vineri, mai 24, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina„OK, am reușit! Acum, du-te și câștigă lupta!“ / Legea privind ajutorul...

„OK, am reușit! Acum, du-te și câștigă lupta!“ / Legea privind ajutorul pentru Ucraina a trecut și de Senatul SUA. Joe Biden anunță că armamentul începe să curgă chiar din această săptămână

-

Legea privind ajutorul militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan, însumând 95 de miliarde de dolari, a trecut marți, în mare viteză, și prin Senatul SUA, iar președintele Joe Biden o va promulga imediat, în cursul zilei de miercuri. Șeful statului a anunțat că ajutoarele militare pentru Ucraina aflată sub asaltul total al forțelor rusești vor începe să curgă chiar din această săptămână.

Din cele 95 de miliarde de dolari, 60,8 miliarde sunt destinate Ucrainei. Legea a fost votată sâmbătă în Congres, după ce oamenii lui Donald Trump o blocaseră vreme de aproape 7 luni. În Senat, unde republicanii nu sunt controlați de Trump, legea a trecut în viteză marți. Comandanții armatei americane spun că totul e pregătit și că ajutoarele militare vor fi reluate imediat.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, i-a transmis președintelui ucrainean Zelenski, după vot: „OK, am reușit! Acum du-te și câștigă lupta!”. Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, care susține puternic Ucraina și nu răspunde la comenzile lui Trump, și-a exprimat regretul că ajutorul vine atât de târziu. „Cred că am depășit stadiul mișcării izolaționiste“ odată cu adoptarea acestei legi, a spus el într-o conferință de presă.

Zelenski le-a transmis americanilor că le mulțumește și a spus că, după părerea lui, „capacitățile cu rază lungă de acțiune, artileria și apărarea antiaeriană ale Ucrainei sunt instrumente esențiale pentru restabilirea mai rapidă a unei păci juste“.

- Advertisement -

Situația de pe front este însă critică, după luni în care ucrainenii au fost siliți să-și raționalizeze drastic munițiile. Rușii îi copleșesc numeric atât ca personal militar, cât și ca armament. În urmă cu câteva zile, rușii au reușit o străpungere masivă și foarte periculoasă a frontului. Experții militari anticipează că în vară vom asista la o masivă ofensivă rusească. Ucrainenii se pregătesc pentru acest moment și construiesc mai multe linii defensive.

Însă Ucraina duce nu doar lipsă de muniții și apărare antiaeriană, ci și de militari. Zelenski a scăzut vârsta de înrolare de la 27 la 25 de ani, dar recrutarea merge greu, iar instruirea noilor soldați durează.

Pericolul ca Ucraina să cadă în acest an rămâne foarte mare, mai ales că Europa, care s-a trezit și investește deja masiv în industria de armament, nu va reuși să înceapă livrările în cantități mari decât de la anul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -