Navalnîi, mesaj teribil la un an de temniță: „Singurul loc potrivit pentru o persoană cinstită în Rusia este în prezent o închisoare”. Inamicul lui Putin citează din Tolstoi

0
1439
Aleksei Navalnîi și soția sa, Iulia, în colonia de muncă în care disidentul anti-Putin este închis / FOtO: Instagram

Luni, 17 ianuarie 2022, s-a împlinit un an de când liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi (45 de ani), principalul inamic al dictatorului Vladimir Putin, a revenit la Moscova din Germania, unde timp de câteva luni se aflase la recuperare în urma otrăvirii sale cu o substanță chimică militară din familia Noviciok.

Anul trecut, Navalnîi a fost arestat chiar la aeroport și trimis într-o colonie din regiunea Vladimir. I se deschisese un dosar penal în acest sens încă din 2014, însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) l-a considerat ilegal. Navalnîi știa că va fi arestat și totuși a revenit în Rusia, deși putea să stea liniștit în Germania.

În cele 12 luni scurse de la arestarea lui Navalnîi, sediul său și Fondul Anticorupție înființat de el au intrat în mod oficial în sfera „organizațiilor extremiste”, așa cum le-au denumit autoritățile de la Kremlin, fiind interzise pe întreg teritoriul Rusiei. Zeci de membri au ajuns după gratii. Alții au scăpat de detenție și și-au părăsit țara. Printre ei s-au numărat Leonid Volkov (fost șef la sediul federal al lui Navalnîi), Ivan Jdanov (director al Fondului Anticorupție) și Liubov Sobol (avocatul fondului).

În cursul zilei de luni, Navalnîi a participat, printr-un link video, la o ședință de judecată, în care au fost discutate pretențiile sale împotriva reprezentanților coloniei. El este nemulțumit de salariu și de etichetarea sa ca „extremist”.

Amănunt important: Navalnîi a încheiat un contract de prestări servicii cu agenția de presă Kliuci („Cheia”). Reprezentanții centrului de detenție nu sunt însă de acord ca liderul opoziției ruse să primească o leafă pe baza acestui acord. El face niște cursuri la atelierul de cusut al coloniei, urmând ca la absolvire să încaseze 6.000 de ruble (aprox. 400 de lei), reprezentând singura lui sursă de venit.

Ședința de judecată cu privire la contractul lui Navalnîi cu agenția de presă „Cheia” a fost amânată pentru 1 februarie.

Aleksei Navalnîi a scris un amplu mesaj pe Instagram la „aniversarea” unui an de când a fost săltat de forțele de ordine. Textul a fost preluat și de Radio Svoboda.

Printre rânduri, Navalnîi a strecurat și o fotografie cu soția sa, Iulia, realizată, pare-se, în timpul unei întâlniri organizate în colonie. Ceea ce scrie în continuare stârnește emoții profunde.

Mesajul lui Aleksei Navalnîi pe Instagram

„Există o mulțime de oameni cinstiți în Rusia – zeci de milioane. Sunt mult mai multe decât se crede în mod obișnuit. Dar autoritățile – dezgustătoare atunci, și acum chiar mai mult – nu sunt deloc oameni cinstiți”

„Anul a trecut teribil de repede. Se pare că abia ieri am urcat într-un avion spre Moscova, dar am împlinit deja un an. Adevărul este scris în cărțile științifice: timpul pe pământ și în spațiu curge cu viteze diferite.

Nu am reușit să fac nici un pas prin țara mea ca om liber, am fost arestat chiar înainte de controlul la frontieră. Abia vineri am fost informat că încă unul dintre dosarele mele penale va ajunge la judecată.

Eroul uneia dintre cărțile mele preferate – «Învierea» de Lev Tolstoi – spune: «Da, singurul loc potrivit pentru o persoană cinstită în Rusia în prezent este o închisoare». Sună frumos, dar a fost greșit atunci și cu atât mai mult acum. Există o mulțime de oameni cinstiți în Rusia – zeci de milioane. Sunt mult mai multe decât se crede în mod obișnuit. Dar autoritățile – dezgustătoare atunci, și acum chiar mai mult – nu sunt deloc oameni cinstiți; cinstiți sunt cei cărora nu le este frică. Sau mai degrabă, voi lămuri: cei cărora poate le este frică, dar înving frica.

Există, de asemenea, o mulțime de «ei» – îi întâlnim constant în locuri diferite: de la mitinguri până la media rămasă independentă. Da, chiar și aici, pe Instagram. Am citit recent despre modul în care angajații cărora le plac postările mele sunt expulzați din Ministerul Afacerilor Interne. Deci, în Rusia 2022, chiar și un like poate fi o manifestare de curaj.

În orice moment, aceasta este esența politicii: regele, care vrea să-și însușească dreptul de putere unică necontrolată, trebuie să-i intimideze pe cei cinstiți care nu luptă. Și aceștia, la rândul lor, trebuie să-i convingă pe toți cei din jur că nu trebuie să-ți fie frică. Că există un ordin de mărime mai cinstit decât gărzile țarului. De ce să trăiești cu frică toată viața și chiar să fii jefuit, dacă poți aranja totul altfel – mai corect?!

Și este un leagăn nesfârșit. Sau un remorcher: azi ești curajos, mâine parcă ești puțin speriat. Și poimâine te-au speriat atât de tare încât ai disperat și ai redevenit curajos.

Nu știu deloc când se va încheia călătoria mea în spațiu și dacă se va încheia – abia vineri am fost informat că un alt proces penal se va adresa instanței. Și în lucru este următorul – unde sunt un extremist și un terorist. Așa că sunt unul dintre acei «cosmonauți» care nu numără zilele până la sfârșitul mandatului. Ce să mai numere. Și preț de 27 de ani oamenii au fost închiși.

Dar am ajuns în acest detașament de cosmonauți tocmai pentru că am încercat, cât am putut, să trag de acest capăt al frânghiei. I-am atras de această parte pe cei cinstiți care nu vor sau nu se mai pot teme. Am făcut-o, nu regret nicio secundă și voi continua s-o fac.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* SUA: „Rusia ar putea lansa în orice moment un atac în Ucraina. Suntem într-o situație foarte periculoasă“

* „Rusia va pierde războiul din Ucraina! Soldații săi vor fi vânați unul după altul, cu ură și sânge rece, de trupe speciale, într-un război de gherilă sângeros. Invazia va grăbi sfârșitul regimului lui Putin

* Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă e plagiată grosolan! Ca să nu fie prins, generalul „doctor” a furat textele din surse tipărite, nu online

* Experții PSD la treabă: România va aduce noile antivirale împotriva Covid la primăvară, după ce ieșim din valul 5 și, posibil, din pandemie!

* Șoșoacă a descoperit că ar fi rudă cu Djokovici! Strămoșii celor doi s-ar fi luptat eroic cu turcii, în 1389, la Câmpia Mierlei!

* Simion se crede deja Zelea Codreanu: „Dacă mă omoară pe mine, să vă duceţi şi voi atunci după ei!“

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* Fost senator PSD, cercetat penal pentru abandon de familie. Liviu Tit Brăiloiu, acuzat că a refuzat să-și recunoască un copil

* SERIAL (66) / “Să ne ascundem! Poate Ceaușescu are pistol și ne-mpușcă!”

* „Bittman cu fustă” a Cehiei, anti-vaccinistă feroce, s-a infectat intenționat cu Covid. A murit. Avea 57 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here