New York Times: serviciile de informații americane cred că Daria Dughina a fost asasinată de ucraineni! Guvernul de la Washington a aflat abia săptămâna trecută

3
652
Daria Dughina a murit pe 20 august, după ce mașina în care se afla a sărit în aer. Vizat ar fi fost însă, conform serviciilor secrete americane, tatăl propagandistei, ideologul ultranaționalist Aleksandr Dughin

Daria Dughina a fost asasinată de serviciile speciale ucrainene, spun surse din agențiile de informații ale SUA citate de publicația The New York Times. Uciderea propagandistei lui Putin ar fi fost autorizată de „părți din Guvernul ucrainean” fără ca Washingtonul să fi fost informat. Dacă această consultare ar fi avut loc, americanii s-ar fi opus categoric, spun oficialii citați de NYT.

Statele Unite nu doar că n-au participat în vreun fel la acțiune (cu informații sau alte elemente), dar nici măcar n-au aflat din timp. După producerea atentatului, americanii le-au spus direct ucrainenilor că nu sunt de acord cu așa ceva. Guvernul SUA a fost informat abia săptămâna trecută cu privire la organizatorii atacului din 20 august, când mașina Dariei Dughina a sărit în aer pe o autostradă de lângă Moscova.

Ucraina a negat permanent că ar fi organizat atentatul. Sursele NYT spun că oficialii Guvernului de la Kiev au continuat să nege acest lucru chiar și după ce au fost întrebați direct de americani.

Atentatul l-ar fi vizat, de fapt, le Aleksandr Dughin și avea rolul să arate conducerii de la Moscova că și ucrainenii pot ajunge la demnitarii ruși după ce Kremlinul organizase în repetate rânduri tentative de asasinare sau răpire a unor lideri ucraineni

Statele Unite se tem că astfel de atacuri, deși au un impact simbolistic major, nu vor face decât să amplifice conflictul și să-l ducă în direcții nedorite. Ucraina le-a arătat pisica liderilor ruși prin asasinarea Dariei Dughina, demonstrându-le că poate pune la cale asasinarea lor chiar acasă la ei. Acțiunea a avut loc în contexul în care Kremlinul a încercat în mai multe rânduri să-i asasineze pe Zelenski (inclusiv în primele zile ale invaziei) și pe diverși lideri ai Guvernului, Parlamentului și Armatei ucrainene. La rândul său, Kievul le-a atras astfel atenția celor de la Moscova că se pot „bucura” de un tratament similar.

De la începutul invaziei, serviciile de informații ucrainene au demonstrat în repetate rânduri că au capacitatea de a organiza sabotaje și alte operațiuni speciale adânc în spatele liniilor inamice, chiar pe teritoriul Rusiei.

Pe de altă parte, potrivit NYT, oficialii americani sunt nemulțumiți de lipsa de transparență a ucrainenilor în ce privește planurile lor militare și nu numai. În special operațiunile speciale pe teritoriul Rusiei sunt ținute sub cheie.

Există persoane din conducerea serviciilor speciale ale SUA care bănuiesc că, de fapt, ținta atacului din 20 august a fost Aleksandr Dughin, politologul ultranaționalist rus care militează pentru distrugerea Occidentului, și nu fiica sa. Daria Dughina intrase și ea în circuit, fiind o susținătoare fanatică a lui Putin.

Nu e clar cine anume din Guvernul Ucrainei ar fi autorizat atacul și nici dacă președintele Zelenski a știut sau a aprobat acțiunea.

Colaborarea dintre americani și ucraineni s-a îmbunătățit mult în ultimele luni, după ce, la început, Kievul nu și-a dezvăluit mereu intențiile

Se menționează însă că, în ultimele luni, cooperarea între Ucraina și SUA s-a îmbunătățit semnificativ. Zelenski i-a demis în iulie pe șeful serviciului național de spionaj (SBU) și pe procurorul general, iar pe 15 august a demis șefii serviciilor de securitate din alte 4 regiuni.

