Pe fondul vizitei de luni, 19 decembrie, pe care tiranul Vladimir Putin o va face la Minsk, unde se va întâlni cu omologul său, dictatorul Aleksandr Lukașenko, opozantul Franak Viaciorka afirmă într-un interviu acordat postului de radio Novosti Vremia că cei doi satrapi nu vor discuta nimic legat de economie, ci doar de „afaceri militare”.
Franak Viaciorka este consilierul Svetlanei Tihonova, fost candidat la președinția Belarusului (a pierdut scrutinul în urma fraudelor grosolane făcute de regimul Lukașenko). Viaciorka crede că, prin deplasarea sa, Putin vrea să-i arate lui Lukașenko un „credit de recunoaștere, că nu este doar o marionetă”.
De asemenea, militarii ruși trimiși în Belarus n-ar avea misiunea de a ataca Ucraina din acea zonă, ci de a-l apăra pe Lukașenko dacă mulțimea se va revolta împotriva lui.
Viaciorka nu crede că 10.000 de oameni din armata belarusă sunt gata să urmeze ordinele lui Putin. Ar fi vorba doar de 2.000 de luptători din trupele speciale ale liderului de la Minsk, fiecare dintre ei fiind plătit cu cel puțin 2.000 de dolari pe lună.
„Putin a fost de acord cu solicitarea lui Lukașenko, dându-i astfel un fel de credit de recunoaștere că nu este doar o marionetă, ci un aliat foarte important”
Novosti Vremia: Putin, mi se pare, merge în Belarus pentru a-l destrăma pe Lukașenko, astfel încât să propună tot ce are pentru războiul cu Ucraina și să înceapă o operațiune la sol. Dumneavoastră ce credeți?
Franak Viaciorka: Putin i-a promis lui Lukașenko cu mult timp în urmă că va veni la Minsk. Această întâlnire a fost planificată pentru 2020, 2021 și începutul lui 2022. Dar Putin a refuzat mereu. Fie a explicat asta cu probleme de securitate, fie a spus că încă nu a venit momentul. Putin a fost de acord cu această solicitare a lui Lukașenko, dându-i astfel un avans, un fel de credit de recunoaștere că nu este doar o marionetă, ci un aliat foarte important. Întrebarea este: Ce vor discuta? 100% nu despre flori, nu despre cooperare economică, ci despre afaceri militare. Și iată o altă întrebare: se va vorbi despre intrarea armatei belaruse, despre o altă operațiune terestră de pe teritoriul belarus în regiunea Kiev și regiunile de nord ale Ucrainei? Cred că acum trebuie să urmărim toate declarațiile propagandei ruse. Și trebuie citite toate comunicările care vor apărea pe 19 decembrie. Le-am cerut deja tuturor informatorilor noștri care sunt infiltrați în regimul Lukașenko să culeagă informații pentru a avea cea mai completă imagine pe 19 decembrie.
„Avem informații că există posibilitatea unor astfel de brigăzi comune, în care belarușii vor sta în spatele radarelor, iar rușii vor trage din tunuri”
Novosti Vremia: În Belarus a avut loc o aterizare a unor generali ruși: cu patos, cu ministrul Apărării din Federația Rusă, Serghei Șoigu, la bord. Poate fi luat în considerare acest lucru în contextul vizitei actuale a lui Putin? Au căzut de acord cu ceva, iar Putin va finaliza toate astea?
Franak Viaciorka: Poate fi. Poate că au vorbit despre crearea unui comandament comun și a brigăzilor și unităților militare comune. Cred că au înțeles că armata belarusă nu vrea să participe la asta. Vor încerca o altă opțiune, cum să-i atragă pe belaruși în acest război. Este foarte important ca Putin să-i „corupă” cumva pe belaruși, pentru ca nu numai Rusia și armata rusă să lupte împotriva Ucrainei, ci și cea belarusă. El și Lukașenko caută acum cum poate fi organizat acest lucru. Și avem informații că există posibilitatea unor astfel de brigăzi comune, în care belarușii vor sta în spatele radarelor, iar rușii vor trage din tunuri. Există o astfel de posibilitate. Nu putem spune cu certitudine dacă generalii ruși au convenit asupra unei invazii terestre în lunile următoare. Dar, după vizita lui Șoigu, au mai sosit câteva eșaloane cu echipament militar rusesc. Aceasta nu este o tehnică ofensivă, ci una defensivă. Dar au sosit și câteva sute de soldați ruși. Avem argumente pentru a susține că acești militari, care au ajuns în Belarus în ultimele 8 săptămâni, nu au venit să atace Ucraina, ci să controleze societatea belarusă, astfel încât aceasta să nu se ridice și să-l răstoarne pe Lukașenko.
„Armata rusă, raportând la Moscova, spune că în ofițerii belaruși nu se poate avea încredere, pentru că nu sunt loiali, nu susțin acest război”
Novosti Vremia: Ce știți despre formarea unităților comune? Vorbim de 10.000 – 15.000 de soldați care sunt gata să lupte împotriva Ucrainei?
Franak Viaciorka: Avem calcule diferite. Nu cred că 10.000 din armata belarusă sunt gata să urmeze ordinele lui Putin și Lukașenko. Am crezut că sunt cel mult 2.000 de oameni. Acestea sunt într-adevăr grupuri de forțe speciale, de protecție a președintelui, eventual KGB (Grupul Alpha). Aceștia sunt oamenii care chiar depun jurământul, jură personal credință lui Lukașenko.
Novosti Vremia: Estimați acest număr la 2.000?
Franak Viaciorka: Da, până la 2.000 de oameni. Aceștia sunt oameni care îl vor sluji cu loialitate, au condiții de muncă super bune, salarii de la 2.000 de dolari pe lună în sus, pur și simplu au fost învățați să-l servească pe țar toată viața. Atunci a fost Lukașenko, acum e Putin, dar pentru ei nu contează, este important să fie plătiți.
Dar dacă vorbim de infanterie, de brigăzi mecanizate, vorbim de 10.000 – 15.000 de oameni. Aceștia sunt oamenii care au Kalașnikov-uri în mână, care au un fel de echipament militar. Dar nu au nicio motivație să lupte pentru Putin și Lukașenko. Prin urmare, trebuie fie să li se spele creierul, fie să li se promită ceva foarte important – câte un milion de dolari pentru fiecare – pentru a fi de acord cu asta.
Chiar și atunci când „wagneroviții” au venit în Belarus pentru a recruta belaruși – a fost la începutul verii, apoi la începutul toamnei -, au plecat aproape fără nimic. Cineva spune că s-au alăturat câteva zeci de oameni, câteva sute. Au plănuit că va exista o întreagă linie de oameni care ar vrea să lupte pentru Putin, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Și acum avem dovezi că armata rusă, raportând la Moscova, spune că în ofițerii belaruși nu se poate avea încredere, pentru că nu sunt loiali, nu susțin acest război. Chiar și în cazărmi țin separat „cmobicii” ruși și militarii belaruși pe bază de contract, dar și pe cei mobilizați. Sunt ținuți separat pentru a nu se suprapune.
„Echipamentul din Belarus e într-o stare inutilizabilă, deoarece nu există suficiente cipuri. Și din cauza sancțiunilor, pentru că cipurile olandeze nu ajung”
Novosti Vremia: Ce știți despre activitatea „wagneroviților”? Vor continua să facă vreo acțiune pe teritoriul Republicii Belarus?
Franak Viaciorka: Au ajuns în mai multe etape. Sunt oameni care sunt mereu acolo. Sunt oameni care recrutează belaruși, iau pe cineva dintre cei care sunt în rezervă. Li se permite chiar să intre pe teritoriul unităților militare. Se uită la echipamentul belarus de acolo. Interesant este că echipamentul din Belarus este acum într-o stare inutilizabilă, deoarece nu există suficiente cipuri. Și din cauza sancțiunilor. Pentru că cipurile olandeze nu ajung. Și, prin urmare, acum, multe know-how-uri (persoane care au cunoștințe solide față de un produs – n. red.) din Belarus s-au dovedit a fi absolut inutile; în special, majoritatea rachetelor pentru ambiția armatei belaruse – Polonez-urile. Nu le pot folosi, pentru că rachetele nu funcționează (se referă la sistemul proiectat pentru distrugerea personalului militar și a echipamentelor militare neblindate și blindate, cu raza de tragere de până la 300 de kilometri – n. red.)
Wagneroviții sunt angajați într-o campanie de recrutare. Ei caută oameni cu creierul spălat, cu o „lume rusească” în cap, pentru a demara cele mai grele operațiuni din estul Ucrainei. Dar, conform informațiilor noastre, sunt puțini astfel de solicitanți, chiar și ținând cont de salariile mari.
„Belarușii au spart Roskomnadzor și au scurs doi terabytes de informații, inclusiv corespondența personală a angajaților Roskomnadzor. Oamenii sunt nefericiți, supărați pe Rusia”
Novosti Vremia: Ce știți despre această mișcare a tehnologiei? Rușii aduc echipamente în Belarus? Încearcă ei să utilizeze cumva tehnologia belarusă?
