Adrian Câciu, ministrul PSD al Finanțelor, a trucat deficitul real al României în primul trimestru al anului 2022, ascunzând datoriile de 40 de miliarde de lei (circa 8 miliarde de euro) pe care statul le are față de companiile de energie după plafonarea prețurilor, acuză Cristian Ghinea, fost ministu USR al Investițiilor și Fondurilor Europene. România se îndreaptă astfel tot mai mult spre metodele prin care guvernele Greciei au băgat țara în faliment în 2012: ascunderea deficitelor reale prin manipularea datelor privind încasările, cheltuielie și datoriile.
În mod surprinzător, Ministerul Finanțelor a raportat după primul trimestru un deficit bugetar mai mic cu 1,15% față de perioada similară din 2021. El a raportat că încasările la buget au crescut cu 22,9%, în timp ce cheltuielile – cu doar 16,4%. Acest artificiu a provenit însă din faptul că Guvernul n-a plătit companiilor din energie datorii de 40 de miliarde de lei, reprezentând compensarea pentru plafonarea prețurilor la gaze și electricitate. Cu alte cuvinte, Guvernul a făcut politici sociale pe banii privaților, cărora le-a ordonat să plafoneze prețurile, promițându-le că le va deconta diferența față de prețul real, fără a se ține însă de cuvânt.
Guvernul Ciucă revine, de fapt, la practica Guvernului PSD în perioada 2017-2019 și a Primăriei București când primar era Gabriela Firea: nu-și achită datoriile, pe care apoi nu le include în bilanțurile publice. Datoriile rămân, sunt reale, doar că nu sunt raportate, ceea ce face ca, pe hârtie, situația să pară mai bună decât în realitate.
Cristian Ghinea a comentat pe contul său de Facebook: „Guvernul a raportat ieri cum stă cu deficitul. Zice că stă bine. Stă pe un munte de datorii neraportate. Cea mai șocantă este bomba bugetară ascunsă în plafonare: 40 de miliarde de lei. Ca să înțelegeți ce înseamnă asta: e mai mult decât costă autostrada spre Moldova din PNRR. E cât «Anghel Saligny» pe 7 ani. E mai mult decât fantaza Boloș să bage irigații în PNRR – și aia era o cifră scoasă din burtă pentru raportare, vedem acum cum se raționalizează apa în Bărăgan, pe unde fantazau tolomacii să facă canale care risipesc apa. Am luat la bani mărunți cifrele bugetare prezentate ieri de Guvern. Reacția USR la starea bugetului. Concluzia e simplă: Câciu ne face cu «metoda Maimuța», ca taximetriștii pe vremuri. Coafăm cifrele fix cum făceau grecii înainte să ducă bugetul în cap. Va sta Marcel la guvernare sau va fugi ca șobolanul de pe corabie?”.
„Economia nu se conduce cu pulanul. Când gândești ca un securist obsedat de butoane și ca un socialist obsedat de populisme, la un moment dat ți se înfundă“
Într-un editorial publicat pe Digi24.ro, Cristian Ghinea explică: „Maimuța se ascunde în ceea ce NU se raportează. Și nu se raportează multe miliarde. Foarte multe. Care vor trebui raportate totuși la final de an. Când va fi degringoladă la deficit.
Acest bilanț intermediar NU include:
Țeapa cu concediile medicale. Plata concediilor medicale e amânată. Dacă vă îmbolnăviți perioada asta, statul le trage o țeapă angajatorilor.
Țeapa cu TVA-ul. Asta e clasică și e aproape regulă: când e PSD la butoane, nu restituie TVA la timp, chestie care îi ajută la raportări, dar produce blocaje în toată economia. Deși încasează cu 26,6% mai mult TVA (vezi exemplul cu pâinea), Câciu restituie companiilor doar cu 2% mai mult. Deci primește, dar nu plătește. TVA-ul încasat apare pe venituri, cel NE-restituit nu apare pe cheltuieli, o altă maimuță. Mediul privat rămâne cu ochii-n soare: are de primit, să aștepte.
Dobânda pe prostia PSD. Costurile cu dobânzile mărite se văd doar puțin încă, dar tot sunt mari. Vor fi accelerat mai mari. Ne împrumutăm la nivel de 1.000 de euro pe secundă. 400 de milioane de lei pe zi, dacă vreți în lei și pe zi. Cât ați citit ultima propoziție… pac! Încă 1.000 de euro a crescut datoria. Și asta, la cea mai mare dobândă din UE. Chiar din ce raportează ministerul se vede o creștere a costurilor cu dobânda de 48% față de anul trecut. Sau, ca să zic altfel: 4 miliarde de lei în plus am plătit doar diferența de dobândă, față de anul trecut. Chestia e că suma asta va exploda, pentru că noile împrumuturi de care au disperată nevoie pentru a rostogoli datoria vin pe dobânda asta explodată. De ce a explodat? Pentru că e război în Ucraina, zice Câciu. Hai să fim serioși. Războiul afectează toată UE. Diferența de dobândă România versus Zona Euro este taxa plătită pentru că banii internaționali fug de o țară condusă cu picioarele. E taxa plătită de noi toți pentru că suntem conduși de PSD.
CEL MAI GRAV: țeapa enormă cu plafonarea. 40 de miliarde de lei pentru plafonarea de la energie lipsesc din acest bilanț de moment.
Acesta este costul estimat de ANRE al plafonării prețurilor la energiei. Țineți minte cum au venit cu soluția minune: PLAFONARE. Cuvântul magic. Găsiseră socialiștii cu epoleți mărgica magică: au oprit prețurile în loc. Am zis atunci că e o bombă bugetară de nivel nuclear. Exact asta este. (…)
Ce urmează? Ori Guvernul plătește miliardele, cum a promis, ori ne trezim cu falimente în lanț. Fix ce ne lipsește în mijlocul unei crize energetice de proporții.
Aud că deja în guvern se caută «soluții»: cum să interpreteze legea dată tot de ei ca să iasă mai puțin. Băi, nu știu cum să vă zic, dar economia nu se conduce cu pulanul. Când gândești ca un securist obsedat de butoane și ca un socialist obsedat de populisme, la un moment dat ți se înfundă. Hai să vedem cum închide domnul Câciu deficitul la final de an, cu ce Maimuțe (…)”.
Dar când va veni ziua declarațiilor reale cum credeți că va zâmbi tov. ministru? Dar PM?
Hmmm!!!
Mai vorbim, n’așa?
Dar când va veni iarna și gerul, guvernul va face precum șoferul.