Ministrul de Interne: „Primari ai PSD pregăteau un fel de «10 august» în noaptea de Înviere”

0
1184
Marcel Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela, susține că și președintele Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban au fost informați despre acordul dintre Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română. Decizia are ca scop „evitarea aglomerației în seara de Înviere”.

„Întâlnirile cu domnul președinte sunt periodice și tema e legată de starea de urgență, chestiuni extrem de serioase. Eu, înainte de a face un lucru, în calitate de ministru, e normal că-i anunț pe primul-ministru și pe președinte. Ambii erau la curent cu ce am anunțat aseară. Motivul pentru care am luat deciziile au fost cât se poate de simple: cu toții dorim să evităm aglomerația în seara de Înviere. Biserica a fost foarte deschisă și apreciez acest lucru”, a declarat Marcel Vela, la Antena 3.

Ulterior, într-o intervenție la Digi 24, Vela a spus că a semnat acordul „pentru a opri răspândirea coronavirusului”. El a precizat că ministrul Sănătății nu a spus „cu subiect și predicat” că se opune, ci că e nevoie de respectarea condițiilor astfel încât să nu se răspândească virusul.

„Președintele a fost de acord, ca de altfel cu orice măsură care poate preveni răspândirea coronavirusului. Dacă nu luam această decizie la biserici, ar fi ieșit foarte mulți oameni, care ar fi fost imposibil de oprit”, a spus el.

Vela a acuzat primari ai PSD care „voiau să organizeze un fel de «10 august» în noaptea de Înviere”.

„Se folosesc de acest eveniment sacru pentru a-și crea imagine si puncte. Am încheiat acest protocol pentru a evita aceste gânduri ale unor politicieni care sfătuiau credincioșii să asalteze bisericile”, a spus Vela.

Ministrul de Interne a anunțat marți seară că, în urma unui acord cu Patriarhia Română, MAI va ajuta BOR la împărtirea paștilor și a luminii de Înviere către credincioși.

Astfel, potrivit lui Vela, „pâinea binecuvântată” va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul 07.00-17.00, în toate parohiile. În declarația pe proprie raspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult la care se va deplasa, din zona de rezidență.

Premierul Ludovic Orban a declarat marți că, dacă parteneriatul dintre Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Patriarhie este respectat, el nu va genera riscuri de răspândire a coronavirusului.

„Aşa cum a fost gândit acest parteneriat, dacă este respectat, el nu va genera riscuri de răspândire a virusului”, a declarat premierul marţi, la Realitatea Plus.

Ludovic Orban a adăugat că vor exista echipe de jandarmi şi poliţişti care vor veghea la respectarea regulilor. De asemenea, se vor şi implica şi reprezentanţii consiliilor parohiale în acţiunea de distribuire a luminii din casă în casă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here