OPINIE. Vreau ca președintele Iohannis să fie la fel de activ și în politica externă

7
1003
Klaus Iohannis - Viktor Orban

Îmi place faptul că președintele  României, domnul  Klaus Iohannis, a devenit mai activ. E un lucru bun. Ar fi cazul să  fie mai activ și în politica externă. Mă refer, în special, la cazul comunităților românești din jurul României. Asta, în afară de Republica Moldova.

În acest editorial voi spune niște adevăruri care dor. Le voi spune ca să fie cunoscute de toată lumea. Foarte puțin se mai vorbește, din păcate, despre minoritatea românească din Ucraina. Este o rană vie. Am avut șansa ca în urmă cu doi ani să merg la Cernăuți, Herța și Mahala. Am vizitat și mănăstirea Bănceni (a părintelui Jar). Eram cu o delegație. Am simțit pe pielea mea suferința românilor din Nordul Bucovinei.

După cum ne spunea și doamna primar din Mahala, Elena Nandriș, durerea lor cea mai mare este aceea că sunt abandonați de către autoritățile de la București. Acum se urmărește distrugerea a tot ceea ce este românesc în Ucraina. Asta, sub pretextul luptei cu Rusia. Școlile românești se închid. Mass-media de limbă română este foarte puțină.

Mă doare faptul că în România nu prea se discută aceste lucruri. Ar trebui să avem mai multe știri de acolo.

În Maramureșul ucrainean (Transcarpatia), care nu a aparținut niciodată României, majoritatea românilor de acolo au cetățenie maghiară. De ce? Pentru că statul român nu-i apără; o face în schimb statul maghiar. Ungaria își apără și ajută minoritatea maghiară din Ucraina. Nu spun aceste lucruri ca să laud Budapesta, ci ca să fac cunoscute necazurile acestor români. Poate vor face și guvernanții noștri ceva.

De românii din Vojvodina vă mai aduceți aminte? Acolo se încearcă acreditarea existenței unei minorități vlahe, diferită de cea română. Ceva în genul moldovenismului creat de sovietici. Probabil că o să apară un dicționar de acest gen, așa cum este dicționarul lui Vasile Stati.

La fel de dureros e faptul că mulți români din Vojvodina dețin cetățenie maghiară. Exact din aceleași motive.

De românii din Valea Timocului vă mai aduceți aminte? Părintele Boian – să-i dea Dumnezeu sănătate și să-l binecuvânteze! – se luptă ca un leu.

Și în Bulgaria avem români. Am scris acest editorial, și m-am adresat direct președintelui  României, pentru că toți acești români caută ca cineva de la București să-i apere și să-i ajute. Au nevoie de un lider puternic aici. Un lider care să schimbe politica statului român în privința lor. Eu sper ca domnul Klaus Iohannis să fie acesta.

Paul Szasz Sebeș

(Opiniile îmi aparțin și nu implică redacția Ziaristii.com)

DE ACELAȘI AUTOR:

7 COMENTARII

 1. Uite că începeți să-mi dați dreptate… despre acest subiect sensibil statul român l-a durut exact in cur…de fapt această politică față de semenii noștri a fost făcută de peste o sută de ani…n-a avut curaj !!.. începând cu clanul mafiot Brătianu, până la actuala conducere a statului…bine că facem ministre pentru diasporezi!!.. aș fi vrut să-l văd pe Președinte cum se duce in vizită la Bichisciaba !!! sau Novi Sad!!…sau la Cernăuți!!!…de ce ??..acolo sunt cei mai mulți români… să vadă se președintele cum trăiesc români ,… lăsați dracului Moldova de peste Prut uitați de ea,.. vreau să văd cum i-a ajutat guvernule României în toți acești ani !!..nu a făcut nimic ,ba din contră nici nu ia recunoscut ca fiind români..!!.. asta-i statul român care plânge de dragul nostru,de bătrâni,de copii..halal țară,…!!!

 2. Felicit autorul pentru acest articol, pentru precedentul si promit ca le voi citi si pe celelalte publicate aici.
  Desi, banuiesc ca este si o incercare foarte subtila de a atenua evidenta ofensiva maghiara in Transilvania, autorul o face inteligent si spune niste adevaruri devastatoare despre politica Romaniei, caracterizata de lasitate si de indolenta.

  Rusine pentru poporul roman si pentru conducatorii lui, daca romanii din Ucraina si Serbia, pentru a fi cat de cat protejati si a feriti de deznationalizatre, sunt nevoiti sa-si ia si cetatenie maghiara!

 3. Observam ca lucruri grave continua sa aiba loc(inclusiv votarea obligativitatii folosirii limbii maghiare unde sunt 20% maghiari) si romanii dorm in ghete.Ce sa mai avem asteptari sa fie sustinuti si aparati romanii dinafara granitelor ??!! Singurele luari serioase de atitudine sunt emisiuni TV date pe la 11 – 1 noaptea, cand toata lumea doarme ! Mai raman cativa care nu dorm, dar doar se lamenteaza si ATAT !!!! ATAT, ATAT, ATAT!!! Traim vremuri de minciuna si nepasare si Romania e o biata zona plina de rromi si de corciti de romani cu rromi…cocalarii si interlopii bantuie linistiti pe unde vor ei, iar romanii, NEPERMIS DE MULTI DINTRE CEI CARE AU MAI RAMAS IN TARA, sunt comozi, ce sa se complice ei sa protesteze…Timpul trece si mafia raului antiromanesc isi face mendrele NESTINGHERITA….Ziaristii.com sunt si ei doar un fel de colac de salvare a ultimelor forte care indraznesc sa se mai revolte de ceva…un fel de lumanare inca palpaind in intuneric. PREA PUTIN SE DEZBATE LA LUMINA ZILEI !!! MULT PREA PUTIN, SI TIMPUL TRECE IN DEFAVOAREA POPORULUI ROMAN !

  • Ce emisiuni? La care televiziune? Mie mi se pare ca aproape ca nu mai am la ce sa ma uit.
   La Realitetea e insuportabil. Amestecul Oreste- Anca Alexandrescu e otrava curata, nu pot nici sa-l privesc mai mult de o secunda, dar sa-l si ascult!
   Manastire e viclean, se cam da dupa cum bate vantul, Banciu are si momente bune, dar prea des alege stilul de prostanac vorbind pentru prosti si ma enerveaza.
   La Tvr, pe la ora 21, are emisiune un antenist vopsit, Nu stiu cum e Digi24, Telekpm nu-mi da programul aceste.
   Unde ai gasit ceva bun, ca sa caut si eu!

 4. D-le Sebes
  Daca judecam cu inima aveti dreptate. Dar daca vrem sa judecam logic ne pierdem pe drum.
  Noi traim intr-o zona cu mari sensibilitati.
  Ceea ce cereti dvs de la Presedinte si MAE este exact ceea ce nu ne place noua romanilor.
  Acea agresivitate manifestata de autoritatile maghiare.
  Nu presedintii si ministrii tarilor respective schimba legile.

  Ati auzit de deplasari ale parlamentarilor romani in zonele respective?
  Nicidecum, ei au alte destinatii, pe unde au afacerile.
  La ce fauna populeaza Parlamentul Romaniei uite ca ma incapatanez sa mai traiesc pana cand am sa vad ca tara asta scapa de jigodii.
  PS: Pentru amicul meu Rammuienstein eu nu sunt pensionar al Statului Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here