În memoria unui jurnalist disident. Iohannis îl decorează pe Mihai Creangă, mort în ziua de Crăciun

0
955
Klaus Iohannis, Mihai Creanga
Klaus Iohannis l-a decorat, post mortem, pe jurnalistul disident Mihai Creangă

Președintele României l-a decorat post-mortem pe jurnalistul Mihai Creangă care a murit în ziua de Crăciun, la vârsta de 77 de ani. Acesta a făcut parte din grupul Mihai Băcanu care a tipărit un ziar clandestin în timpul dictaturii Ceaușescu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 27 decembrie a.c., decretul de decorare post-mortem a ziaristului Mihai Creangă. Astfel, în semn de recunoștință şi apreciere pentru contribuția esențială adusă la apărarea libertăţii presei şi la promovarea principiilor democrației, precum şi pentru abnegația cu care s-a opus abuzurilor regimului comunist, Președintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler ziaristului Mihai Creangă”, a anunțat administrația prezidențială într-un comunicat oficial.

Mihai Creangă a fost arestat în data de 25 ianuarie 1989 alături de alți patru colegi împreună cu care au scos o publicație clandestină.

Întreaga poveste a lui Mihai Creangă și a celor cinci care au scos ziarul clandestin în perioada unei dictaturi feroce poate fi citită aici.

Jurnalistul a fost eliberat în ziua de 22 decembrie 1989, imediat după fuga lui Nicolae Ceaușescu. El a lucrat la cotidianul „România liberă”, condusă după revoluție de Petre Mihai Băcanu, cel care a fost și liderul grupării clandestine.

Arestat pe 25 ianuarie 1989, împreună cu alți patru colegi de „complot”, Mihai Creangă a fost eliberat pe 22 decembrie 1989, imediat după ce a fost anunțată fuga lui Ceaușescu. Ulterior a făcut parte din conducerea ziarului „România liberă”, sub directoratul lui Petre Mihai Băcanu.

Ca o coincidență, Mihai Creangă moare în urma unor afecțiuni cronice exact la 30 de ani de la execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu, cel împotriva căruia jurnalistul a luptat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

*A fost arestat de Ceaușescu, a murit – ca și Ceaușescu – în ziua de Crăciun! Destinul unui ziarist disident

* VIDEO. Catedrala Notre-Dame renaște din propria cenușă! Primii turiști o vor putea vizita în 2020

* Năstase s-a supărat ca măgarul pe sat. Acuză jurnaliștii de la Recorder că n-au dat tot interviul în „30 de ani de democrație”

* VIDEO. De ce ne omorâm de Crăciun pe șosele? 10 cauze care aduc moartea la volan. 27 de români, uciși în două zile

* Va mai rezista Putin la Kremlin? Rușii, tot mai nemulțumiți de felul cum conduce

* Timmermans, scrisoare de dragoste către Marea Britanie: „Te cunosc și te iubesc!”

* Putin, pus sub acuzare de procurorii ucraineni pentru trecere ilegală a frontierei. Kievul consideră Crimeea parte a Ucrainei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here