Uniunea Scriitorilor, care l-a dat afară pe Lavric, i-a promovat „Decoctul” misogin în „România literară”. Demisia, domnilor Manolescu și Vosganian!

4
1663
Nicolae Manolescu

Domnilor Nicolae Manolescu (președinte) și Varujan Vosganian (vicepreședinte), ce ușor v-ați lepădat de AUR-ul toxic cu care ați împodobit Uniunea Scriitorilor! Totuși, voi l-ați băgat în organizație pe Sorin Lavric și tot voi l-ați lăsat să scrie ce vrea prin „România literară”, ba chiar să facă un „decoct” misogin la adresa femeilor în „Decoct de Femeie” și unul rasist la adresa țiganilor într-un interviu acordat revistei „Q Magazine”.

N-ați suflat o vorbă. L-ați păstrat în Uniune, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic neobișnuit. I-ați tolerat și declarațiile oribile din dialogul purtat cu teleghidatul Bănescu de la Patriarhie (un Data din Star Trek al vremurilor noastre), când i-a comparat pe refugiați cu o „invazie barbară”.

Ați sorbit și voi din acest „decoct”, prin nepăsare și fanfaronadă, dar n-ați scos un cuvânt despre fiertura ce v-a „desfundat” nările. Sunt convins că știați ce marfă se ascundea în ambalaj, înainte să-i fie dat BT-ul. Dar: ori v-a amuzat, ori ați ignorat-o, semnând pentru CTC ca un primar neșcolit.

Lavric a pus de-un „decoct” scandalos încă din 2019. Acum suntem la finele lui 2020. De-abia zilele trecute v-ați prins că gustul lui nu corespunde cu cel din USR (Uniunea Scriitorilor din România)? De-abia zilele trecute v-ați gândit să renunțați la „bucătarul” vostru de AUR? Ce-ați păzit până acum?

Culmea, i-ați promovat cartea „Decoct de Femeie” și în paginile „României literare”, revistă pe care, domnule Manolescu, o conduceți din postura de director. Daniel Cristea-Enache i-a realizat o recenzie – e drept, una în care, în termeni politicoși, îi desființează cartea. Concluzia criticului literar: „«Decoct de Femeie» lasă un gust amar: erudiția, stilul, originalitatea și gravitatea lui Lavric au fost puse într-o direcție greșită”.

Nicio scuză din partea Uniunii, la acel moment, pentru terfelirea femeii. Până la urmă, femeia v-a dat viață (atât domniilor voastre, cât și lui Sorin Lavric), tot femeia v-a și crescut. Iar voi – așa o răsplătiți?

Se vede de la o poștă că ați închis ochii la toate aceste mizerii promovate de Lavric. Iar când presa a descoperit în ce aburi vă scăldați la Uniune, v-ați trezit degrabă din adormirea pricinuită de „decoct” și ați luat atitudine. L-ați exclus pe Lavric din rândurile organizației voastre, pentru că „respectivele opinii și atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale lui Sorin Lavric și nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România”.

Nu, zău! Dar Lavric al cui membru este? Sau al cui membru a fost până deunăzi? A fost un membru al Uniunii Scriitorilor, nu al vreunei asociații de decoct. Dacă Uniunea Scriitorilor din România nu e „angajată” în așa ceva, de ce i-ați mai dedicat spații însemnate lui Lavric în „România literară”? O revistă apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România, finanțată din bani publici.

Nu cred că femeile din România (inclusiv cele din Uniune), care cotizează la bugetul de stat și contribuie implicit la apariția revistei „România literară”, vor să citească asemenea cărți sinistre, cărora le faceți reclamă.

Și, sincer vorbind, nu sunteți la prima ispravă de a promova nonvalorile. V-ați deplasat într-un suflet la madam Firea, să-i pupați creațiile, atunci când și-a lansat volumul de versuri „Treizeci” („Picnic pe câmpul de luptă”). Se întâmpla în 2002.

În 2016, nici n-ați mai ținut minte, domnule Manolescu, prezentarea respectivei cărți scrise de Firea. „I-am prezentat o carte, dar am uitat tot”, asta le-ați declarat jurnaliștilor de la „Adevărul”, Cristian Delcea și Mihai Voinea (acum la Recorder.ro), care au încercat să deslușească atunci cum anume a reușit Firea să sară dintr-o mediocritate literară lucie direct în breasla scriitorilor profesioniști. Dacă până și dumneavoastră ați „uitat” ce-a scris Firea, ne cam dăm seama ce „capodoperă” a creat.

Și asta nu-i tot. Mai țineți minte, domnilor Manolescu și Vosganian, ce i-ați copt-o celebrei scriitoare de origine română Herta Müller, laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2009? A sprijinit-o Germania, nu România. România, prin Uniunea voastră de „profesioniști”, i-a băgat bețe-n roate. I-ați dat ignore: atât voi, cât și editurile aflate sub influența voastră.

Dar ce să vezi: când a luat Nobelul, ați băgat-o în Uniune fără ca ea să știe că e membră, iar apoi ați suspendat-o fiindcă nu și-a plătit cotizația de membru! Păi, domnilor Manolescu și Vosganian, de ce n-ați suspendat-o pe Herta Müller la un an de neplată și v-ați gândit s-o eliminați din ceva în care nu era înrolată de-abia după ce a ajuns celebră? (Asta cu includerea forțată în Uniune îmi amintește de perioada comunistă. Dar atunci venea propagandistul la tine cu o listă și te punea să semnezi în dreptul numelui. Te înștiința că trebuie să devii membru UTC sau PCR).