La începutul atacului Rusiei, colaborarea între americani și ucraineni a avut sincope, relevă oficiali din cele două tabere, sub rezerva anonimatului. Americanii le-au oferit ucrainenilor informații decisive privind situația de pe front și mișcările rușilor, ajutându-i să găsească și să distrugă punctele de comandă, depozitele și liniile de aprovizionare ale inamicului. În schimb, ucrainenii nu și-au dezvăluit mereu planurile.

Acest lucru s-a schimbat în ultima perioadă, după presiuni din partea SUA, iar începând de astă-vară Ucraina a ținut la curent Pentagonul și Marea Britanie cu pregătirile și planurile privind contraofensiva aflată acum în derulare în est și sud.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a negat vehement, din nou, implicarea Ucrainei în uciderea Dariei Dughina: „Subliniez, din nou, că orice asasinat în vreme de război într-o țară sau în alta trebuie să aibă o însemnătate practică. Trebuie să îndeplinească un scop clar, tactic sau strategic. O persoană precum Dughina nu este o țintă tactică sau strategică pentru Ucraina. Avem alte ținte pe teritoriul Ucrainei. Mă refer la colaboraționiști, la reprezentanți ai centrelor de comandă rusești, care ar putea să aibă valoare pentru serviciile noastre speciale, dar cu siguranță Dughina nu era o astfel de persoană“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD vrea să adopte legile justiției înainte să vină observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția! Europa e sfidată pe față

* Președintele Serbiei insinuează teorii ale conspirației după ce DIICOT a descoperit că date clasificate despre zăcămintele românești ajungeau la sucursala Gazprom din Belgrad

* Jocul dubios al României în criza gazelor din Moldova. Drulă: „Putin strânge Moldova într-o menghină, iar președintele Iohannis și premierul Ciucă lasă Chișinăul să fie ostaticul unui regim fascist“

* VIDEO. „Marele protest” din Piața Victoriei a fost ruinat de răfuiala dintre Șoșoacă și Simion / „George, trădătorule! Simioane, Iuda! Rușine, Iudelor!”

* VIDEO. Cum se face gura lu’ Șoșoacă pâlnie rusească atunci când cere agresiv „RoExit!”

* ÎPS Teodosie apare în dosarul deputatului PSD gay! „Șoferul lui Teodosie a avut o relație cu deputatul. S-o f…t pe la mănăstire. Bulangiul ăsta a aflat, Teodosie. Și a pus să-l execute pe deputat”

* Din „motive de securitate”, MAE le-a refuzat viza de intrare în România celor 14 „jurnaliști” de la Russia Today ascunși în delegația oficială! Moscova are o veche tradiție în a „deghiza” agenți KGB sau GRU în ziariști

* Încă un trofeu pentru „vânătoarea de plagiatori”, Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. S-a ales praful de „România Educată” a lui Klaus Iohannis!

* VIDEO. „Declarația de război” a lui Putin la adresa Lumii Libere. Discursul de anexare a 4 regiuni din Ucraina, bazat pe amenințări cu atacuri nucleare

3 COMENTARII

 1. NY Times…. comunisti imputiti si corupti.
  Batrana d-na este de fapt o bordurista batrana, dar cu carnet rosu.

  Sa va aduc aminte ca pana la ora asta nu s-au dezis de stalinistul betivan, drogat, homosexual si necrofil Walter Duranty? (Cine nu crede nu are decat sa verifice legatura cu Aleister Crowley). Pulitzer ce mai…
  Batrana nu se dezminte. de stalinism nici de ura impotriva est-europenilor.

  Pentru curiosi exista de exemplu mizeriile de articole antiromanesti in urma invaziei si actelor de terorism rusesti de la Tatar Bunar. Ca si acum, victimile erau vinovate. Si evident Bratianu.

  NY Times e o minciuna scabroasa.

  • Multe vaci sacre progresiste, democrate, umaniste, socialiste isi dezvaluie adevarata fata.

   V-a placut pe vremuri Roger Waters? Cum combatea el autoritarismul si darama el zidurile opresiunii? Iaca il pupa … pe Putin. A dracului lupta e asta. Oare porcul asta cati bani a luat de la KGB, de nu a incetat nici acum lupta cu regimurile autoritare? Ca el de aia il linge pe piticul psihopat si genocidar! D’aia!

   Oare cu ce porcarii sinistre de dobitoci drogat ii au si pe astia la mana?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here