Reformele administrative aplicate de Ilie Bolojan (PNL), președintele Consiliului Județean Bihor, sunt preluate de tot mai mulți șefi de instituții locale, din tabăra PNL. Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a distribuit un articol despre „ofensiva anti-risipă” a lui Bolojan și a explicat în detaliu cum restructurează organigrama instituției pe care o conduce.
Pe 27 noiembrie, consilierii județeni din Caraș-Severin sunt chemați să voteze reducerea schemei de personal cu 50 de posturi (de la 242 la 192). Asta nu va însemna o reducere a activității, dimpotrivă: va crește numărul joburilor eficiente, dar vor fi eliminați angajații care taie frunză la câini (proveniți din clientela PSD-ALDE).
Economia care se face prin această măsură va fi de 100.000 de euro lunar, 1,2 milioane de euro anual.
Om de afaceri, multi-milionar, Romeo Dunca a fost ales în fruntea Consiliului Județean Caraș-Severin în acest an, pe 27 septembrie. El a obținut 42,79% (51.488 de voturi), învingându-l clar pe Silviu Hurduzeu – 34,73% (41.796 de voturi), candidatul unei alianțe formată din 4 partide: PSD, Pro România, ALDE, PNȚCD.
Explicațiile lui Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin
De la 242 la 192 de angajați. Și totuși, vor munci mai mulți!
„Ieri s-a finalizat lista proiectelor de HCJ care se va supune la vot în 27 noiembrie. Pe ordinea de zi sunt 45 de puncte. Printre ele, unele care cu siguranță vor crea discuții.
Organigrama, de la 196 de angajați în corpul administrativ și 46 la DDJ, se modifică în 155 + 11 la Salvamont + 26 la DDJ. În total, 192 față de 242.
Dar! Între cei 26 de la DDJ și în locul celor 33 de la birou și 2 șoferi pe mașina mică vor rămâne doar 9 la birou și apar 17 poziții noi, neocupate în prezent, de conducători auto și servanți. Am creat aceste locuri pentru ca în viitor să achiziționăm câteva utilaje. Folosindu-ne de ele, chiar ne vom ocupa de întreținerea și reparația drumurilor in județ.
În acest fel, vom economisi enorm, timp și bani, și nu vom merge pentru fiecare petic de asfalt sau margine de drum de cosit să facem licitații. Plata întregii regii de funcționare se va acoperi ușor doar din lucrările de deszăpezire care vor fi făcute tot de această direcție și care pe trei ani se ridică la 16 milioane de lei. Fără TVA și fără Muntele Mic, unde licitația de 1.500.000 de lei a fost contestată în instanță.
La Fonduri europene și guvernamentale apar 10 poziții noi. La acestea se se vor adăuga încă 6, care așadar în prezent nu există, deci nu sunt ocupate.
Efectiv, după aprobarea organigramei, făcând o comparație cu ce există astăzi, vor fi în sistem cu 50 de angajați mai puțini. Cu mențiunea că în totalul de 192 sunt incluși și cei 17+6+10. Adică 33 de persoane ce vor aduce un plus la activitatea existentă.”
Economie: 100.000 de euro pe lună
„Dacă ar fi să comparăm cu ceea ce avem azi în instituție, începând din 11 ianuarie 2021, data aplicării noii organigrame, o să avem (fără posturile nou create) 139 de angajați în corpul administrativ + 9 la DDJ. Azi, din cele 196 de posturi aflate în organigramă sunt ocupate 167, iar din cele 46 de la DDJ sunt ocupate 42. Așadar, comparăm în termeni efectivi 148 cu 213.
A te interesa economia de bani la salarii dacă angajații fac performanță este o mare prostie. În cazul nostru nu poate fi vorba de așa ceva, deoarece acest județ, ajuns bătaie de joc a celor care azi vor în Camera Deputaților sau Senat și aparțin partidelor care au avut putere la CJ, a fost permanent la coada oricărui clasament.
Din această cauză, economia făcută cu disponibilizarea a 65 de persoane e binevenită. Nu e mare lucru, deoarece succesul vine din creșterea veniturilor, nu neapărat din realizarea de economii, dar reprezinta totuși ceva. 100.000 de euro lunar înseamnă câțiva kilometri de drum degradat care poate fi reparat în bune condiții. Sau, mai important, cu 1.200.000 euro anual, mai multe sume direcționate pentru realizarea de studii de fezabilitate pentru proiecte europene.”
Urmează Asistența Socială, Protecția Copilului, Aquacaraș…
„Este doar primul pas. Asistența socială, Protecția Copilului sau alte servicii vor urma analizei și vântul de schimbare pentru cei fără rost va bate și acolo.
La fel, la Aquacaraș, unde multe locuri au fost ocupate fără ca aceia ajunși pe funcții să poată performa. Și acolo, situația va fi supusă unei analize amănunțite.
Implementarea unui proiect complex de apă și canal în tot județul, cu o valoare de 175 milioane euro, constituie astăzi prioritatea nr. 1.
Până acum, dl Filipescu, atât de controversat, a progresat mult. Vorbesc despre ultimele două luni de când am avut o discuție serioasă. I-am explicat că oamenii rămân în memoria semenilor prin ce fac bun și util, și nu prin câți bani au în cont sau prin câți protejați politic poate ascunde un director prin organigrama unei companii.
În urma acestui dialog, un om de peste 60 de ani, cu stenturi și operații pe cord deschis, a făcut în 60 de zile 17 drumuri la București. I-a stresat pe cei din minister și pe consultanții ce lucrează la proiectul județului, primind laude de la cei pe care în mod insistent i-a vizitat. Zilele trecute, a venit cu propunerea de a disponibiliza niște șefi nepotriviți pentru locul în care au ajuns. Vor pleca 14. Sunt în preaviz. În locul lor, văd că apar anunțuri publice cu angajări de personal calificat pe nevoile companiei.
Obișnuiesc să nu deranjez un om când lucrează. Mai ales dacă, mai nou, o face și cu rezultate remarcabile. Ba chiar încerc să ajut, motiv pentru care i-am cerut în mod public, la ultima conferință de presă, să elimine toate pilele politice ale celor ce au fost la putere. Și care, din punct de vedere profesional, nu au ce căuta pe posturi. Să caute oameni performanți, astfel încât Aquacaraș să fie la anul pe profit.”
Donație: Zona Schiabilă Nedeia
„Un alt subiect sensibil pe ordinea de zi din 27 noiembrie va fi propunerea privind acceptarea donației proiectului Zonă Schiabilă Nedeia.
Am cheltuit o avere și am muncit 13 ani pentru acest proiect. Am fost înjurat de mulți și învinovățit de cei nemernici ori de cei neștiutori că vreau să fur munții. Donez cu inima împăcată toată investiția, toată suferința, toată umilința și toată munca mea județului și turiștilor care aici se vor bucura.
Am nevoie de 16 din voturile consilierilor județeni pentru ca această donație să fie aprobată. Eu doresc să fie unanimitate la acest vot. Pentru că doar așa, văzând câte eforturi s-au făcut și înțelegând că din 27 noiembrie ne dorim absolut toți binele județului, ne va ajuta și Cel de Sus.
Mai sunt multe de făcut. În Partidul Național Liberal sunt oameni serioși, cinstiți și muncitori, de la care avem ce învăța. Caraș-Severinul are particularități față de Bihor, dar bunele practici au loc și la noi. Priviți ce spune dl Bolojan ca să ne obișnuim cu ce va urma…”