponsabil care guvernează împotriva voinței românilor, împotriva poporului, împotriva normelor democratice și constituționale potrivit cărora Guvernul este cel supus controlului Parlamentului.

Responsabilitatea pentru disfuncționalitățile care vor apărea este strict a premierului Dăncilă, care este obligată în mod expres de Constituție să ceară votul în Parlament. Responsabilitatea premierului stă și în faptul că nu s-a asigurat că miniștrii demisionari desemnează secretari de stat pentru a exercita atribuțiile curente ale titularului de portofoliu. Este un blocaj determinat de incompetența și habarnismul Vioricăi Dăncilă.

Nimeni altcineva, nici măcar Președintele Klaus Iohannis, nu poate acționa în locul premierului. De altfel, Președintele României nu are nicio obligație constituțională de a numi miniștri, interimari sau titulari, în situația dată. Aceasta, întrucât momentul în care ne aflăm nu este acela al unei simple remanieri, ci al schimbării compoziției politice a Guvernului, în care premierul trebuie să se adreseze direct Parlamentului, și nu Președintelui României. Așadar, poziția Președintelui Klaus Iohannis este perfect justificată de litera și spiritul Constituției.

Mai mult decât atât, premierul trebuia să se prezinte de îndată în Parlament, imediat după eliberarea din funcție a miniștrilor interimari. Chiar dacă în Constituție nu este prevăzut explicit un termen pentru solicitarea votului Parlamentului, singurul reper nu poate fi altul decât cel de 10 zile, referitor la momentul în care un premier desemnat cere votul de încredere al Parlamentului. Asimilarea acestui termen, care este o practică folosită de CCR în astfel de situații, o obligă pe Viorica Dăncilă să se prezinte în Parlament cel târziu luni, 9 septembrie, adică la maximum 10 zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a decretelor pentru eliberarea din funcție a miniștrilor.

Trebuie menționat că termenul de 45 de zile, vehiculat în spațiul public, nu are legătură cu situația juridică din acest moment. Aceasta, pentru că interimatul funcției de ministru nu privește în mod obligatoriu ipoteza vacantării funcției, ci și imposibilitatea exercității atribuțiilor pe o perioadă de maximum 45 de zile, în interiorul căreia titularul poate reveni în exercițiul funcției.

Ca atare, îi solicit premierului Vasilica Viorica Dăncilă să se prezinte de urgență în Parlament pentru a clarifica lipsa de susținere a actualului Guvern, iar în situația în care continuă să tergiverseze acest moment, este unica persoană responsabilă pentru consecințele absenței miniștrilor din guvernul său.”

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIȚI ȘI:

Barometrul IMAS e necruțător cu PSD: Iohannis 44,6%, Dăncilă 8,4%! Se profilează o finală Iohannis-Barna. Sau Iohannis-Diaconu?!

Te-am prins, țeparule! Cumpănașu a luat un apartament de lux de la Protocolul de Stat, din care și-a inundat vecinii, fără a-i despăgubi

Cumpănașu a înhățat apartamentul de la RAAPS pe mână cu directorul corupt al lui Tăriceanu. Plus: și-a luat o halcă grasă din cele 17 contracte cu statul, însumând peste 30 de milioane de euro!

INML confirmă moartea Alexandrei, Cumpănașu continuă „s-o țină în viață”, ca s-o folosească electoral

Se fuge de Cumpănașu ca de ciumă! A treia organizație importantă părăsește „Coaliția” impostorului

Caracatița care-l susține pe Cumpănașu: sindicaliști, polițiști, masoni, foști șefi ai Guvernului, ai Armatei și ai SRI

Dan Tăpălagă: „Primul candidat călare pe un cadavru”. Încă un text devastator la adresa „necrofagului” Cumpănașu

„Te-ai cățărat, indecent și oportunist, pe curajul și drama Alexandrei”. Text devastator al unui fost ministru la adresa lui Cumpănașu

VIDEO. Așa arată o jigodie PSD-istă! E consilier al deputatei Laura Moagher, conduce beat, parchează pe interzis, îi înjură și amenință pe polițiști, sună la 112 ca să se dea victimă

Liviu Dragnea şi cei doi copii ai săi au primit interdicţie de a intra pe teritoriul SUA, din cauza corupției

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here