Cel mai mare criminal din istoria modernă a Canadei: „vecinul amabil și blând”. În 12 ore a omorât cel puțin 16 oameni

0
5306
Gabiel Wortman, tehnicianul dentar în care se ascundea un monstru

Cel puţin 16 persoane au fost ucise, în provincia canadiană Noua Scoție, de un bărbat îmbrăcat în uniformă asemănătoare celei de poliţist, au anunţat autorităţile canadiene, citate de BBC. Ucigașul a fost împușcat mortal, într-o confruntare la o benzinărie, la capătul a 12 ore de teroare.

Violenţele au început sâmbătă, au durat 12 ore şi s-au încheiat cu o urmărire de maşini. Locuitorii din Portapique – o comunitate mică, rurală, unde pare să fi început atacul sâmbătă noaptea – au fost sfătuiţi să se încuie în case, iar poliţia a anunțat că, în final, atacatorul a fost ucis.

Atacatorul conducea o maşină care părea să fie de poliţie. El a împuşcat oameni în mai multe locuri din provincia Noua Scoție.

Poliţia a identificat suspectul ca fiind Gabriel Wortman, un tehnician dentar în vârstă de 51 de ani. El nu lucra în Royal Canadian Mounted Police, însă purta o uniformă asemănătoare, iar maşina pe care o conducea era foarte asemănătoare cu cele folosite de polițiști.

Poliția canadiană a spus Wortman a fost luat în custodie, dar ulterior a anunțat că acesta a murit în urma unei confruntări la o benzinărie din apropierea orașului Halifax, capitala provinciei Noua Scoție.

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, a descris cele petrecute drept „o situaţie îngrozitoare”, iar prim-ministrul provinciei Noua Scoție, Stephen McNeil, a declarat reporterilor că „acesta este unul dintre actele de violenţă cele mai absurde din istoria provinciei noastre”.

Printre cele 16 victime se numără și Heidi Stevenson, ofiţer în Royal Canadian Mounted Police (RCMP) de 23 de ani. „Heidi şi-a făcut datoria şi şi-a pierdut viaţa apărându-i pe cei pe care îi slujea”, a scris comisarul Lee Bergman, adjunct RCMP, pe Facebook.

Brenda Lucki, comisar RCMP, a declarat că, iniţial, atacatorul a avut o motivaţie, apoi a împuşcat aleatoriu.

Atacurile armate sunt relativ rare în Canada, unde legea privind armele de foc este strictă faţă de ţara vecină, SUA. În 2019, doi adolescenţi fugari au mărturisit că au ucis trei persoane în British Columbia. În 1989, într-o facultate din Quebec, un bărbat a ucis 14 femei.

Gabriel Wortman, doborât în cele din urmă de polițiști

A donat proteze dentare

Vecinii din Portapique ai lui Gabriel Wortman (51 de ani) sunt foarte surprinși de acțiunea lui acestuia, considerată cel mai grav atac armat din istoria modernă a Canadei, relatează The Guardian.

Wortman deținea o clinică dentară în Dartmouth, la 126 km sud de Portapique.

În 2014, el apărea într-un ziar local după ce a donat proteze dentare supraviețuitorilor cancerului.

Vecinii lui Gabriel Wortman, care deținea trei proprietăți în Portapique, au fost șocați de explozia de violență a acestuia.

„Sunt foarte, foarte șocată să aflu că cineva pe care l-am cunoscut de atâta timp, un vecin bun, amabil, foarte blând, s-ar gândi să producă o astfel de tragedie”, a spus Lillian MacCormack pentru CTV News.

„Nu știm niciodată prin ce trec alții în viață, care să-i facă să ia anumite decizii”, a scris pe Facebook un fost coleg al lui Wortman, Scott Balser. „În niciun caz nu-i apăr acțiunile din acest weekend”, a adăugat el.

David George Crockett și-a amintit că Wortman i-a reparat dinții cândva și că nu se aștepta la violențe din partea lui. „Sunt foarte surprins. Nu m-aș fi gândit vreodată că va face așa ceva. Din ce știam despre el, era foarte liniștit, blând și foarte ușor să vorbești cu el. Era foarte drăguț. Glumea un pic. Părea normal, nu ca toți cei care ar face astfel de lucruri”, a declarat Crockett pentru „Toronto Sun”.

Poliția nu a stabilit încă care ar fi fost motivul atacului, dar a sugerat că crimele au un grad de premeditare și că Wortman a acționat singur.

„Cred că a existat o motivație inițială, apoi a omorât la întâmplare”, a spus comisarul Brenda Lucki. Ea a precizat că Poliția nu crede că incidentul ar fi de natură teroristă.

Un detaliu ciudat este că Wortman era deghizat în ofițer de poliție, iar mașina cu care era fusese astfel realizată încât semăna cu o mașină de poliție.

Duminică dimineață, poliția din Noua Scoție a postat pe Twitter imaginea mașinii pe care o folosea Wortman.

Mașina asasinului

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU. „Acest virus nu rezistă mult pe suprafețe, moare în câteva ore. Dar se ia foarte ușor din aer” / „N-o putem ține cu statul în casă, ne moare economia. Soluția este: «Cine scapă, scapă; cine nu, nu!»”

L-a „ciuruit” pe președintele Chinei! „Coronavirus va fi sfârșitul tău politic” / „Dacă laboratoarele voastre ar fi la fel de sigure ca închisorile politice, n-ar mai fi existat coronavirus” / „China a infectat lumea, asta este moștenirea ta politică” / „Ți-ai transformat țara în campioană mondială la furtul de proprietate intelectuală”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here