SUA: „Rusia ar putea lansa în orice moment un atac în Ucraina. Suntem într-o situație foarte periculoasă“

0
1755
Trupele ruse sunt pregătite și mai așteaptă doar semnalul de la Kremlin pentru a trece granița în Ucraina. FOTO: Ministerul Rus al Apărării

Din acest moment, Rusia poate lansa atacul asupra Ucrainei în orice clipă, le-a spus marți jurnaliștilor purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, conform Reuters. Americanii încă mai fac eforturi pentru a evita confruntarea, deși Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, a arătat o „nerăbdare evidentă” de a încheia discuțiile și de a trece la acțiune. Vineri, secretarul de stat Antony Blinken ar urma să aibă o nouă întâlnire cu Lavrov.

Situația e foarte periculoasă și totul se află acum pe muchie de cuțit, a afirmat Psaki în fața jurnaliștilor acreditați la președinția SUA: „Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina“.

Întrebată dacă, în acest caz, SUA va exclude Rusia din circuitul securizat de viramente bancare internaționale SWIFT (care ar atrage după sine decuplarea rușilor de la sistemul bancar internațional), Jen Psaki a replicat: „Nicio opțiune nu este exclusă de partea americană pentru a răspunde unui astfel de atac“.

SUA a reafirmat marți că exclude intervenția militară directă în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, dar în schimb va furniza armament modern ucrainenilor, iar dacă țara va fi ocupată, va instrui și echipa insurgenții.

Antony Blinken merge la Kiev, pentru a discuta cu ucraineni, după ce conferința cu rușii a eșuat săptămâna trecută. Regimul lui Puțin nu are ce să primească de la Occident, pentru că solicitările sunt inadmisibile: garanții scrise că nu va exista extindere în Est, retragerea forțelor NATO pe frontierele de dinainte de 1997 și abandonarea statelor europene din fostul bloc socialist etc.

După înâlnirea de vineri cu Lavrov, într-o discuție care ar putea fi a ultimei șanse, Blinken va pleca spre Berlin, unde se va întâlni cu reprezentanții Marii Britanii, Franței și Germaniei, ca să discute ce e de făcut în continuare.

Purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden, Jen Psaki, le-a transmis jurnaliștilor că acum „depinde de ruși să stabilească pe ce cale vor apuca, iar consecințele vor fi grave dacă nu vor urma calea diplomatică”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă e plagiată grosolan! Ca să nu fie prins, generalul „doctor” a furat textele din surse tipărite, nu online

* Experții PSD la treabă: România va aduce noile antivirale împotriva Covid la primăvară, după ce ieșim din valul 5 și, posibil, din pandemie!

* „Rusia va pierde războiul din Ucraina! Soldații săi vor fi vânați unul după altul, cu ură și sânge rece, de trupe speciale, într-un război de gherilă sângeros. Invazia va grăbi sfârșitul regimului lui Putin

* Șoșoacă a descoperit că ar fi rudă cu Djokovici! Strămoșii celor doi s-ar fi luptat eroic cu turcii, în 1389, la Câmpia Mierlei!

* Simion se crede deja Zelea Codreanu: „Dacă mă omoară pe mine, să vă duceţi şi voi atunci după ei!“

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* Prejudiciul produs statului de „banda lui Vanghelie”, în noul dosar de corupție: peste 50 de milioane de euro

* Fost senator PSD, cercetat penal pentru abandon de familie. Liviu Tit Brăiloiu, acuzat că a refuzat să-și recunoască un copil

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (65) / Oameni necăjiți

* Start în forță pentru tenismenele române la Australian Open: 5 din 6 s-au calificat în turul 2. Salt de la 57.164 la 112.382 de dolari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here