Acasă News În memoria unui jurnalist disident. Iohannis îl decorează pe Mihai Creangă, mort...

În memoria unui jurnalist disident. Iohannis îl decorează pe Mihai Creangă, mort în ziua de Crăciun

Președintele României l-a decorat post-mortem pe jurnalistul Mihai Creangă care a murit în ziua de Crăciun, la vârsta de 77 de ani. Acesta a făcut parte din grupul Mihai Băcanu care a tipărit un ziar clandestin în timpul dictaturii Ceaușescu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 27 decembrie a.c., decretul de decorare post-mortem a ziaristului Mihai Creangă. Astfel, în semn de recunoștință şi apreciere pentru contribuția esențială adusă la apărarea libertăţii presei şi la promovarea principiilor democrației, precum şi pentru abnegația cu care s-a opus abuzurilor regimului comunist, Președintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler ziaristului Mihai Creangă”, a anunțat administrația prezidențială într-un comunicat oficial.

Mihai Creangă a fost arestat în data de 25 ianuarie 1989 alături de alți patru colegi împreună cu care au scos o publicație clandestină.

Întreaga poveste a lui Mihai Creangă și a celor cinci care au scos ziarul clandestin în perioada unei dictaturi feroce poate fi citită aici.

Jurnalistul a fost eliberat în ziua de 22 decembrie 1989, imediat după fuga lui Nicolae Ceaușescu. El a lucrat la cotidianul „România liberă”, condusă după revoluție de Petre Mihai Băcanu, cel care a fost și liderul grupării clandestine.

Arestat pe 25 ianuarie 1989, împreună cu alți patru colegi de „complot”, Mihai Creangă a fost eliberat pe 22 decembrie 1989, imediat după ce a fost anunțată fuga lui Ceaușescu. Ulterior a făcut parte din conducerea ziarului „România liberă”, sub directoratul lui Petre Mihai Băcanu.

Ca o coincidență, Mihai Creangă moare în urma unor afecțiuni cronice exact la 30 de ani de la execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu, cel împotriva căruia jurnalistul a luptat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

*A fost arestat de Ceaușescu, a murit – ca și Ceaușescu – în ziua de Crăciun! Destinul unui ziarist disident

* VIDEO. Catedrala Notre-Dame renaște din propria cenușă! Primii turiști o vor putea vizita în 2020

* Năstase s-a supărat ca măgarul pe sat. Acuză jurnaliștii de la Recorder că n-au dat tot interviul în „30 de ani de democrație”

* VIDEO. De ce ne omorâm de Crăciun pe șosele? 10 cauze care aduc moartea la volan. 27 de români, uciși în două zile

* Va mai rezista Putin la Kremlin? Rușii, tot mai nemulțumiți de felul cum conduce

* Timmermans, scrisoare de dragoste către Marea Britanie: „Te cunosc și te iubesc!”

* Putin, pus sub acuzare de procurorii ucraineni pentru trecere ilegală a frontierei. Kievul consideră Crimeea parte a Ucrainei

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările