După Blitzkrieg-ul ratat în Ucraina și pierderi imense suferite în rândul personalului militar, dar și a tehnicii de luptă, Federația Rusă este la un pas să înregistreze un alt dezastru de proporții. De data asta, nu pe pământ, ci în spațiu.
Satelitul militar Cosmos 2555, lansat pe 29 aprilie de pe o rachetă purtătoare de clasă uşoară Angara-1.2, ar putea arde efectiv în atmosferă.
Informații solide în acest sens au apărut pe un canal de Telegram, Alpha Centauri Cosmos, citat de publicațiile The Insider și Obozrevatel.com.
Jurnaliștii de la The Insider (theins.ru), cu sediul în capitala Letoniei, Riga, l-au chestionat pe expertul Vitali Egorov, pentru a afla mai multe date despre soarta satelitului. Specialistul le-a dat o veste incredibilă: dacă nu va exista o pornire majoră a motorului în următoarea perioadă, satelitul va înceta să mai existe până la jumătatea lunii iunie.
„În aproximativ 10-12 zile, satelitul a pierdut 30 de kilometri înălțime. Dacă acest lucru continuă încă 2-3 săptămâni, el va intra în straturile dense ale atmosferei și va părăsi orbita”
Vreme de 15 zile, satelitul a efectuat o singură corecție pe termen scurt a orbitei, la data de 6 mai. De atunci, orbita sa a fost în scădere. Egorov a menționat că toate informațiile despre poziția satelitului Cosmos 2555, la fel ca oricare altul, sunt disponibile pentru toată lumea, fiindcă sunt urmărite chiar de sistemul militar american Norad.
Expertul Vitali Egorov: „Oamenii de știință au trasat deja mișcarea de la lansare până în prezent. Se poate observa că în aproximativ 10-12 zile a pierdut 30 de kilometri înălțime, iar de la o înălțime medie de aproximativ 290 de kilometri a coborât la o înălțime de 260 de kilometri, ceea ce la astfel de înălțimi este o pierdere destul de semnificativă. Și, într-adevăr, dacă acest lucru continuă încă 2-3 săptămâni, atunci satelitul va intra inevitabil în straturile dense ale atmosferei și va părăsi orbita. Graficul arată că au existat mai multe încercări de a schimba orbita. S-ar putea să fi fost 3 sau 4 porniri ale motoarelor, dar acestea au fost foarte slabe și nu au influențat semnificativ orbita. Prin urmare, în viitorul apropiat, dacă nu există o pornire majoră a motorului și o schimbare a orbitei, atunci, probabil, până la jumătatea lunii iunie, satelitul va înceta să mai existe. Poate chiar mai devreme”.
„La bordul noului vehicul de lansare rusesc Angara-1.2, Ministerul rus al Apărării a lansat pe orbită o navă spațială militară secretă”
La sfârșitul lunii aprilie, Agenția rusă Interfax raportase, citând Ministerul Apărării de la Moscova, că Angara-1.2 a fost lansată de pe cosmodromul Plesetsk din regiunea Arhanghelsk. În acel moment, toate operațiunile de pre-lansare și lansare a rachetei ar fi decurs în mod normal. Zborul acesteia este efectuat printr-un sistem de control automatizat de la sol. Prima lansare de acest fel s-a produs la 9 iulie 2014, tot de la Plesetsk.
Pierderea satelitului Cosmos 2555 ar reprezenta o catastrofă pentru dictatorul Vladimir Putin și camarila teroristă de la Kremlin.
Jurnaliștii ucraineni de la Obozrevatel.com dezvăluie că rușii au lansat în spațiu, la aceeași dată, și un satelit-radar secret pe care doresc să-l folosească în invazia contra Ucrainei.
Obozrevatel.com: „De menționat că, la bordul noului vehicul de lansare rusesc Angara-1.2, Ministerul rus al Apărării a lansat pe orbită o navă spațială militară secretă, probabil un nou satelit radar ultra-secret care poate fi folosit în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Racheta a fost lansată de pe cosmodromul Plesetsk din regiunea rusă Arhangelsk. În aprilie, șeful Roskosmos, Dmitri Rogozin, a declarat că această companie a decis data de încheiere a lucrărilor la Stația Spațială Internațională. Cu toate acestea, el refuză s-o dezvăluie”.