Ar fi nevoie de acțiune, nu de „tăcerea mieilor”, a scris vineri, pe contul său de Twitter, Mihailo Podoliak, șeful consilierilor lui Zelenski, referindu-se la lipsa de reacție a NATO și a României în fața provocărilor rusești care bombardează la granița alianței și a UE, lovind ocazional și teritoriul românesc.
Atitudinea pasivă a Bucureștiului, care întâi a ignorat plângerile cetățenilor săi, apoi a încercat două zile să ascundă faptul că o dronă de luptă rusească a lovit malul românesc al Dunării, la mică distanță de satul Ceatalchioi, este criticată dur nu doar de ucraineni, dar și de experții români în probleme de securitate. Acest comportament denotă slăbiciune și teamă, ceea ce a dat curaj Rusiei, care vede că a dat peste o verigă slabă. Chiar și după ce au lovit teritoriul României, trupele Moscovei au continuat să bombardeze localități ucrainene aflate la câteva sute de metri de România, ceea ce a dus la noi incidente.
Mihaili Podoliak afirmă că NATO ar trebui fie să interzică Rusiei lovirea unor obiective care pun în pericol teritoriul țărilor din alianță, fie să livreze Ucraineni mai multe sisteme antiaeriene, astfel încât Rusia să nu mai poată face aceste atacuri.
Of course, no one expects NATO to invoke Article 5 and go to war with Russia over a metal can falling in a Romanian field. This is not the case. Russia allows itself to use the airspace of Romania and other neighbors to launch missile attacks on Ukraine for one reason only.…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) September 8, 2023
Mai jos, comentariul lui Mihailo Podoliak după ce autoritățile de la București au negat două zile atacul cu dronă asupra teritoriului României:
„Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce Articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii de metal căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere. Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea de a încălca propriul spațiu aerian? De exemplu, prin declararea disponibilității de a doborî aceste rachete și drone pe o anumită rază pentru a-ți proteja granițele. În cele din urmă, punctul cheie este că este necesar să ajutăm Ucraina cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, să le desfășurăm în zonele de frontieră. Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de «tăcerea mieilor»…”.
Am ajuns s-o vedem si pe asta ca Ucraina sa dea lectii Romaniei, dar din pacate consilierul are partial dreptate. Lipsa de pregatire a oficialilor romani, lipsa de decizie, haosul din sistemul informational duc la asa ceva. Se vede cine populeaza functiile de conducere si de decizie din societatea romaneasca.
Consilierul are dreptate in parte, ei ar vrea al treilea razboi mondial, ceea ce nu se poate.
Cu durere in suflet PCR-USL a admis ca niște bucăți de tablă umplute cu combustibil, ale Armatei Roșii Eliberatoare de sub jugul UE, au ars pe teritoriul României 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
N-au explodat ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Acum Ucraina acuza România și NATO de pasivitate și ca încurajează Rusia sa folosească spațiul aerian al României pentru atacarea Ucrainei! Ăsta e rezultatul servilismului României față de Ucraina.
Acest al doilea comentariu l-ati scris dupa ce ati luat lumina de la Kuzmin?
România trebuie sa fie conștientă ca reprezinta o „insula de latinitate” intr-o mare slavă, deci trebuie să-și construiască politica ținând cont de acest specific. Iar specificul este ca România nu are prieteni printre tarile din jur, prietenii României sint departe. Nu trebuie sa ne închinăm nimănui, nici ungurilor nici bulgarilor și nici ucrainenilor. Cu atit mai puțin rușilor. Stilul de slugă „sa nu-i supărăm” eu îl detest. N-am supărat pe nimeni și unde am ajuns? Toți șterg pe jos cu noi.
Aia cu Kuzmin (hoții de Tezaur) îi las d-nei Sosoaca plăcerea.
… am uitat sa spun: citatul „insula de latinitate într-o mare slavă” aparține lui Nicolae Iorga.