Nicușor Dan o acuză pe Firea în scandalul tramvaielor turcești de 180 de milioane de euro: caiet de sarcini făcut cu dedicație

8
2068
Nicusor Dan, Gabriela Firea, tramvaie turcesti
Nicușor Dan - Gabriela Firea

Gabriela Firea a secretizat un contract de 180 de milioane de euro prin care cumpără tramvaie de la o firmă din Turcia, dar spune că a făcut-o la cererea companiei.

Într-o reacție oficială la adresa acuzațiilor că e lipsită de transparență cu privire la cheltuirea banilor contribuabililor, Firea, citată de cotidianul “Libertatea”, a declarat: “Informația potrivit căreia Primarul General ar secretiza achiziția publică a tramvaielor este falsă! Restricționarea accesului la datele confidențiale din ofertele participanților la achizițiile publice este prevăzută de lege, și nu o decizie a primarului general. Toată procedura a respectat întocmai pașii legali, fiind sub permanenta supraveghere ANAP; fiecare etapă a fost validată de experții acestei agenții”.

Gabriela Firea cumpără 100 de tramvaie de la compania turcească Durmazlar pentru suma de 183 de milioane de euro. Asta după ce a mai achiziționat 400 de autobuze tot de la o firmă din Turcia – Otokar.

Oferta companiei românești Astra Vagoane Arad a fost respinsă. Firma a decis să conteste atribuirea contractului în instanță.

”Oferta declarată câștigătoare în urma aplicării criteriului de atribuire, cel mai bun raport calitate-preț și a algoritmului de calcul asociat așa cum a fost publicat în anunțul de participare, este oferta prezentată de DURMAZLAR MAKINE SANAYI VE TICARET A.S. care s-a clasat pe primul loc și a obținut un punctaj de 99,61 puncte”, se anunță în comunicatul oficial de desemnare a companiei câștigătoare.

Spre comparație, Astra a avut 95,75 de puncte.

Pe autobuze, Gabriela Firea a plătit 100 de milioane de euro.

E o culme a lipsei de transparență ca un contract atât de mare să fie secretizat.

Mai mult, Gabriela Firea s-a folosit de evenimentul din 4 noiembrie, votul din Parlament de validarea Guvernului Orban, pentru a atrage atenția asupra acestui nou contract încheiat cu o companie din Turcia.

Modalitatea de achiziție a tramvaielor de către Gabriela Firea e atât de scandaloasă încât reprezentanții PNL au spus că vor face tot ce e necesar pentru a se afla adevărul în această afacere.

„Modalitatea abuzivă în care Gabriela Firea alege să cheltuie banul public a ieșit la suprafață cu recurență în ultima perioadă. De la cazul spitalului Gomoiu, la licitația pentru tramvaie, Gabriela Firea se încăpățânează să considere ca banul public poate fi cheltuit discreționar. Absurditatea aproape hilară cu care consideră că datele tehnice, care sunt de altfel prezente și pe site-ul producătorului, pot fi secretizate din pix, ne convinge să întreprindem toate acțiunile posibile pentru a aduce la lumină abuzurile și reaua intenție a acestei administrații dezastruoase”, declară Violeta Alexandru, președinte PNL București, dar și ministrul Muncii.

Față de această licitație atribuită de Gabriela Firea companiei turcești a reacționat și Nicușor Dan, fost președinte USR, și candidat pentru poziția de primar al Bucureștiului.

Acesta a spus într-o intervenție la B1 TV că problema principală a fost cea a caietului de sarcini care a fost astfel conceput încât a exclus toate companiile cu tradiție din domeniu.

Nicușor Dan spune că au fost puse condiții stricte de lungime a tramvaielor astfel companiile de Uniunea europeană să nu se califice. Acesta a mai declarat că, de asemenea, nu a fost luat în calcul la stabilirea prețului, costul de întreținere. Tramvaiele turcești sunt ieftine și au costuri de întreținere uriașe. Un tramvai european e mai scump, mai fiabil, o durată de folosință de 30 de ani și costuri de întreținere mici.

Aceasta e o nouă cheltuială gigantică pe care Gabriela Firea o face pe spinarea bucureștenilor, fără consultare și fără niciun fel de transparență.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Melteanul Cumpănașu către cei care-l critică: „Voi nu aveți soții atât de frumoase ca a mea! Sunteți geloși și penibili!”

8 COMENTARII

 1. Femeia asta e o mare escroaca. Stie sa minta si minte intruna, cu mare tupeu. Nu ca sa scape de incurcaturi, ci ca sa insele. Cred ca o mai si indeamna unii, dar aproape tot ce face in aceasta bataie de joc la adresa banilor publici este furt constient de pe urma caruia castiga bani..
  Fiindca acum e disperata, Dancila i-a livrat o suma din fondul de rezerva al guvernului, ca sa toace tot Firea si banii acestie, desi in tara sunt multe nevoi si necazuri.
  Sper ca va veni ziua cand o sa i se infunde si ca va plati, la fel cu toti escrocii care au nenorocit tara asta.
  Din pacate, in acesti 30 de ani, Romania a trait la discretia escrocilor. Oare cand vom scapa de ei?

 2. Fiindca nu o cred inconstienta, nu stiu pe ce se bazeaza Firea de se expune intr-un asemenea hal. E o mare enigma…
  In acest caz al tramvaielor turcesti, ilegalitatile sunt extrem de grosolane si de evidente.
  Ce as o fi avand in maneca, pe ce conteaza? Doar are doi copii mici de crescut!

  • Cu siguranta, spaga a fost teapana! Cum de-a putut jivina asta ordinara si psd-ul sa apuce tot Bucurestului? Pai, simplu, punand la cale in tot anul 2016 actiuni de dinamitare a opozitiei, mai exact, a PNL, care si-a dat cu stangu-n dreptu’, schimband candidatii, retragandu-i la fiecare 3 saptamani, pentru ca se detonau singuri, bunaoara jigodia de marian munteanu. O imensa pierdere, pentru ca si castigarea Bucurestiului de catre psd la locale, a dus la victoria otravita din decembrie 2016.

  • Bucurestenii sunt cum sunt. Dar Bucuresti este capitala tarii, aici sunt marile institutii ale tarii, deci ar trebui ca pt primaria capitalei sa voteze toata tara. Ei sa-si voteze doar primarii de sectoare.
   Nu numai ca nu merita, dar sunt cetateni privilegiati: voteaza cate 2 primari, beneficiaza de faptul ca unele mari firme care aduna profituri din tara, platesc taxele acolo. iar Firea face banii praf, pe paranghelii, zorzoane, pomeni electorale.

 3. Individa asta… NU a castigat Primaria-Generala a Capitalei: AU… PIERDUT-O (!!!) P.N.L., U.S.R. si P.M.P. !

  Cu cei… (DOAR !) 13% (!) dintre voturile ELECTORILOR (adica al celor-cu-drept-de-vot !), Fi(E)rea NU castiga niciodata, dacaaa… venea lumea la vot (!!!!!!), asa cummm… nici P.S.D. NU castiga „parlamentarele”, cuuu… (NUMAI !) 18% din optiunile ELECTORATULUI !!!

  SA NE FIE… INVATATURA-de-MINTE (!): HAIDETI LA VOT, incepand chiar de… duminica-asta (!!!), DAAAAAAAAAAAAAAAA ?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.