Occidentul pare să fi decis cu adevărat să contracareze influența toxică a Rusiei în lume, la care regimul Putin lucrează pe tăcute de peste 10 ani. Britanicii vor trimite experți în Bosnia pentru a combate dezinformarea mașinăriei de propagandă a Kremlinului, anunță CNN. Prin aceasta, Londra dorește să „promoveze stabilitatea și securitatea”, contracarând „influența malignă a Rusiei”.
Rusia lui Putin este un exportator net – poate cel mai mare din lume – de instabilitate, tiranie, corupție. Începând din 2008, această tendință a căpătat coerența unei politici bine coordonate și abundent finanțate de Moscova. Rusia a desfășurat acțiuni de sprijinire a liderilor autocrați și a lorzilor războiului din țări africane, iar prin armata privată Wagner a intervenit militar în conflicte civile precum cele din Siria, Libia, Mali.
Profitând de politicieni corupți și instituții slabe, Rusia a penetrat structuri statale în special în Balcani, iar la nivel mondial duce ample campanii de manipulare și dezinformare cu ajutorul hoardelor de troli, postaci și agenți de influență din mediul online.
Occidentul a fost luat pe nepregătite și în perioada 2014-2016 Rusia a reușit câteva lovituri spectaculoase, printre care favorizarea Brexitului și alegerea lui Trump ca președinte al SUA.
Însă ulterior, după conștientizarea pericolului, țările occidentale aflate sub atacul asimetric al Rusiei au început să ia măsuri de prevedere.
Rusia „alimentează flăcările secesionismului și sectarismului”, căutând „să anuleze câștigurile din ultimele 3 decenii din Bosnia”
Marea Britanie a anunțat joi că va trimite doi experți militari în Bosnia, pentru a ajuta Guvernul local să lupte cu dezinformarea promovată de Moscova și să sprijine reforma armatei bosniace. „Bosnia și Herțegovina se confruntă în prezent cu cea mai mare amenințare existențială din perioada postbelică, liderii secesioniști lucrând în mod activ pentru a crea noi diviziuni și conflicte. Aceste planuri sunt susținute de Moscova ca parte a campaniei lui Putin de a submina atât integrarea euro-atlantică a Bosniei, cât și stabilitatea acesteia“, arată Guvernul de la Londra într-un comunicat.
Expertul în combaterea dezinformării va trebui să ajute la operațiunea de a “bloca eforturile Rusiei și ale altora de a semăna neîncredere și de a submina democrația din țară și din regiune”. Expertul în instruirea și organizarea militară va avea misiunea de a aduce forțele bosniace la standarde NATO.
Premierul britanic Boris Johnson, unul din cei mai devotați aliați ai Ucrainei aflate sub asaltul Rusiei, a comentat: „Nu putem permite ca Balcanii de Vest să devină un alt teren de joacă pentru urmăririle pernicioase ale lui Putin. Prin alimentarea flăcărilor secesionismului și sectarismului, Rusia caută să anuleze câștigurile din ultimele trei decenii din Bosnia și Herțegovina, câștiguri care au adus mai multă stabilitate întregului nostru continent“.
Pericolul unui nou război civil în Bosnia, alimentat din umbră de Rusia, este considerat mai mare decât oricând după pacea din 1995.