Ministrul Sănătății: Starea de alertă va rămâne și după 15 iunie. Nu vom scăpa de virus în această vară!

0
2433
Nelu Tătaru

Evoluția numărului de cazuri noi zilnice în epidemia de coronavirus arată că “va exista transmitere intracomunitară” în această vară, a anunțat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, duminică seara, la B1 TV.

În acest context, starea de alertă va fi menținută, cel mai probabil, și după 15 iunie, a menționat ministrul.

Numărul noilor infecții nu va permite ridicarea stării de alertă pe 15 iunie. Virusul va continua să se transmită în această vară

Speranțele – care păreau îndreptățite la un moment dat – că vom scăpa de tot de virusul SARS-CoV-2 în această vară se risipesc. Din păcate, după ridicarea stării de urgență și relaxarea măsurilor de precauție, numărul de noi cazuri confirmate zilnic a crescut.

Curba descendentă care îndreptățea la așteptări pentru o evoluție favorabilă a atins punctul minim pe 2 iunie, când s-au consemnat doar 119 cazuri noi confirmate în toată România. Se spera că, în scurtă vreme, va fi coborât pragul de 100 de infecții noi zilnice.

Dar acest lucru nu s-a petrecut și, începând din 3 iunie, curba a devenit din nou crescătoare.

Pe 3 iunie au fost 152 de cazuri.

Pe 4 iunie – 238 de cazuri – record negativ în ultimele 3 săptămâni.

Pe 5 iunie – 196 de cazuri.

Pe 6 iunie – 187 de cazuri.

Pe 7 iunie – 189 de cazuri.

Pe 2, 5 și 7 iunie am avut și câte 11 morți provocați de acest virus.

Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care Nelu Tătaru a anunțat că nu se vor mai lua și alte măsuri de relaxare socială, față de cele anunțate până acum, iar starea de alertă va fi menținută.

Nelu Tătaru: „15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere şi evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate“

Din nefericire, nerăbdarea populației se poate constata peste tot, iar oamenii au renunțat aproape complet la măsurile de precauție. Puțini mai păstrează o distanță rezonabilă față de ceilalți, masca de protecție este purtată de o minoritate, în foarte multe clădiri nu se mai verifică temperatura celor care intră și nici nu li se mai cere acestora să poarte mască de protecție.

Acest comportament “asigură” o rezervă de cazuri noi pentru virus, care – foarte probabil – va reveni în forță la toamnă, când vremea se va răci și va deveni umedă.

Nelu Tătaru a menționat, la postul B1 TV, că „din 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluţia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea sau nu a stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere şi evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate”.

Mesajul este clar: „Din previziunile noastre, în toată perioada verii vom mai avea o transmitere comunitară, virusul nu dispare deodată. (…) Odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafeţele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau şi până acum. Această transmitere pe suprafeţe era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here