Vor unii PSD-iști să pice Guvernul Dăncilă sau e doar o intoxicare a deputatului Valeriu Steriu? Vom vedea de la ora 14.00, când plenul reunit al Parlamentului începe dezbaterea moțiunii de cenzură introduse de Opoziție.
Întrebat dacă nu se teme că unii parlamentari ai PSD vor vota pentru moțiune, Valeriu Steriu a răspuns: „Nu ne temem. Suntem convinși că, în clipa de față, întreaga echipă a PSD-ului și alături de noi și cei de la ALDE, așa cum au arătat și acum două săptămâni la votul pentru noul președinte al Camerei Deputaților, și de această dată vor fi uniți și vor arăta o majoritate solidă în cele două Camere”.
Dăncilă: „Vor asigura cvorumul, dar nu vor vota”
Anunțul lui Steriu vine în coliziune cu cel făcut săptămâna trecută de președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă. La finalul unei întâlniri cu parlamentarii PSD, care a avut loc la Palatul Parlamentului, aceasta a declarat că, la moțiunea de cenzură, senatorii și deputații PSD „vor asigura cvorumul, dar nu vor vota”.
Întrebată dacă parlamentarii PSD vor sta pe scaune sau vor ieşi din sală, Dăncilă a spus: „Cum vor considera dânşii”.
Șefa interimară a PSD a avertizat însă că dacă vreun parlamentar social-democrat va vota în favoarea moțiunii de cenzură, el va fi exclus din partid.
Întrebare: cine a mințit, Viorica Dăncilă sau Valeriu Steriu? Sau s-a schimbat ceva în tactica partidului de a aborda moțiunea? Ori, poate, vreo facțiune din PSD nu va respecta indicațiile lui Dăncilă?
După alegerile europarlamentare din 26 mai, mai mulți lideri PSD au spus că partidul lor ar trebui să plece de la guvernare, să treacă în opoziție, pentru a avea mai multe șanse la prezidențialele din noiembrie 2019 și la parlamentarele din decembrie 2020.
Calcule: Opoziția ar avea nevoie de 19 „trădători” de la PSD și ALDE
PSD și ALDE au 238 de parlamentari, cu cinci mai mulți decât cei 233 de care ar fi nevoie pentru demiterea Guvernului.
Opoziția se poate baza, matematic, pe 207 voturi, care vin de la PNL, USR, PMP și Pro România.
Liberalii susțin însă că „se joacă”, bazându-se pe alte 7 voturi de la Minorități și având discuții cu 10 aparlamenari ai puterii, pe care speră să-i convingă până la ora votului.
Și cei de la Pro România spun că ar putea rupe de la PSD cât mai mulți foști colegi de partid.
Sigure par a fi 214 voturi pentru moțiune. Până la 233 mai e nevoie de 19 de voturi.