MEGA-HOȚ. Cumpănașu ne-a furat și de Centenar, în cârdășie cu PSD! Ministerul Culturii i-a plătit 1.000.000 de lei pe trei broșurele cu texte copiate de pe internet

4
6259
Se fac bani frumoși din combinația cu Dăncilă-PSD

Încă un furt scandalos din banii publici, avându-l ca beneficiar pe Alexandru Cumpănașu! Folosindu-și relațiile politice cu Guvernul PSD, escrocul a încasat un milion de lei (213.000 de euro) fără să facă practic nimic! 

Investigația făcută de ziarul Libertatea conține detalii șocante. O hoție atât de evidentă este greu de imaginat, dar ea e strict reală. Cumpănașu a speculat și Centenarul Marii Uniri pentru a se îmbogăți pe seama românilor care plătesc taxe la stat.

Din milionul de lei plătit de Ministerul Culturii (condus de PSD), 837.080 de lei (178.000 de euro) au intract direct în buzunarul lui Cumpănașu, ca drepturi de autor! Opera sa a constat în trei broșurele de 15, 17 și respectiv 18 pagini, considerate „opere”.

Mai mult: cele 50 de pagini nu conțin informații originale, ci luate copy-paste de pe Wikipedia sau de pe alte site-uri.

Toată operațiunea a durat două luni: din septembrie până în noiembrie, anul trecut. Așadar, „patriotul” Alexandru Cumpănașu, cel care „rade clanurile” la televizor, a încasat de la „clanul PSD” 178.000 de euro în două luni, adică 89.000 de euro pe lună!

Precizare: niciun scriitor din România nu câștigă onest (adică fără combinații murdare precum cea a lui Cumpănașu) 178.000 de eu pe an. Nimeni nu se apropie de asemenea cifre. Sunt nume mari ale literaturii române care ar fi fericite să câștige de zece ori mai puțin, adică 17.800 de euro pe an, adică 1.500 de euro pe lună. Pentru scriitori de mare calitate, acesta ar fi un vis. Pentru un impostor agramat, e floare la ureche să încaseze de zece ori mai mult. Și nu într-un an, ci în două luni.

100.000 de euro pe lună, drepturi de autor pentru un analfabet

De fapt, situația este și mai gravă. Cumpănașu și asociația sa au băgat în buzunar aproape întregul milion de lei. Singura cheltuială credibilă este cea de 29.515 lei, reprezentând „tipărituri”. Să admitem că AID a plătit unei tipografii acești bani pentru tipărirea celor trei broșurele, într-un tiraj misterios (chiar nu se știe unde au ajuns tipăriturile).

Cum a fost cheltuit milionul

Dar alte două categorii de cheltuieli – „prestări servicii”, incluzând „colaboratorii” (83.712 lei), și „acțiuni promoționale și de publicitate” (49.693 de lei) – sunt paravane după care Cumpănașu a înhățat alți bani! Tehnoredactarea celor trei broșurele nu putea să-l coste mai mult 1.000 de euro (cu generozitate!), iar alte cheltuieli nu există.

Așadar, suma totală cu care s-a îndestulat Cumpănașu a fost de peste 960.000 de lei (204.000 de euro), în două luni. Patriotul Cumpănașu a luat, așadar, din banii noștri, peste 100.000 de euro pe lună!

Bugetarea unor „colaboratori” presupune că Al. Cumpănașu nu a făcut nici măcar munca de copiere de pe internet a unor texte și îndesarea lor între coperțile celor trei broșurele.

Ar fi fost justificată și plata generoasă către corectură dat fiind că el, Cumpănașu, e practic analfabet (așa cum rezultă din textele postate de el pe Facebook). Dar dacă tot a luat textele cu copy-paste de pe internet, le-a luat gata corectate, așa că pică și cheltuielile cu corectura.

Istoria unei escrocherii incredibile

În august 2018, Ministerul Culturii a organizat un concurs de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri.

Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), condusă de Alexandru Cumpănașu, a primit în septembrie 2018 o finanțare de 1.000.000 de lei, nerambursabilă, pentru proiectul „Românismul: trecut, prezent și viitor”.

Din această sumă, 837.080 de lei (178.000 de euro) au reprezentat drepturi de autor și drepturi conexe, încasate direct de Cumpănașu.

Trei tipuri de broșuri care au în total 50 de pagini, realizate de AID pentru Ministerul Culturii și dedicate Centenarului, au costat 604.800 de lei, adică 201.600 de lei fiecare.

Broșurile trebuiau să fie creații proprii, originale ale asociației lui Cumpănașu. În realitate, Ministerul Culturii a plătit pentru texte copiate de pe Wikipedia și de pe alte site-uri, inclusiv de pe site-ul Jandarmeriei Române.

„Operele” sunt de fapt trei broșuri care, conform contractului, trebuiau să conțină texte dedicate „omagierii înaintașilor noștri”:

 • „Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914–1918” – 18 pagini;
 • „Analiză comparativă privind participarea civică a românilor la realizarea Marii Uniri și în păstrarea identității românești de astăzi” – 15 pagini;
 • „Politica externă a României în timpul Primului Război Mondial și rolul marilor puteri în realizarea Marii Uniri” – 17 pagini.

Contractul Cumpănașu – Cumpănașu

Contractul dintre AID (asociația lui Cumpănașu) și Ministerul Culturii a fost semnat pe 6 septembrie 2018. În aceeași zi a fost semnat și contractul dintre AID (asociația lui Cumpănașu) și Cumpănașu. Adică, dintre Cumpănașu și Cumpănașu!

Este un contract de cesiune a drepturilor de autor, pentru cele trei „opere”, fiind introdus ca anexă la contractul de finanțare cu Ministerul Culturii.

În două luni, Cumpănașu a elaborat cele trei „opere” cu copy/paste și a făcut doar mici modificări la textele preluate.

 • În broșura „Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914–1918”, fragmentul despre Regina Maria este copiat de pe site-ul Reginamaria.ro, la care a schimbat doar 4 cuvinte.
 • Portretele lui Liviu Rebreanu și Camil Petrescu sunt copiate integral de pe Wikipedia.
 • Pasajul despre Ecaterina Teodoroiu este preluat, aproape integral, de pe site-ul Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE).
 • Portretul mareșalului Constantin Prezan este preluat de pe Wikipedia, fără nicio modificare sau completare.

Cei cinci care au semnat hoția. Plus: „verificat și bun de plată”

Ministerul Culturii și-a dat acordul pentru finanțarea broșurilor semnate de Alexandru Cumpănașu, inclusiv după ce le-a văzut în stadiu de proiect, înainte de tipărire.

Contractul dintre AID și Minister nu precizează tirajul broșurilor, nici cui urmează să fie distribuite.

Înaintea virării fiecărei tranșe de bani în contul lui Alexandru Cumpănașu, funcționarii Ministerului Culturii au pus ștampila: „verificat și bun de plată”.

Pe contractul de finanțare, din partea Ministerului Culturii, apar cinci semnături:

 • George Ivașcu (PSD) – ministru, actor;
 • Ion Ardeal Ieremia (PSD) – secretar de stat, regizor la Teatrul Național Timișoara;
 • Rela Nicoleta Ștefănescu – secretar general (fost secretar în Ministerul Agriculturii);
 • Cătălin Grosu – directorul Departamentului Identitate Națională (fost director în Primăria Capitalei);
 • Camelia Marcu – director economic (fostă consilieră în Primăria Mangalia).

Cumpănașu: „Am și eu niște capabilități”

Președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, Alexandru Cumpănașu, susține că nu a primit banii doar pentru 3 broșuri, ci pentru 3 cărți, de peste 200 de pagini fiecare. El a precizat că a scris cărțile în două luni și a explicat că a putut să facă asta pentru că „am și eu niște capabilități, aveam ideile dinainte”.

