„Armata rusă a ajuns sub 50% din capacitatea combativă inițială. Sistemul HIMARS nu va fi decisiv, dar le va permite ucrainenilor să atace artileria rusă și să blocheze aprovizionarea”

0
1620
Rusia a suferit pierderi foarte grele, iar capacitatea de luptă a forțelor sale terestre angajate în Ucraina a scăzut sub 50%, spune un înalt oficial militar occidental

Rusia înregistrează un progres zilnic de 500-1.000 de metri, „într-un ritm relativ lent”, dar cu pierderi foarte mari, iar capacitatea de luptă a armatei lui Putin a coborât, cel mai probabil, sub 50%, conform unui înalt oficial militar occidental citat de Shashank Joshi, editorul specializat pe apărare al publicației The Economist și fost contributor la RUSI (Royal United Services Institute).

Oficialul menționează că sistemele HIMARS, care vor fi livrate Ucrainei de SUA foarte rapid, „nu vor fi decisive”, dar vor permite să fie atacată artileria rusă – principala armă cu ajutorul căreia invadatorii mai reușesc în prezent să avanseze – și să bombardeze în profunzime convoaiele logistice ale rușilor.

În acest moment, ritmul de avansare al Rusiei este de 0,5-1 km/zi, o „creștere graduală, dar destul de constantă… într-un ritm relativ lent“. Pare puțin probabil ca luptele pentru orașul Severodonețk „să fie punctul crucial al campaniei”, mai spune sursa citată de jurnalist într-o postare pe Twitter. Ultima mare localitate din regiunea Lugansk este ocupată acum în proporție de 60% de ruși. Ucrainenii mai dețin circa 20%, iar restul de 20% reprezintă linia de contact, „pământul nimănui” unde au loc lupte feroce.

De fapt, evoluția campaniei în următoarele săptămâni nu se va stabili la Severodonețk, unde se concentrează acum rușii, ci pe flancuri, în Sud și Nord, spune oficialul militar. În Herson, „forțele ucrainene au trecut la ofensivă, obținând câștiguri într-o zonă relativ puțin acoperită de Rusia„, care va fi obligată să își apere flancurile operaționale. „Și cred că acesta va fi un indicator al modului în care conflictul se va desfășura în următoarele zile și luni„.

Sistemele HIMARS „surclasează” armele rușilor și vor permite atât scoaterea din luptă a artileriei invadatorilor, cât și tăierea lanțului logistic

Apariția HIMARS, lansatoare multiple de rachete care pot lovi cu mare precizie ținte până la 80 de kilometri distanță, nu va schimba decisiv cursul războiului – un singur element nu poate face acest lucru, explică oficialul. Dar HIMARS este „deosebit de eficient în ceea ce privește capacitatea de a ataca ținte care se deplasează sau de a ataca mai multe ținte într-o succesiune foarte rapidă, și surclasează” sistemele rusești.

Această nouă armă foarte avansată livrată de SUA Ucrainei va permite să fie atacată și distrusă artileria rusă de la mare distanță, dar și să fie blocată în profunzime aprovizionarea rusă datorită razei de acțiune de până la 80 de kilometri. Cu alte cuvinte, folosirea acestor sisteme îi va lipsi treptat pe ruși de artileria cu care au copleșit până acum linia frontului în zona Donbass și, de asemenea, le va transforma logistica și așa deficitară într-un adevărat coșmar.

HIMARS „nu va schimba cursul campaniei, dar le va permite ucrainenilor să fie mult mai eficienți în modul în care operează„, ca parte a unui „pachet de sprijin mult mai larg„. În ceea ce privește furnizarea de arme, oficialul a menționat: „Cu siguranță, toate eforturile depuse de o serie întreagă de națiuni sunt menite să recunoască faptul că suntem implicați într-o campanie de lungă durată și, prin urmare, oamenii caută modalități prin care putem fi mai inovatori în ceea ce privește ceea ce oferim”.

Declarația președintelui ucrainean Zelenski, potrivit căreia 60-100 de soldați ucraineni sunt uciși în fiecare zi, este acoperită de realitate, crede sursa occidentală: „Este dificil de stabilit cu exactitate adevărul de la fața locului, dar cred că acestea sunt în linii mari cifre corecte… este destul de corect și nu aș contesta aceste cifre„.

O dezvăluire foarte interesantă făcută de oficialul militar jurnalistului de la The Economist privește modul în care s-a epuizat capacitatea combativă a armatei ruse: „În urmă cu câteva săptămâni (…) forța terestră rusă (…) a fost redusă la aproximativ 58% din eficacitatea de luptă (din efectivul inițial – n. red.)… Credem că a scăzut cu câteva puncte procentuale în ultimele săptămâni – peste 50%, dar este o reducere remarcabilă a capacităților”. Acesta a adăugat: „Timpul va fi va fi un factor semnificativ (…) operațiunea va dura o perioadă lungă de timp. Și asta înseamnă că totul se reduce la angajament și la asigurarea faptului că avem determinarea de a-i sprijini pe ucraineni pe parcursul acestei lupte foarte lungi„.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Putin și ai lui, acuzați că și-au înecat intenționat marinarii de pe crucișătorul Moscova! „Au fost abandonați în bucătărie. Ofițerii au scăpat primii, ca șobolanii”

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Cum a fost posibilă a doua excludere din magistratură pentru Cristi Danileț în epoca Iohannis-PSD. „Asistăm la o anesteziere a Justiției pentru o epocă de concordie politică”

* Guvernul PSD-PNL, marele câștigător al inflației: a încasat, în doar 4 luni, cu 23 de miliarde de lei mai mult de pe urma exploziei prețurilor

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here