VIDEO. Catedrala Notre-Dame renaște din propria cenușă! Primii turiști o vor putea vizita în 2020

0
1720
Catedrala Notre-Dame, Paris
După 8 luni de la izbucnirea incendiului, lucrările de restaurare merg în ritm susținut, deși opinia publică franceză nu e mulțumită - Foto: CNN

A fost primul an în care la catedrala Notre-Dame din Paris nu s-a ținut slujba de Crăciun. Catedrala a fost distrusă de un incendiu izbcnit în data de 15 aprilie 2019. Imaginile cu simbolul creștinismului în flăcări au fost urmărite în direct pe tot globul.

Emoția a creat o solidaritate la nivel global, iar din donații s-a strâns peste un miliard de euro, bani folosiți pentru restaurarea catedralei. Lucrările merg în ritm alert, iar anul viitor, primii turiști vor putea vizita din nou Notre-Dame.

Lucrările de consolidare a catedralei Notre-Dame din Paris se concentrează în prezent pe o prioritate absolută – pregătirile pentru demontarea schelei imense instalate înainte de incendiu, care prezintă un potenţial pericol pentru clădire, relatează AFP, citat de Agerpres.ro.

VIDEO. Cum se restaurează catedrala Notre-Dame din Paris?

O macara uriaşă, de 75 de metri înălţime, capabilă să ridice până la opt tone, a fost instalată la jumătatea lunii decembrie pe latura sudică, paralelă cu Sena. Macaraua, care a fost mai întâi fixată în sol, va permite coborârea, pe rând, a bucăţilor din această schelă, sudate între ele.

Un post de transformare, indispensabil pentru alimentarea permanentă cu energie electrică a instalaţiilor, a fost transportat la faţa locului cu o barjă.

Schela este înconjurată cu o centură de grinzi metalice, realizată în proporţie de două treimi. Mai rămâne centura de la nivelul superior. Aceasta va fi realizată în ianuarie, cu ajutorul macaralei.

În paralel, o a doua schelă uşoară este ridicată de o parte şi de alta a celei vechi. Această structură este mai înaltă şi, din grinzile echipate cu şine, tehnicienii echipaţi cu corzi, numiţi ”veveriţe”, vor coborî în schelă pentru a tăia şi demonta piesele. Dezmembrarea, care va dura câteva luni, ar trebui să înceapă în februarie însă, pentru ca lucrările să avanseze, este nevoie ca vremea să rămână uscată şi să nu fie foarte frig, notează AFP.
Spaţiul din faţa catedralei urmează să fie redeschis treptat accesului turiştilor, începând de la sfârşitul lunii ianuarie.

Interiorul catedralei a fost golit cu ajutorul roboţilor. Elementele au fost triate, inventariate şi depozitate în corturi amplasate în curtea anterioară.

Rămâne, însă, o mulţime de moloz în zona bolţilor. Acesta va fi aspirat cu dispozitive speciale de tehnicienii echipaţi cu corzi.

Spaţiile rezervate corului au fost protejate cu un acoperiş temporar şi vor fi demontate, pentru a fi curăţate, apoi vor fi reasamblate.

Orga mare, rămasă în mod miraculos intactă în timpul incendiului, trebuie curăţată, tub cu tub, pentru îndepărtarea prafului de plumb.

Se efectuează teste pentru decontaminarea celor douăzeci şi şase de capele ale catedralei, notează AFP. În acest sens, a fost testată o primă metodă, ce pare a fi cea potrivită.

Când naosul va fi redeschis, un zid temporar va fi ridicat în faţa transepturilor.

În clopotniţa nordică, ce a fost afectată de flăcări, cele opt clopote vor trebui coborâte şi vor fi reasamblate ulterior.

Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului a fost cuprinsă de flăcări, la 15 aprilie 2019, într-un incendiu puternic. Flăcările au năvălit prin acoperişul catedralei, celebru monument parizian, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Franţei, şi au cuprins rapid turla octogonală în formă de săgeată, care s-a prăbuşit, urmată de întregul acoperiş. La momentul izbucnirii incendiului, catedrala se afla în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei fuseseră demontate pentru a fi restaurate.

Catedrala Notre-Dame din Paris, monument al arhitecturii gotice timpurii din Franţa, se află pe Ile de la Cite, insulă situată pe Sena, în inima Parisului, considerată leagănul antic al capitalei franceze. A fost construită în secolul al XII-lea, pe locul unui alt lăcaş de cult, respectiv Catedrala Saint-Étienne.

Catedrala Notre-Dame a găzduit, de-a lungul timpului, o serie de evenimente din istoria Franţei. Printre acestea se numără încoronarea lui Henric al VI-lea al Angliei ca rege al Franţei, în anul 1431, în timpul Războiului de 100 de ani, şi pe cea a împăratului Napoleon, în 1804.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Năstase s-a supărat ca măgarul pe sat. Acuză jurnaliștii de la Recorder că n-au dat tot interviul în „30 de ani de democrație”

* VIDEO. De ce ne omorâm de Crăciun pe șosele? 10 cauze care aduc moartea la volan. 27 de români, uciși în două zile

* Va mai rezista Putin la Kremlin? Rușii, tot mai nemulțumiți de felul cum conduce

* Timmermans, scrisoare de dragoste către Marea Britanie: „Te cunosc și te iubesc!”

* Putin, pus sub acuzare de procurorii ucraineni pentru trecere ilegală a frontierei. Kievul consideră Crimeea parte a Ucrainei

* Și-a mărturisit Dragnea toate păcatele? Un preot catolic l-a vizitat la Rahova

* Becali anunță că fuge din România de frica procurorilor! A cerut cetățenie grecească

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.