Întrebat de reporterul ziarului „Libertatea” ce pregătire are pentru a scrie despre făuritorii Marii Uniri, Cumpănașu a răspuns cu un tupeu paralizant: „Sunt specialist în politică externă, pentru că am realizat emisiunea «Ambasador», la Realitatea TV, și sunt calificat și ca istoric, pentru că predau la Colegiul Național de Apărare și am fost activist civic zeci de ani. Cine ar putea ști mai bine decât mine cum era societatea civilă la 1918?”.

Și povestea cu „cele trei cărți” este o escrocherie. Un volum intitulat „Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914–1918”, editat anul trecut și semnat de Alexandru Cumpănașu, având 206 de pagini, figurează în cataloagele bibliotecilor județene din Baia Mare și Târgu Mureș. Acesta nu apare însă pe procesul verbal de recepție, care menționează că s-au predat Ministerului Culturii doar „operele” de 15, 17 și 18 pagini.

De remarcat că și acel volum de 206 pagini (realizat, bineînțeles, tot prin copy/paste) a fost cumpărat tot de instituții publice, de sorginte PSD (Maramureș) sau PSD-ALDE-UDMR (Mureș).

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Infarctul electoral al lui Cumpănașu. De la RTV a plecat la spital, dar în seara următoare a fost din nou la Ciutacu

VIDEO. Delirul lui Cumpănașu, după Țebea: „Vom câștiga alegerile prezidențiale! Întregul popor român este alături de noi!”

Te-am prins, țeparule! Cumpănașu a luat un apartament de lux de la Protocolul de Stat, din care și-a inundat vecinii, fără a-i despăgubi

Cumpănașu a înhățat apartamentul de la RAAPS pe mână cu directorul corupt al lui Tăriceanu. Plus: și-a luat o halcă grasă din cele 17 contracte cu statul, însumând peste 30 de milioane de euro!

INML confirmă moartea Alexandrei, Cumpănașu continuă „s-o țină în viață”, ca s-o folosească electoral

„Te-ai cățărat, indecent și oportunist, pe curajul și drama Alexandrei”. Text devastator al unui fost ministru la adresa lui Cumpănașu

Dan Tăpălagă: „Primul candidat călare pe un cadavru”. Încă un text devastator la adresa „necrofagului” Cumpănașu

Caracatița care-l susține pe Cumpănașu: sindicaliști, polițiști, masoni, foști șefi ai Guvernului, ai Armatei și ai SRI

Sunt puși sub acuzare primii trei polițiști care au contribuit la moartea Alexandrei. Cap de listă: pensionara de lux care a divorțat fictiv de șeful Poliției Caracal

Beizadeaua ucigașă. Fiul celui instalat de Ponta și Dragnea la șefia LPF conducea beat, drogat, după o noapte de poker, un bolid de 300.000 de euro cu 240 km/oră. A intrat pe contrasens și a omorât un om

VIDEO. Prima zi de școală a Sorinei la New York. Pasagerul din School Bus și cei doi prieteni lățoși

De ce l-au executat americanii pe Dragnea: au aflat că mafiotul a dat ordin din pușcărie să fie schimbat ministrul Justiției. În curând, corupții PSD vor trebui să lupte și cu „MCV-ul american”!

VIDEO. Așa arată o jigodie PSD-istă! E consilier al deputatei Laura Moagher, conduce beat, parchează pe interzis, îi înjură și amenință pe polițiști, sună la 112 ca să se dea victimă

4 COMENTARII

 1. HOTULE, cand… INAPOIEZI banii furati ?!!!

  PARCHETULE (D.N.A.), cand il… CERCETEZI si, apoi, incepi… URMARIREA PENALA ?!!!!!

  JUSTITIE, cand il… JUDECI si CONDAMNI ?!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here