Franak Viaciorka: Echipamentele de atac din Belarus, în principal tancuri – 100-120 de tancuri – sunt scoase din Belarus în estul Ucrainei. Sunt scoase vehicule blindate de personal – mai mult de 100 de unități. Ei aduc niște echipamente moderne pentru antrenament. Sunt aduse imediat la poligonul de antrenament, unde se antrenează „cmobicii” ruși. Sunt afișate pe camere. Dar, în cea mai mare parte, pare o producție de teatru, în care toată lumea trage, explozii ici și colo. Dar ce fac ei exact nu este clar. Și pare o demonstrație de forță și intimidare a societății belaruse. Nu există suficient echipament pentru o altă operațiune la sol. Dar asta nu înseamnă că situația nu se poate schimba. În două sau trei săptămâni, Rusia poate trimite câteva zeci sau chiar sute de eșaloane până în Belarus, de unde poate organiza încă o operațiune la sol împotriva Ucrainei.
Novosti Vremia: Ce simt belarușii cu privire la prezența trupelor ruse? Cum reacţionează ei la asta?
Franak Viaciorka: Sunt foarte activi. Există grupuri în diferite rețele sociale din fiecare regiune care colectează informații. Există mai multe grupuri partizane. Erau activi când era multă mișcare. Acum, deplasarea are loc destul de rar. Și de aceea nu vedem acum atacuri partizane sau partizani feroviari, pentru că nu există o asemenea dinamică la fel ca în februarie sau martie.
32.000 de oameni participă la proiectul Gaiun din Belarus. Acesta este un proiect care colectează informații despre mișcarea trupelor ruse, informează în special comandamentul militar ucrainean. Și armata și ofițerii cooperează cu acest proiect. Chiar și cei de la graniță transmit informații belarusului Gaiun. Sperăm că acest lucru va ajuta Ucraina să fie mai bine pregătită pentru atacuri.
Gherilele cibernetice sunt și ele active. Cooperează cu partizani cibernetici ucraineni. Recent, belarușii au spart Roskomnadzor și au scurs doi terabytes de informații, inclusiv corespondența personală a angajaților Roskomnadzor. Oamenii sunt nefericiți, supărați pe Rusia.
Dar știți cum e traiul sub ocupație. Cred că regiunile ucrainene ocupate de ruși simt asta foarte bine. Faci ce poți, dar represiunea… Costul activității este foarte mare. Și nu toată lumea, din păcate, este pregătită să-și asume riscuri mari atunci când se confruntă cu 15-20 de ani de închisoare, iar acum chiar și cu pedeapsa cu moartea, de care este amenințată aproape toată lumea.
„Toată propaganda lui Putin și Lukașenko în Belarus este orientată spre intimidare, nu spre mobilizare”
Novosti Vremia: Sunteți la curent cu încercările lui Lukașenko de a declanșa mobilizarea în Belarus sub orice formă?
Franak Viaciorka: A încercat de mai multe ori. Primăvara, la începutul verii, începutul toamnei. Acest lucru a fost întâmpinat cu ostilitate. Copiii oficialilor, copiii propriilor forțe de securitate din jurul lui au fost primii care au protestat. Ei nu vor să moară pentru Lukașenko. Vor doar să se hrănească din rețeaua alimentară specială a lui Lukașenko, dar cu siguranță să nu moară.
Lukașenko a făcut mai multe încercări de a trimite somații pentru rezerviștii Forțelor de Operațiuni Speciale. Acest lucru a fost făcut sub numele de cod „Rescriem datele personale ale oamenilor”. Dar nu a mers mai departe. Știm că unii comisari militari au sabotat procesele, de exemplu. Iar când au venit la apartament, bărbatul a spus: „Nu vreau să lupt”. Comisarii militari au răspuns: „Atunci voi spune că nu ai fost acasă”. Nu există liste de așteptare.
Novosti Vremia: Realizează Belarus că Putin, prin Lukașenko, îi poate folosi pe belaruși pentru a da o lovitură distrugătoare Ucrainei? Și că nu-i pasă câți vor muri în timpul acestei operațiuni?
Franak Viaciorka: 100%. Nu excludem o provocare militară pentru a distrage atenția și a intimida belarușii. Acum, toată propaganda lui Putin și Lukașenko disponibilă în Belarus este orientată spre intimidare, nu spre mobilizare. Prin tot ceea ce a făcut Lukașenko în ultimele 10 luni, încearcă să creeze constant o amenințare la adresa Ucrainei, să întârzie deplasarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Toate aceste inițiative privind operațiunea antiteroristă, comandă comună, antrenament regulat, care astăzi au fost continuate încă două săptămâni, sunt pentru a distrage atenția Guvernului ucrainean și a armatei ucrainene.
Abureli. Rusii pregatesc un atac al ucrainei prin belarus. Vor o simulare de atac spre kiev ca apoi sa avanseze decisiv spre vestul ucrainei ca sa taie logistica de armament al occidentului. Ocuparea partii de vest a ucrainei de la Liov pana la Cernauti o sa taie livrarile de armament catre ucraina si implicit o sa creeze accesul spre moldova si odesa. kievul o sa cada din lipsa de armament si resurse.