De fapt, lucrurile nu stau așa. La acest capitol, cu întreg scenariul vostru, îl depășiți cu brio pe „dottore” Ponta. Iar pentru a vă lumina mințile, că poate ați uitat (așa cum ați „uitat” de prezentarea volumului scris de Firea, dar și de „decoctul” lui Lavric), vă redau în rândurile de mai jos declarația doamnei Herta Müller din urmă cu doi ani. Asta ca să nu credeți că ne-am infestat și noi cu AUR-ul vostru.

„Nu am știut că fac parte din Uniunea Scriitorilor din România. Nu m-a întrebat nimeni dacă vreau să fac parte din Uniune și nimeni nu m-a anunțat că sunt membru. Când s-o fi întâmplat oare asta? Nici măcar vreo cerere să plătesc cotizația nu am primit. Când trăiam încă în România, urma să fiu primită în Uniunea Scriitorilor, dar mi-am condiționat intrarea în Uniune de cea a lui William Totok (din Grupul de Acțiune Banat – n.red.). Pentru că el nu a fost acceptat, nu am mai intrat nici eu. De atunci nu am mai avut nici un contact cu organizația. Nici nu mi-am mai exprimat vreodată dorința să devin membru al Uniunii. Cum poate fi numit acest teatru absurd? Înregimentare cu forța, ca pe vremuri? Cineva ia o decizie peste capul meu și apoi mă trage la răspundere pentru ea? În orice caz, o acțiune democratică nu este”.

Asta a declarat Herta Müller pentru presa germană, fiind preluată de postul de televiziune Digi 24.

Parcă mi-e cunoscut acest scenariu revoltător. Știți unde s-a mai propagat? În adresa de e-mail a doamnei Monica Tatoiu. Chiar acum câteva zile. Cred că i-a stat dumicatul în gât, atunci când l-a citit. Ce conținea? Un mesaj primit de la partidul colegului vostru din USR, Sorin Lavric, care o anunța că e membră AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), deși ea avea habar, vorba ceea, doar de aurul din verighetă.

„Nu am primit nicio cerere de adeziune. Și uite ce am primit. Ăștia sunt mai ceva ca căpușele. Or fi cumpărat din donații niște baze de date. Doar că pe mine m-au enervat. Și mie îmi plac confruntările în tribunale. De acum încolo, cu binoclul pe oamenii lor care sunt în față”, a anunțat doamna Tatoiu.

În concluzie, voi, cei din USR (Uniunea Scriitorilor din România), nu sunteți străini de asemenea operațiuni „Delta Force”. Voi ați regizat intrarea doamnei Herta Müller în Uniunea Scriitorilor, iar omul vostru, Lavric, a regizat intrarea doamnei Tatoiu în AUR. Lucrurile sunt evidente. Oricât v-ați strădui să vă debarasați de Lavric, e cam târziu.

Sunteți vinovați cu toții. Cel mai indicat ar fi să vă prezentați demisiile din conducerea Uniunii Scriitorilor din România.

4 COMENTARII

  1. Ei, Doamne, parca a fost vreodata Uniunea Scriitorilor altceva decat o comunitate pestrita si plina de imperfectiuni!…Nu e rau ca i-ati mustruluit, dar politicienii si mafiotii acestei au facut magarii mult mai mari la adresa poporului intreg si merg mai departe linistiti pe drum, fara sa li se-ntample nimic…
    Uniunea Scriitorilor contine si ea mult compromis si impaciuire cu regimul, cu rusii, cu aparatul de stat perpetuat de la comunisti…
    L-am felicitat de curand si pe Andrei Caramitru care a criticat BOR cu curaj. Va felicit si pe dumneavoastra ca sunteti drastic si corect. De la oamenii drastici si corecti invata romanii sa-si slefuiasca atitudinea si astfel se va slefui acest stat promiscuu. Dar merge greu, din cauza ca mai degraba romanii sunt oripilati cand vad curaj in a spune adevaruri dure in spatiul public, de parca le-ar fi grija sa nu devina un obicei! Ei se complac in plasarea murdariilor sub pres….Totusi, nu trebuie lasate lucruri neplacute si jenante sa fie uitate! Cei vizati vor baga de seama ca nu mai pot fi tolerati la infinit.

  2. Nu o sa-si dea demisia niciunul,doar daca se revolta scriitorii ,dar m-as mira ca se vor revolta!Multe personaje,cum ar fi Manolescu ,a fost redactor sef si pana in 1989 la „Romania Literara”,nu?Multi au inchis ochii la abuzurile regimului comunist,asa ca dupa 89,nu au facut decat sa continue cu aceleasi obiceiuri,de colaborare tacita cu FSN1 si FSN2…unul dintre ei este vosganian,cel ce mergea cu sacosa dupa bani la Vantu,cand era seful partidului sau,prin anii 90 si inceputul mileniului 3.De Nicolae Manolescu,stiu ca a fost si el cooptat de Stelian Tanase in partidul Alianta civica,grup desprins din Alianta Civica,dupa duminica orbului,parca..Daca dl.Nicolae Manolescu ar fi fost deranjat macar un pic de activitatea infractionala a colegului de breasla vosganian,ar fi convocat membrii uniunii sa-l zboare din functie,mai ales dupa activitatea sa politica din anii de groaza 2016-2019!!!Vom trai si vom vedea…

    • Dta ar trebui sa taci,sa faci o pauza ,ti-am vazut admiratia pentru acest grup de familisti ultraortodocsi in comentarii inca de la lansarea acestui impostor -simion,ce se vrea un nou Mihai Viteazu,”unionistul” prin forta a Basarabiei cu Romania!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here