„Moștenitorul lui Putin”, Nikolai Patrușev, fost șef al FSB, lansează minciuni agresive: un nor radioactiv de la muniția cu uraniu sărăcit distrusă în Ucraina ar amenința Europa. Autoritățile române: nivelul radiațiilor e normal

0
2492
Nikolai Patrușev, fostul șef al FSB și actualul coordonator al serviciilor secrete rusești, e considerat principalul candidat la poziția de succesor al lui Putin

O noutate periculoasă pare să se profileze la Moscova: Nikolai Patrușev, șeful tuturor serviciilor secrete din Rusia considerat potențialul „moștenitor“ al lui Putin, iese la rampă cu declarații agresive, teorii conspiraționiște și minciuni gogonate. „Șoimul războiului“ de pe pumnul lui Putin a pretins vineri că Europa este amenințată de un nor radioactiv după ce armata rusă ar fi aruncat în aer muniția cu uraniu sărăcit livrată de Occident ucrainenilor. Autoritățile române au reacționat deja, dând asigurări că nu există nicio creștere a radioactivității și că nu sunt motive de îngrijorare.

Patrușev nu iese des la rampă. Fost șef al FSB, acționează din umbră și astă-toamnă, de exemplu, a fost chemat în Turcia de directorul CIA, William Burns, să i se atragă atenția ca Rusia să nu se joace cu focul amenințând cu atacuri nucleare. Mesajul a ajuns unde trebuie, adică la Putin, pentru că acest subiect a fost îngropat brusc la Moscova.

În acest context, ieșirile de vineri ale lui Patrușev sunt neobișnuite și îngrijorătoare, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei fiind dintre cei care susțin, la Moscova, o escaladare a războiului din Ucraina și chiar confruntarea directă cu Occidentul.

Afirmații neconfirmate de nimeni, dar preluate fulgerător de toată mașinăria de propagandă rusească de pe rețelele de socializare

Patrușev a făcut afirmații în stilul deja cunoscut al liderilor ruși, conspiraționist și amenințător, fără dovezi. El a pretins că Rusia ar fi distrus un depozit de muniție cu uraniu sărăcit livrată de țări occidentale (Marea Britanie) Ucrainei. „Distrugerea acestora a condus la direcționarea norului radioactiv către Europa de Vest“, a pretins Patrușev în timpul unei ședințe pe care a ținut-o în orașul Sîktîvkar, din regiunea Komi. Afirmațiile i-au fost preluate imediat de agenția guvernamentală de știri TASS. Oficialul rus a supralicitat, susținând că deja în Polonia a crescut nivelul radiațiilor.

Presa rusă i-a preluat și dezvoltat declarațiile, agenția Ura.ru supralicitând: „Mai devreme s-a aflat că o explozie la un depozit de muniție cu uraniu sărăcit din Hmelnițki a provocat o panică generală în rândurile locuitorilor din vestul Ucrainei. Cetățenii părăsesc masiv teritoriile periculoase“.

Ambasadele Rusiei în diverse țări au preluat imediat declarația și au postat-o pe rețelele de socializare, dând astfel semnalul mașinăriei de dezinformare care s-a pus în mișcare. Nu există însă nicio confirmare, din partea nimănui, că explozia ori norul radioactiv ar fi reale.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului din România: nu există nicio creștere a radiațiilor, populația să stea liniștită că nu e niciun pericol

Dincolo de valul de postări similare de pe Telegram, Twitter și Facebook, care propagă minciunile rusului, există o reacție concretă, în România, din partea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Reprezentanții acesteia au precizat vineri că nu există niciun motiv de îngrijorare și că nu se înregistrează nicio creștere a radiațiilor.

Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele agenției menționate, a declarat: „Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina. Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent aerul, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator, iar în perioada 15.05 – 19.05.2023 nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale“.

Instituția română menționează că a venit cu precizările „ca urmare a îngrijorării provocate în rândul populației de o știre potrivit căreia norul rezultat în urma exploziei unui depozit de muniție din Ucraina ar fi ajuns în Polonia, conform Agenției de Protecția Mediului din această țară“.

Este unul din puținele cazuri în care o instituție a statului român reacționează prompt și ferm la o dezinformare a propagandei rusești, stopând speculațiile la foarte scurt timp după apariția acestora.

Același Patrușev a făcut vineri și alte afirmații lipsite de orice dovadă și credibilitate. El a pretins că SUA ar fi implicate în atacurile asupra unor militanți pro-război ruși. Americanii ar fi avut o contribuție la asasinarea bloggerului militar naționalist Vladen Tatarski, cel care a murit într-o explozie produsă la o cafenea, pretinde șeful serviciilor secrete rusești. Taraski a primit o statuetă cu bustul său care era plină cu explozibil. După ce a ajuns în mâinile sale, obiectul a explodat. La începutul lunii mai, o bombă plasată sub mașina sa l-a aruncat în aer pe scriitorul Zahar Prilepin. Acesta a scăpat cu viață, dar s-a ales cu picioarele rupte.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Coaliția PSD-PNL face prăpăd: datoria externă a României a trecut de 700 de miliarde de lei, adică peste 50% din PIB-ul țării. Doar în acest an s-au împrumutat deja 40 de miliarde!

17 monitoare TV curbate ultraperformante, speciale pentru jocuri video, și 19 laptopuri de top – ultimele cumpărături ale ministerului lui Burduja. În total, 300.000 de lei + TVA

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

Epilogul manipulării Bâstroe: adâncimea canalului e perfect regulamentară, de 6-7 metri, arată măsurătorile oficiale făcute de români. Demisia, Grindeanu!

Comportament tot mai bizar al lui Robert Negoiță. A fost prins conducând haotic pe contrasens, la câteva zile după ce plantase palmieri unde nu are voie. Nicușor Dan l-a lăsat fără palmieri, iar Poliția – fără permis

VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

INTERVIU. „Acesta este un război existențial pentru noi: dacă nu dispare Rusia, dispare Ucraina. Împreună nu putem supraviețui” / „Navalnîi ar ucide mai mulți ucraineni decât poate ucide Putin”

EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

Coincidență suspectă: al doilea oficial american găsit mort în cartierul de lux al lui Ion Țiriac. Un reprezentant NATO în 2021, un angajat al Ambasadei SUA în 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here