Noi înfrângeri ale talibanilor în Valea Panjshir, ultimul teritoriu din Afganistan încă necucerit de ei. De ce nu reușesc jihadiștii să câștige lupta cu Rezistența

2
2024
Trupele rezistenței din Panjshir le provoacă zilnic talibanilor zeci de morți. Apărarea e foarte puternică, iar locuitorii au o experiență de peste 40 de ani în luptă

Confruntați pentru prima oară de la plecarea coaliției internaționale cu o rezistență reală, talibanii își demonstrează limitele și suferă înfrângeri în șir în Valea Panjshir, ultimul loc din Afganistan încă necontrolat de ei. Milițiile jihadiste se chinuie de multă vreme să cucerească zona, dar rezistența anti-talibană reușește să blocheze cu succes accesul în vale, provocându-le pierderi considerabile.

Maiorul Wazir Akbar Mohmand a anunțat miercuri că un nou efort taliban de a captura regiunea s-a încheiat dezastruos, cu 190 de fanatici din miliții uciși. Ofițerul, care conduce rezistența, a scris pe Twitter: „135 de talibani uciși în Panjshir și 45 în Kapisa în 24 de ore. 5.000 de soldați din comandouri așteaptă în Panjshir, înarmați cu elicoptere, Humvee-uri și artilerie grea. Nu suntem comandouri obișnuite. Noi suntem cei care au refuzat să se predea și vom lupta până la moarte. Bine ați venit în Panjshir“.

Într-un alt tweet, Alianța Nordică spune că „toate atacurile, lansate din 6 direcții, au fost respinse cu succes de NRF (Northern Alliance – n.red.). Pierderile talibanilor sunt atât de mari încât ei nu pot lua toate corpurile care zac în jurul frontierei acestei provincii. Au arme moderne, dar nu-i duce capul”.

O vale aproape imposibil de cucerit. Intrarea se face pe un drum îngust și șerpuit, iar ieșirea – printr-o cărare care urcă la 4.430 de metri. De jur-împrejur sunt munți înalți

Liderul Alianței Nordice, Ahmad Massoud, a anunțat miercuri că au eșuat negocierile cu talibanii. Informația a fost confirmată și de noul regim de la Kabul.

În ultima săptămână, pierderile medii zilnice ale talibanilor, care tot încearcă să pătrundă în valea fortificată, sunt de câteva zeci de morți. În Valea Panjshir sunt organizați câteva mii de luptători bine înarmați și puternic motivați, care refuză capitularea.

Valea e un loc ideal de apărat – așa cum sunt multe alte din Afganistan, o țară muntoasă, cu teren accidentat. Aflată la circa 50 de kilometri de Kabul, această vale are o intrare îngustă, care poate fi apărată ușor și cu oameni puțini. De-a lungul timpului, notează BBC.com, aici au avut mari probleme și alte forțe atacatoare, precum sovieticii în anii 1980. Nici talibanii, în prima lor perioadă de stăpânire asupra Afganistanului, n-au reușit să cucerească valea, care a rămas în afara controlului lor.

Acest teritoriu are o lungime de aproximativ 120 de kilometri, la nord de Kabul, și este împresurat de vârfuri muntoase care ajung la 3.000 de metri. Există un singur drum de acces, îngust și șerpuit, care trece printre stânci masive și urmează meandrele râului Panjshir.

Shakib Sharifi, fost locuitor al acestei văi refugiat în Occident după venirea talibanilor, explică pentru BBC: „Nu e doar o singură vale. Odată ce intri în ea, există cel puțin alte 12 văi mai mici conectate între ele“.

Ieșirea înspre partea opusă e și mai dificilă. La capătul opus intrării dinspre Kabul e o potecă, iar aceasta urcă până la 4.430 de metri altitudine, spre Pasul Anjoman, apoi merge mai departe spre Est, în Munții Hindu Kush. Numărul locuitorilor din această fortăreață naturală este de circa 150-200.000, majoritatea de etnie tadjikă.

Miza luptei din Panjshir: în Afganistan sunt zeci astfel de locuri. Dacă talibanii sunt învinși aici, s-ar putea să le vină idei și altor triburi

Sharifi spune că localnicii sunt “ireconciliabili” cu talibanii. În fostul regim au primit poziții importante în guvern și armată, asta și pentru că au ajutat în 2001 la recucerirea Kabulului și a țării din mâinile jihadiștilor. Valea a primit statut de provincie și a devenit autonomă.

Miza luptei pentru Panjshir este uriașă, spun analiștii, nu doar pentru că ocupă un loc strategic, în apropierea autostrăzii care iese din Kabul, ci și pentru că astfel de locuri sunt foarte multe în Afganistan. Dacă talibanii sunt învinși aici, exemplul din Panjshir se poate multiplica și în alte văi unde triburi locale nu sunt mulțumite, dintr-un motiv sau altul, de stăpânirea talibaniă.

Pentru talibani, situația e paradoxală. Au ajuns ei înșiși în situația în care au fost americanii și forțele guvernamentale timp de 20 de ani. Trebuie să lupte cu gherile bine fortificate și înarmate, care folosesc terenul accidentat împotriva atacatorilor. Dintr-un aliat prețios, acum relieful Afganistanului le-a devenit și lor inamic. În plus, mai e ceva: talibanii, care au acționat până acum din postura de forțe de rezistență, care se ascundeau și hărțuiau inamicul, nu știu cum să procedeze când trebuie să organizeze atacuri la scară mare, coordonate, cu armament greu și planuri sofisticate de acțiune.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul Cîțu e condamnat! Decizia USR-PLUS de la miezul nopții: va susține o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului din care face parte!

* Dan Barna: „Florin Cîțu nu poate conduce nimic. E mai rău decât Dragnea. Ia decizii noaptea ca hoții. Trebuie să plece!”

* VIDEO. Al doilea ministru USR-PLUS dat afară din guvern de premierul Cîțu: Stelian Ion de la Justiție! Război total, coaliția e în aer

Bilanț rușinos al Secției Speciale: 7 procurori au făcut doar 5 rechizitorii în 3 ani, dar au blocat 6.465 de dosare! „Moftul lui Dragnea” ne-a costat peste 4,5 milioane de euro și încurajarea corupției în justiție

* Încă un dosar pentru Dragnea! Vacanțe exotice în Qatar, Maldive, Bali și Caraibe, alături de concubina Irina, pe banii PSD – subvenție de la stat

* Senatorul Bodog (PSD), trimis în judecată de DNA. Ca ministru, a falsificat semnături pentru ca o consilieră a sa să ia leafă de la stat fără a trece pe la serviciu

* Se strânge lațul: Nicușor Dan anunță audit la achizițiile imobiliare făcute de Firea. „Acolo a fost cea mai mare sursă de corupție în Primărie”

* A dispărut un dosar cu probe esențiale în procesul beizadelei Victoraș Micula!

Baronul Oprișan s-a însurat cu fosta sa secretară, pe care a făcut-o directoare la CJ Vrancea. Familia tradițională PSD-istă: el 56 de ani, ea 37, împreună au trei copii din căsătorii anterioare

2 COMENTARII

  1. De acolo, din acea vale, se va întinde/propaga, ÎN-TIMP…, mișcarea de RĂSTURNARE a TALIBANILOR DE LA PUTERE!!!

    ISTORIA (LUMII-ÎNTREGI!!!) ne învață asta…!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.