A murit Ion Ghițulescu, o legendă a transmisiilor radio sportive. În 1965 a înființa emisiunea „Fotbal minut cu minut”. În 1969 a transmis aselenizarea misiunii Apollo 11

0
1205
Ion Ghițulescu la microfon

Ion Ghiţulescu, fost comentator sportiv la Radio România, a murit joi, la vârsta de 90 de ani. În 1969 a transmis pentru ascultătorii din România aselenizarea misiunii Apollo 11. Lumea îl știe însă de la celebra emisiune „Fotbal minut cu minut”, pe care a înființat-o în 1965 și la care se afla când la coordonare, când pe stadion.

Ion Ghiţulescu s-a născut pe 27 august 1930, la Bucureşti. A făcut liceul la „Sfântul Sava”, pe care l-a absolvit în anul 1949.

Pe 10 februarie 1951 a devenit reporter la secţia sport a Radiodifuziunii Române. Chiar în acel an a realizat prima emisiune de sport înregistrată pe bandă de magnetofon, „Cu microfonul printre sportivi”, precizează Rador.

În 1955 a făcut primele transmisiuni în direct de la competiţii sportive, începând cu meciul de fotbal CCA București – Energia Petroșani, scor 1-1.

În 1957 a călătorit, în premieră, peste graniţă în calitate de comentator sportiv, la Belgrad, pentru meciul de fotbal Iugoslavia – România 2-0.

În perioada 1960–1989 a fost şeful Secţiei Sport şi Informaţii a radioului public.

În calitate de comentator sportiv, a efectuat 1.750 de transmisii în direct de la diverse evenimente sportive, dintre care peste 130 au fost transmisiuni ale echipei naţionale de fotbal.

Ion Ghițulescu

Printre evenimentele la care a luat parte, ca trimis special al Radiodifuziunii, de unde a realizat transmisii live sau înregistrate, se numără:

  • 7 ediţii ale Jocurilor Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996)
  • 3 Campionate Mondiale de fotbal (1966, 1990, 1994)
  • mai multe ediții ale Campionatului Mondial de handbal.

În toamna anului 1964 i-a propus lui George Ionescu, șeful Radio-televiziunii, să realizeze o emisiune de transmisiuni fotbalistice în direct, după modelele existente la acea vreme în Franța și Italia.

În primăvara anului 1965 (la scurt timp după moartea dictatorului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej și înscăunarea lui Nicolae Ceaușescu) a debutat emisiunea „Fotbal minut cu minut”, din Cabina 35, proaspăt construită, un loc din care se puteau realiza simultan 15 legături diferite.

Inițial, emisiunea s-a numit „Cu microfonul printre sportivi” și transmitea și alte sporturi în direct, nu doar fotbal, iar „Fotbal minut cu minut” se numea doar miercurea, când erau meciuri din Cupa României. Emisiunea avea 120 de minute, cu un prolog citit de Ioan Chirilă și un epilog al lui Conți Bărbulescu, unul dintre cei mai buni umoriști ai vremii.

AUDIO: „Fotbal minut cu minut”

În anul 1967, Ion Ghiţulescu a organizat primele emisiuni ale Radio Vacanţa.

În 1969, crainicul Radiodifuziunii a fost cel care, alături de Catinca Ralea (şefa de atunci a secţiei de emisiuni în limba engleză de la Radio România, o excelentă vorbitoare şi traducătoare de limba engleză) şi de eminentul profesor universitar de fizică Ion Pascaru, a transmis în direct aselenizarea şi cele mai importante momente ale misiunii Apollo 11.

Emisiuni realizate şi prezentate de Ion Ghiţulescu:

  • Radioprogramul dimineţii de la 6-8 (1967-1990)
  • Matinalul (începând cu anul 1990)
  • Sport şi muzică
  • Fotbal minut cu minut.

Între anii 1965-1989 a fost vicepreşedinte al Asociaţiei Presei Sportive din România, iar după Revoluţie, între 1990 şi 1996, a ocupat funcția de director al Direcţiei Programe a SRR şi membru în Consiliul de Administraţie.

În anul 1996 s-a pensionat pentru limită de vârstă, dar a continuat să lucreze în Radioul public, în perioada 1996-2005, fiind consilier la preşedintelui-director general al instituției.

În septembrie 2002 a realizat ultima sa transmisiune sportivă în direct, de la meciul de fotbal Gloria Bistriţa – FCM Braşov.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Provocare AUR cu iz rusesc în Transnistria. Zeci de persoane cu tricouri „Votează AUR, alege România!” au încercat să treacă Nistrul, fiind oprite de separatiști

* VIDEO. Ofensiva Moscovei: Cozmin Gușă încearcă să construiască o mișcare care să scoată România din Uniunea Europeană!

* O uriașă escrocherie: „uniunea ziariștilor” cu pensii speciale. Gen. Pavel Abraham, col. Dogaru, baronul Morega, pușcăriașul Roșca Stănescu, caraghiosul Brătianu-„Cartof” iau 50% în plus la pensie. Schema a fost pusă la cale de Doru Dinu Glăvan de la Radioul public

Radu Moraru, dement: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* O toxină AUR: Ovidiu Hurduzeu. Își făcea vacațele la Moscova, acum face propagandă pro-Rusia, anti-Occident, anti-vaccinare

* „Sărmăluță” și Mustăciosu au pierdut procesul cu TVR: emisiunea-trompetă a PSD nu revine la ora 21.00

* A fost prinsă și „țoapa cu maceta”, partenera „țopârlanului cu BMW”. A stat o noapte în arest, o așteaptă și pe ea libertatea

* VIDEO. Filmul gravului incident din Marea Neagră, unde aviația rusă a deschis focul asupra unei nave britanice în apele teritoriale ucrainene

* Thriller la Euro 2020: Germania – Ungaria 2-2! Nemții au fost la 6 minute de eliminare, deși au jucat toate meciurile la München!

* Dramatism în „grupa morții”: timp de 90 de minute, Portugalia a migrat pe toate locurile, de la 1 la 4! În 13 minute era eliminată, în alte 17 era lider

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here