Mesaj puternic de unitate la Kiev: Franța, Germania și Italia susțin candidatura Ucrainei la intrarea în UE. Dar „e important să continuăm să vorbim cu Putin”, spune Macron

0
633
De la stânga la dreapta: Klaus Iohannis, Mario Draghi, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Olaf Scholz la sfârșitul discuțiilor de la Kiev

Liderii celor mai puternice economii din Uniunea Europeană reuniți joi la Kiev au dat un mesaj puternic de unitate la sfârșitul discuțiilor cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Franța, Germania și Italia vor susține ca Ucraina să primească „imediat” statutul de candidat la intrarea în Uniunea Europeană, relatează BBC. La ședință a participat și președintele român Klaus Iohannis.

La conferința de presă de după întrunire, președintele francez Emmanuel Macron a spus că toți liderii prezenți au fost de acord cu acest pas către UE al Ucrainei. Șeful statului francez a promis că țara sa va livra Ucrainei încă șase autotunuri CAESAR cu rază lungă de acțiune suplimentare, pe lângă cele 12 trimise deja.

Tot Macron a spus însă, citat de Reuters, că este importantă menținerea unui canal de comunicare cu președintele Rusiei, Vladimir Puțin, a cărui armată a invadat Ucraina, unde comite crime de război zilnic.

E, totuși, interesant că Macron a vorbit acum despre obținerea „imediată” a statutului de țară-candidat la aderarea la UE pentru Ucraina după ce, anterior, el spusese că acest proces ar putea dura ani, dacă nu chiar decenii.

Mario Draghi: Italia dorește finalul războiului, dar „orice soluție diplomatică nu poate fi separată de voința Kievului”

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că a venit în Ucraina cu un mesaj clar: Ucraina face parte din familia europeană. El a adăugat că Germania va sprijini o decizie pozitivă privind aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE. Liderul de la Berlin promite că țara sa va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va avea nevoie de ea. 800.000 de refugiați ucraineni au fost deja primiți în Germania, a spus Scholz, care a adăugat că această țară sprijină Ucraina atât militar, cât și financiar.

Premierul Italiei, Mario Draghi, și-a reafirmat și el sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE. El a declarat că Italia dorește ca Ucraina să aibă statutul de candidat la UE și va susține această poziție la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare. „Poporul ucrainean apără în fiecare zi valorile democrației și libertății care stau la baza proiectului european, proiectul nostru. Nu putem întârzia acest proces”, a menționat premierul italian.
Draghi a făcut o adăugire foarte importantă: Italia dorește să vadă sfârșitul conflictului, dar „orice soluție diplomatică nu poate fi separată de voința Kievului”.

Și Macron spusese miercuri, în timpul vizitei făcute în România, că „Zelenski va trebui să negocieze cu Rusia”. Asta, deși agresorul și cel din a cărui voință a început acest război e tocmai Putin, stăpânul de la Kremlin.

Consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski avertizaseră înaintea întrunirii, în discuții cu jurnaliști germani, că la Kiev exista temerea ca liderii europeni să nu preseze, în culise, pentru cedări teritoriale în favoarea Rusiei. Ucrainenii suspectau că li se va propune să primească statutul de țară candidată la intrarea în UE cu condiția să satisfacă ambițiile lui Putin și să accepte că au pierdut Crimeea, Donbass și sudul țării până aproape de Odessa.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Medvedev recidivează: „Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe hartă?”. Tocmai spusese că nu va avea odihnă până nu va extermina poporul vecin

* „Știi ce am mâncat azi? Un câine!” / „Oh, mi se face rău!”

* Kasparov dă alarma: Navalnîi a dispărut din închisoarea KGB unde era ținut de Putin! „E posibil să fi fost dus într-un lagăr chiar mai îngrozitor”

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Armata ucraineană îi vânează pe trădătorii care trec de partea lui Putin. A mai lichidat trei în Donbass: un comandant și doi locotenenți

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Echipa lui Iohannis a contribuit direct la odiosul proiect de reînviere a Securității! SIE: „Variantele de lucru ale legilor securității sunt rezultatul consultărilor cu Administrația Prezidențială și SGG“

* Lista celor 10 parlamentari (din 79) care pleacă de la USR la REPER-ul lui Cioloș: 8 deputați și 2 senatori. Au „dezertat” și 5 din cei 8 europarlamentari

* Sfârșitul imposturii: Cornel Dinu rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut pentru „meritul” de a fi avut grijă de Nina Iliescu și de a fi lucrat în echipa de dezinformare a lui Dan Marțian, în TVR

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Podul prăbușit în Neamț, pe moșia baronului Arsene, a fost „reabilitat” acum 6 luni, cu bani PNDL, de firma unui fost consilier PSD

* Dezvăluirile lui Câcău (șef de filială județeană AUR, demisionar): „George Simion a organizat petreceri la care s-au săvârșit acte de preacurvie” / „Dictator”, „fariseism grotesc”, „limbaj vulgar”, „comportament violent”

* Un Munte Negru pentru fotbalul românesc: 0-5 cu echipa unei țări cu o populație cât un sfert din București! 1-6 în 10 zile – atât poate o federație-de-șobolani

* Șoc în fotbalul european: Ungaria bate Anglia cu 4-0 în deplasare, după ce-o învinsese (1-0) și la Budapesta! Se naște o nouă mare echipă maghiară, ca în 1938 și 1954?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here