vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNewsNe-au testat reacția. Patru avioane rusești de vânătoare și bombardament, interceptate deasupra...

Ne-au testat reacția. Patru avioane rusești de vânătoare și bombardament, interceptate deasupra Mării Negre de MiG-21 românești. În “joacă” au intrat bulgarii și turcii

-

Un incident aerian internațional a avut loc marți, deasupra Mării Negre, unde două avioane de vânătoare Suhoi Su-27 și două bombardiere Tupolev Tu-22 ale rușilor au fost interceptate de două avioane de vânătoare românești MiG-21 LanceR.

Evenimentul a avut loc în spațiul internațional, în preajma frontierei României, avioanele românești fiind ridicate în aer după sesizarea comandamentului NATO. După apariția aparatelor românești, rușii au schimbat direcția, fiind ulterior interceptați de avioane bulgărești și turcești.

România a ridicat în aer două MiG-21 LanceR pentru a intercepta cele două Su-27 și două Tu-22 deasupra Mării Negre

Incidentul nu este singular, Rusia testând periodic vigilența NATO și permeabilitatea frontierei.
Începând din 2014, de când Rusia a invadat și ocupat Crimeea, apoi și Estul Ucrainei, astfel de acțiuni au devenit tot mai dese. Rușii au transformat Peninsula Crimeea, care are o amplasare strategică, într-un gigantic portavion, amplasând sisteme de rachete și importante forțe aeriene cu care pot amenința tot flancul estic și sudic al NATO.

Polonia a demarat în forță un program de înarmare, cumpărând zeci de avioane F-16 americane, tancuri Leopard germane, sisteme antiaeriene etc.

- Advertisement -

România a întârziat foarte mult această operațiune, iar astăzi nu are suficiente F-16 (și acelea cumpărate la mâna a doua și echipate prost) încât să formeze măcar o singură escadrilă. România are 12 avioane F-16, iar standardul NATO pentru o escadrilă este de 16 aparate.

Așa că baza rămân vechile MiG-21 LanceR, depășite tehnologic și uzate după zeci de ani de folosință. Din acest motiv, românii sunt ajutați de parteneri din NATO pentru a-și păzi granițele. Uneori, misiunea de a intercepta aeronavele provocatoare ale Rusiei cade în sarcina escadrilelor britanice sau canadiene care vin prin rotație aici pentru a ne ajuta.

Incidentul de marți a fost comentat de purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării, Constantin Spânu, pentru Agerpres: „A fost o misiune de poliţie aeriană realizată de forţele aeriene române, bulgare şi turce, pe măsură ce patru aeronave ruseşti au evoluat pe un traiect de zbor în apropierea spaţiului aerian NATO. Nu au intrat niciodată în spaţiul aerian NATO, forţele ruseşti au fost tot timpul în spaţiul aerian internaţional“.

- Advertisement -

Două MiG-21 românești, două MiG-29 bulgărești, două F-16 turcești

Ofițerul a adăugat că decizia de a intercepta avioanele care se apropie de teritoriul României se ia la comandamentul NATO: „Cei de acolo decid, în funcţie de traiectul de zbor, care dintre aeronavele aflate în serviciul de poliţie aeriană pot să se ridice. Prima dată au primit misiunea forţele române – s-au ridicat cu două MIG-uri 21, s-au apropiat şi au însoţit cumva aeronavele ruseşti pe traseul de zbor până când ele au ieşit din zona noastră de competenţă. Apoi au fost preluate de două aeronave bulgăreşti, două MiG-29, după care, după ce au ieşit şi din zona de competenţă de patrulare a Bulgariei, au fost preluate de două F16 turceşti, iar după ce au ieşit şi din zona de patrulare a Forţelor Aeriene Turce, misiunea s-a încheiat”.

Pe pagina de Facebook a NATO Allied Air Command a apărut următorul comentariu: „NATO este hotărâtă să-şi protejeze spaţiul aerian şi a transmis un semnal clar al capacităţii sale de a reacţie. Avioanele de luptă cu reacţie rapidă ale Alianţei se află în aşteptare 24/7 pentru decolare, în cazul unor situaţii neclare sau aproape de spaţiul său aerian”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască în spații publice închise. Zona metropolitană se întinde până la 30 km de oraș, plus întregul județ Ilfov

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -